Côtes du Rhône – Mas de Sainte Croix – Valréas

Afsluiter van onze reeks over de Côtes du Rhône is eveneens een domein eigendom van een Belgische familie. Mas de Sainte Croix is een familiaal bedrijf van zowat 27 ha op 400m hoogte nabij de Rhônevallei. De terroirs op argilo-calcaire ondergrond met tal van keien ten zuiden van Valréas geniet van vele zonne-uren maar kan mede door de mistral toch frisse wijnen met behoorlijke kwaliteit aanbieden.

Jacques, Cécile en zoon Julien Coipel verwelkomen hun gasten in een oude gewelfde kluis en verwennen ze met een moderne, hedendaagse wijnervaring. Een familiaal bedrijf dat een eeuwenlange geschiedenis achter de rug heeft, bedrijf waaraan deze Belgische familie sedert 2002 een eigen hoofdstuk toevoegt.

De pausen bleven in Avignon van 1300 tot 1400. In 1317 kocht paus Johannes XXII van de graaf van Provence (toen de vazal van de koning van Frankrijk) de stad Valréas en zijn omgeving … Toch zou de Franse koning ervoor zorgen dat dit gebied nooit verbonden raakte met de Comtat Venaissin (pauselijke eigendommen). Door deze beslissing werd de Enclave de Valréas geboren … het is de grootste enclave du Haut Comtat, en bovendien de enige die de geschiedenis doorliep en vandaag nog steeds administratief overleeft, een stukje grondgebied van de Vaucluse, maar wel  volledig geïsoleerd in de Drôme.

In de pauselijke gebieden genoten veel geestelijken van bezoldigde ambten. De Mas de Sainte Croix bevindt zich op een heuvelrug, terwijl de andere boerderijen zich op de heuvel bevinden, het was indertijd een ‘chapellenie’, eigendom van een kapelaan die bestond uit een kapel omringd door een aantal landerijen. Veel van deze eigendommen werden tijdens de revolutie in beslag genomen. De revolutionairen gingen nauwgezet te werk … Het register van confiscaties en de inventaris van nationale goederen, bewaard in het departementale archief in Avignon, vermeldt voor de Mas Sainte Croix op 2 augustus 1792 de confiscatie van: “Sainte Croix, twee tafelkleden op het altaar met twee koperen kandelaars en een Christusbeeld, een lamp van hetzelfde metaal, een ijzeren staaf met een gordijn van blauwe stof”. Het geheel werd verkocht aan Jean Joseph Roustan woonachtig in Valréas en dit als ‘eigendom behorend tot de Republiek’.

Het domein eigendom van Guy Laussinot, werd in 2002 aangekocht door de familie Coipel. Guy Laussinot had het in 1963 verworven, de boerderij exploiteerde toen slechts een paar hectare wijngaarden, lavendel en kleinvee. Hij verhoogde het areaal wijnstokken tot 25 ha. Na de aankoop werden een aantal aanpassingen doorgevoerd zoals een recente apparatuur voor het maken van wijn, roestvrijstalen tanks voor vergisting, betonnen tanks bekleed met voedselhars voor veroudering, een thermisch regelsysteem met warmtepomp en een pneumatische pers..

De wijnen van de Mas de Sainte Croix worden uitsluitend aangemaakt van druiven die op de boerderij zijn geteeld en geoogst. Grenache noir, de belangrijkste druif van de Rhône-vallei, domineert in alle melanges terwijl de secundaire druivensoorten in verschillende percentages worden toegevoegd. Het is de bedoeling van de familie Coipel om via hun wijnen representatief te zijn voor hun landgoed en de appellation Côtes du Rhône.mas-de-ste-croix3

Op de proeftafel:

Delicatesse – Côtes du Rhone- blanc

Op basis van de Roussanne met leuke frisse en fruitige aroma’s in de neus. Aangename aanzet in de mond waarbij toetsen van honig en witte bloemrn domineren, gemengd met subtiele accenten van agrumes

Friandise – Côtes du Rhône

Assemblage van Grenache en Cinsault. Leuke frisse toetsen in de neus die voor een verrassende complexiteit zorgen. De fruitige accenten in de mond zorgen voor een mooie gezellige afdronk.

Douceur de fruit – Côtes du Rhône

Assemblage van Grenache, Cinsault  en Carignan. In de neus leuke fruitige hints van rood fruit. Mooie aanzet in de mond waar het fruit volrond openbloeit met gezellige finesse. Afdronk met fijne tannines en subtiele hints van cacao en kreupelhout.

Tendresse d’un climat – Côtes du Rhône Villages

Assemblage van Grenache en Syrah. In de neus overweldigende aroma’s van rijp rood fruit, aroma’s die in de mond met volronde aanzet een mooie structuur en aromatische rijkdom prijsgeven. Lange mooie afdronk.

Pasage d’un terre – Côtes du Rhône Villages

Assemblage Grenache en Mourvèdre. Mooie aromatische toetsen in de neus. In de mond tempert de Mourvèdre met zijn fruitige en subtiele tannines de kracht van de Grenache. Mooi gestructureerde en evenwichtige wijn met karakter, lange afdronk met subtiele hints van kreupelhout en zwarte chocolade.