Côtes du Rhône : Domaine de Cabasse – Séguret

Dit wijndomein werd in de 50-er jaren opgericht door Hélène en Nadine Latour die in feite op zoek waren naar een leuke plek om gasten te verwelkomen. Het was vooral Nadine die begeesterd was door de natuurlijke pracht van de site.

De wijnproductie richtte zich vooral op de Caves de Séguret, die in het restaurant van de site werd geserveerd maar ook buiten het regionale kanton enige reputatie had opgebouwd.

In 1991nam de Zwitserse familie Haeni het domein over en verdiepte zich vooral in de wijnbouw. Zij zorgde ervoor dat het domein tot een volwaardige partner binnen de appelatie Sablet et Séguret uitgroeide. Kort na de overname kocht ze een extra perceel van 3 ha in Gigondas.

Tussen 1991 en 2011 werden 5 rode cuvées kwalitatief op punt gesteld: Côtes du Rhône Villages Sablet: cuvée Deux Anges; Côtes du Rhône Villages Séguret: cuvée Garnacho, cuvée Casa Bassa en cuvée D’Eux en de Cru Gigondas cuvée Jucunditas. De productie werd bovendien aangevuld met Le rosé de Cabasse en een witte wijn La Cuvée les Primevères. De totale productie loopt op dat ogenblik op tot ruim 60.000 flessen.

In 2012 wordt het domein verkocht omdat de familie Haeni moet voldoen aan een aantal financiële verplichtingen tegenover haar partners. Benoit Baudry afkomstig uit de regio Nantais uit een familie wijnbouwers van meerdere generaties maar actief in de verzekeringswereld neemt het domein over en besliste de challenge “La terre et du Vin” aan te gaan.

De zorg voor de wijngaarden, renovatie en heraanplanten wordt een eerste prioriteit, zorg die aldus Benoit nog steeds de rode draad doorheen het domein is. De notoriteit van de wijnen wil hij niet alleen handhaven, maar verder verstevigen door betere kwalitatieve wijnen te produceren. Sinds 2014 wordt de productie opgevolgd en bijgestuurd door oenoloog Philippe Cauche.

De voorbije jaren werd ruim 15% van de Syrah-ranken heraangeplant, de komende jaren zal dit eveneens gebeuren met zowat  15% van het aureool van de Grenache.

In 2016 werd het domein tevens wijnhandelaar als SAS Cabasse-vins. Vooral naar buitenlandse klanten toe biedt dit een grotere soepelheid, bovendien kunnen aan het eigen assortiment andere appelaties worden toegevoegd, in casu Vacqueyras,  Principauté d’0range en Châteauneuf-du-Pape. Ook voor deze wijnen gelden aldus Benoit dezelfde strenge kwaliteitseisen als voor de eigen producten.

De naam ‘cabasse’ verwijst naar het Italiaanse ‘Casa Bassa’, het huis beneden het dorp. Volgens sommige historici gaan de echte roots van het domein terug naar de 14de eeuw, ogenbik waarop de Paus een onderkomen vond in Avignon. De wijngaarden van het domein liggen aan de voet van de Dentelles de Montmirail op een terroir van kalkrotsen met tal van keien zodat de ranken behoorlijk diep kunnen doordringen in de ondergrond en mooie smaakpaletten aanbieden. Bovendien genieten ze van  overvloedige zonnewarmte zodat de bessen optimaal rijpen.

Op de proeftafel:

Cuvée Le Rosé: Côtes du Rhône Vilages Séguret

Assemblage van Grenache noir, Syrah, Carignan en Counoise. Leuke kleur met subtiele hints naar rozenblaadjes met glanzende schitteringen.  Geeft in de neus leuke explosieve aroma’s van granaat, framboos en wilde bessen. Complexe aanzet in de mond waarbij kleine rood fruit en zachte agrumes wordt gemengd, luchtige toetsen van bosaardbei zorgen voor een leuke frisheid terwijl bij de afdronk ook enkele delicate florale hints zich manifesteren. Past bij carpaccio van sint jacobsvruchten, zomergrillades en gebraden kip

cabasse-2027

Cuvée Marguerite – Côtes du Rhône – rood

Een 100% Grenache noir van jonge ranken die zich veelbelovend uiten. Bloedrode mantel met zeer fruitige toetsen van overrijp rood fruit in de neus, De aroma’s van rood fruit veroveren makkelijk het middenpalet, vlotte toegankelijkheid, weerspiegelt perfect de jeugdige ranken.

Ideaal bij zomerse gerechten waarbij gezelligheid en eenvoud centraal staan. Nieuwe creatie waarvan de bewaarcapaciteit nog moet bevestigd worden.

Cuvée Casa Bassa – Côts du Rhône Villages Séguret

Assemblage van Grenache noir en Syreah. Mooie rode mantel met toetsen van rode Chinese inkt en violetkleurige glinsteringen. In de neus accenten van kreupelhout, gerookt vlees, discrete mix met toetsen van wilde thym, steranijs en gekonfijte gember. Soepel aanzet met gestructureerde aroma’s in de mond omgord door fijne licht kruidige tannines; Intense afdronk. Past bij magret van eend, gigot van lam

Cuvée Jucunditas – Gigondas

Assemblage van Grenache, Syrah en Mourvèdre. Leuke donkerrode mantel. In de neus aroma’s van cacao en kruiden, aangevuld door toetsen van zoethout en koffie. Delicate hints van gekonfijte pruim, gedroogde vijgen en dadelconfituur.

Fijne aanzet in de mond, zachte hints met veel volume, de aroma’s van geconfitureerd fruit respecteren zijn volle, speelse frisheid. Karaktervol met mooie structuur. Ideale compagnon bij zwaardere vleesgerechten maar ook bij chocoladetaart.