Côtes du Rhône – Chantecôtes – Sainte Cécile les Vignes

Een klein dorpje met een grote naam waar het goed leven, herbergt het wijndomein Chantecôtes, een dorpje evenwel met een unieke uitzicht op de Dentelles de Montmirail en de imposante reus Mont Ventoux.

De uitgestrekte wijngaarden situeren zich op terroirs van ronde keien en leisteen en genieten volop van de Provençaalse zon. Passie en gedrevenheid zijn aldus Denis Guthmuller, President Chantecôtes, de basiselementen die ervoor zorgen dat hier authentieke wijnen worden geproduceerd die de rijkdom van de Rhônevallei volop ondersteunen.

Het wijnhuis vond een onderkomen in kelders van de versterkingen van het dorp uit de 14de eeuw wat meteen voor uitzonderlijke wijnkelders zorgt. De witte wijnen zijn delicaat en aromarijk, de rosé fris en fruitig net als de jonge rode wijnen, terwijl de oudere rode wijnen elegantie, karakter en structuur uitdragen.

Op de proeftafel:

Saint Vincent – blanc – Côtes du Rhône: AOP

Assemblage van Grenache blanc, Viognier, Marsanne, Roussanne en Bourboulenc. Geteeld op terroirs van argilo-calcaire ondergrond met duidelijke mergelresiduen waarop ronde keien en leisteen sedimenten worden weergevonden.

Pneumatische persing gevolgd door debourbage en fermentatie in barrique met rijping van 6 tot 9 maand in vaten van Franse eik.

Mooie aroma’s in de neus met aangename hints van witte perzik en ander wit fruit, mooi volrond en smaakvol in de mond, subtiele toetsen van vanille die een finale frisheid ondersteunen, de rijping op eik zorgt globaal voor een aangename structuur.

Leuk als aperitief, maar vormt een mooie gezel bij gevogelte en diverse visgerechten.

Abélia – rosé 2017 – Côtes du Rhône – AOP

Assemblage van Grenache, Carignan en Mourvèdre. Ondergrond met stevige mergelresiduen waarop rode keien en leisteen sedimenten werden achterbleven.  De oogst wordt onmiddellijk geperst met debourbage en fermentatie op lage temperatuur.

Licht rosékleurige mantel in het glas. Ontplooit in de neus aroma’s van witte bloemen en delicate agrumes, met aromatische fruitigheid. In de mond aangenaam fris, lichte fruitige hints en mooie finesse.

Past als aperitief, compagnon bij tapa’s, grillades, gevogelte, fijnproeverssalades.chantecotes-2001

Les Terres Vierges – 2017 bio – AOP

Assemblage van Grenache, Syrah, Mourvèdre en Carignan. Ondergrond met stevige mergelresiduen waarop ronde keien en leisteen sedimenten achterbleven. De cuvaison verschilt van millésime tot millésime, de druiven worden volgens traditionele methode gevinifieerd ten einde de fruitigheid van de bessen maximaal te bewaren maar eveneens om soepele tannines te kunnen meegeven. Biologische wijngaarden.

In het glas een diepronde purperen mantel. In de neus mooie fruitige aroma’s met enige complexiteit door inbreng van zwart fruit. In de mond een volronde aanzet met leuke structuur, aangename tannines en subtiele noten van kreupelhout. De geconcentreerde fruitige aroma’s verwijzen zowel in de neus als in de mond naar de rijkdommen van deze terroirs.

Past bij rood vlees en kazen.

Cairanne 2016 – Côtes du Rhône Villages – AOP

Assemblage van Syrah en Grenache. Geteeld op alluviale sedimenten die de terrassen van Aygues vormen. Het millésime en de maturiteit van de bessen zal uiteindelijk de duur van de cuvaison bepalen. Traditionele fermentatie die rekening houdt met het potentieel van de Cairanne.

Stevige donkerrode mantel. In de neus mooie aroma’s van zwart fruit die worden aangevuld met toetsen van kers en eau de vie maar ook subtiele kruidige accenten. Ronde structurele aanzet in de mond, genereus met delicaat fruitig evenwicht. Bij de afdronk melden zich eveneens subtiele tannines.

Past bij rood vlees, gebraad en kazen met zachte korst.