Côtes du Rhône – Domaine Constant-Duquesnoy – Mirabel-aux-Baronnes

De familie Benoit bezat in de gemeenten Villedieu en Vinsobres een landgoed van zowat 25 ha dat in de 100-jarig geschiedenis van het wijnhuis perceel per perceel werd opgebouwd.

Jean Ezingeaud, echtgenoot van Claude Benoit, was verantwoordelijk voor het domein met een productie van ruim 40.000 flessen. In 2003 besliste hij om enkel de wijngaarden te behouden die het dichtst bij de kelder in Villedieu lagen en verkocht de 12 ha in Vinsobres begin 2004.

Onze landgenoot Gérard Constant was sedert jaren een gepassioneerd wijnliefhebber die ondanks diverse managementverantwoordelijkheden en een gevarieerde professionele carrière, ervan droomde om ergens een wijngoed te kunnen uitbaten. Zijn vele buitenlandse reizen waren een perfecte gelegenheid om nagenoeg overal wijngaarden te  bezoeken waardoor hij een ruime kennis had over de diversiteit van het wijnaanbod zowel in de klassieke wijnlanden als in de minder klassieke regio’s zoals Zwitserland en Tsjechië.

Voor hem en zijn echtgenote Denise Duquesnoy was de aankoop van de percelen in Vinsobres de realisatie van een oude droom. Gérard volgde een theoretische opleiding aan de Université van Suze-la-Rousse en trok op stage in Bourgondië. Tegelijk ging hij op interview bij talloze wijnbouwers in de Elzas, Champagne, Bourgondië en Côtes du Rhône om de noodzakelijke elementen van een eigen kelder voldoende te kunnen ondersteunen.

Gérard en Denise gaven het nieuwe domein hun naam mee en koppelde het los van de oude benaming ‘Domaine Les Ausselons’. Ze waren er bij hun aankoop alleszins van bewust dat de verwachtingen voor de nieuwe exploitanten vrij hoog lagen gezien Parker de percelen als een van de drie beste domeinen in Vinsobres omschrijft.

Domaine Constant-Duquesnoy omvatte aanvankeijk 12 ha wijngaarden en 5 ha bos en geniet op een hoogte tussen 250 en 420 m van een mooie natuurlijke ligging. De meester percelen, zowel hellingen als terrassen, zijn zuidgericht en genieten van een mooie zon-invloed. De gemiddelde ouderdom van de ranken schommelt rond de 30 jaar terwijl de ondergrond hoofdzakelijk bestaat uit kalksteen met tal van grote galets-keien aan de oppervlakte.dom-constant-dquesnoy-2108

Het domein werd ondertussen uitgebreid tot een 20-tal ha wijngaarden en zorgt voor de productie van Vinsobres; Cairanne, Côtes du Rhône Villages en Côtes du Rhône. Meerdere hectaren zijn reeds volledig biodynamisch terwijl de overige volop in bio-conversie zitten. Het rendement wordt beperkt tot maximum 30 hl/ha. De oogst gebeurt manueel waardoor enkel de beste bessen worden geselecteerd. Maceratie, fermentatie en malolactische fermentatie hebben net als de rijping aldus Gérard tot doel een uitzonderlijke kwalitatieve wijn te produceren.

Op de proeftafel:

Vinsobres:

Assemblage van 60% Grenache en 40% Syrah, rendement 25hl/ha. Vinificatie en rijping gedurende 10 maand in roestvrijstalen vaten. Mooie intens rode kleur met aroma’s van zure kersen en licht kruidig. Delicate hints van kreupelhout, cacao, koffie en tabak.

Past bij rood vlees met saus, gegrild vlees

Confidence – Vinsobres

Assemblage van Syrah en Grenache afkomstig van oude wijnstokken op een zuidhelling op 350 à 400m hoogte. Vinificatie van 4 weken bij 28°C met oudering op eik gedurende 12 maand waardoor de fruitigheid wordt geoptimaliseerd.

Past bij rood vlees, wild, kazen en desserts van zwarte chocolade

In Fine – Vinsobres

Assemblage van 50% Grenache en 50% Syrah, afkomstig van geselecteerde percelen met laag rendement van zowat 20hl/ha. De helft van de sappen rijpt 14 tot 18 maand op eik. Beperkte productie afhankelijk van het millésime, de voorbije 7 jaar werd deze wijn slechts tweemaal geproduceerd.

Past met fruitigheid en karakter uitstekend bij rood vlees en wild.