Crabbelaer lanceert 100% biobier tripel

hommage aan Luc De Vos

 

Gent is een nieuw artisanaal bier rijker met de Crabbelaer Hommage, een 100% bio-bier tripel dat werd ontwikkeld en verfijnd tijdens de corona lockdown. Het nieuwe tripel bio-bier positioneert zich als een ‘round beer’ en belooft een absolute smaakbeleving, als een avontuur dat alle zintuigen prikkelt, met ontdekkingen van de eerste slok tot de laatste.

Crabbelaer Hommage is voor de initiatiefnemers, bierfirma ‘De 6 Helmen’ (D6H), meteen ook een eerbetoon aan de betreurde Gentse zanger, columnist en schrijver Luc De Vos. Zijn temperament staat immers symbool voor het puur Gentse karakter van het tripel bier waarvan de ingrediënten refereren naar een uitgebalanceerde mix van rebellie (nie neute, nie pleuje), gezelligheid, warmte en samenhorigheid.

100% biobier… een uitdaging

Veel biobieren halen 95% en hebben soms een ‘flat taste’. Kristof Vanderbist, brouwer van het Crabbelaer-assortiment en ook medevennoot: “Anno 2020 is het een heuse uitdaging om een 100% biobier te brouwen dat ook nog een optimale smaakbeleving heeft. Wij opteren voor 100% bio waarbij ook de hoppen ‘bio’ zijn, én voor een ‘round taste’. Dat staat borg voor een ontdekking van de eerste slok tot de laatste waarbij we alle zintuigen willen prikkelen. We zijn ervan overtuigd de smaakconcurrentie met een non-bio tripel probleemloos te kunnen aangaan.”

De Crabbelaer Hommage is alvast een amberkleurige tripel met enkel Belgische hoppen. Dit 100% bio-bier van hoge gisting wordt hergist op fles en gebrouwen met 3 granen: gerstemout, tarwemout en havermout. Een uitgeschonken glas reveleert een fijne schuimlaag en een lichte troebelheid door het ongefilterd biologisch brouwproces en de tarwemout. De eerste slok verraadt ananas en passievrucht en een lichte toets van karamel in de neus. Een nobele frisse bitterheid loopt languit uit en in de afdronk ontwikkelen zich mooie fruitaroma’s. De alcoholwaarde is 7,9 Vol % en de bitterheidswaarde bedraagt 35 EBU.

Waarom een tripel bio?

De consument anno 2020 leeft bewust gezond, is kritisch in zijn denken, doen en eten, maar hij wil ook leven en genieten. Door de jaren zijn er veel vegetarische restaurants, lokale boerderijen en biowinkels bij gekomen. Maar ook de vraag naar ‘meer bio’ in (alcoholische) dranken is toegenomen. De horeca voelt ook die druk en is blij met lancering van nieuwe producten. Brouwer Kristof Vanderbist: “De Corona lockdown gaf me tijd voor research en inzicht. Zo hebben we een mooie selectie kunnen maken uit 3 lokaal geteelde bio-hoppen. De hop in de staart van het kookproces is de moeilijkste. Want hop is een kwetsbare plant en sproeien tegen meeldauw is standaard bij het telen. Alle brouwgrondstoffen voor deze Crabbelaer Hommage zijn uit bioteelt. Maar we zijn nog een stapje verder gegaan om het 100% vegan te krijgen: geen enkel additief is van dierlijke oorsprong!”

Diversiteit in ‘round’ beers

Benoit Dubrulle & Kristof Vanderbist, medevennoten in bierfirma ‘De 6 Helmen’ (D6H) die het Crabbelaer-assortiment beheert, lanceerden in 2014 al de Crabbelaer Blond, tevens ontwikkeld door Kristof Vanderbist. Het is een blond, dubbel gehopt bier van hoge gisting, gemaakt met drie soorten mout. Eind oktober 2020 wordt de Crabbelaer Biezebaaze voorgesteld i.s.m. Kurt Burgelman, de frontman van de gelijknamige Gentse stroprockband. “Het kadert allemaal in onze ambitie om voor ieders smaak een Crabbelaer-bier te ontwikkelen, maar dan sowieso in ‘round’ beers, bieren met een evoluerende smaak in de mond. Want we willen uitblinken in ‘product excellence’ waarbij we de doelgroep al in de testfase betrekken”. Alle Crabbelaer-bieren worden in De Graal te Brakel gebrouwen.

Lokale verankering ‘met een hoek af’

De 3 vennoten kiezen voor hun strategie nuchter en bewust voor een lokale verankering en een organische groei. Het zwaartepunt van de distributie situeert zich dan ook in Groot-Gent en in Gent-centrum waar de retro Crabbelaer-beleveringsbakfietsen op ecologische wijze de binnenstad doorkruisen. Maar ook in de driehoek Eeklo-Deinze-Lokeren zijn er diverse distributiepunten. Crabbelaer is sowieso graag aanwezig om de hoek, op feesten, buurt- en straatanimatie, festivalletjes, pop-up’s, drank- en eetgelegenheden ‘met een hoek af’. Is het nu net niet dat wat Gent onderscheidt van de rest van het land? Kritisch, gezellig, feestend en met respect voor mens en milieu.

Hoe de Crabbelaer Hommage degusteren?

Zet de Crabbelaer Hommage koud tussen 8 en 10°C rechtop. Schenk het in een tulpvormig glas. Zorg dat het glas vetvrij is voor de vorming van een mooie fijne romige schuimkraag. Je kan kiezen of je de gezonken gist uit de nagisting al dan niet volledig uitschenkt. Dit laatste geeft het bier zijn troebelheid in het glas. Bekijk het bier, kleur, pareling en schuim tegen een lamp, ruik aan de kraag, wals het bier langs de rand en ruik een tweede maal. Slik met kleine teugen naar binnen en laat de smaak tot zijn recht komen al rollend over tong en gehemelte. Adem uit via de neus na een slok. Zo komen de aroma’s die het bier rijk zijn via de retro nasale weg tot zijn recht. Wat je dan proeft? We starten met ananas en passievrucht en lichte toets van karamel in de neus. Nobele frisse bitterheid die languit uitloopt en mooie fruitaroma’s die zich ontwikkelen in de afdronk.

Heden & verleden van Gentse bieren

Na heel wat research, i.s.m. het Industriemuseum, ontdekten Benoit Dubrulle & Kristof Vanderbist in de Handtboucken van Ongeld (1505-1622, bron P. De Commer) dat er vijf types bier te Gent werden gebrouwen: klein bier, clauwaert, dubbele clauwaert, dusselaer en crabbelaer. En in de 16de eeuw was crabbelaer veruit het populairste bier in Gent. Na de sluiting van de grote brouwerijen in Gent in de jaren ‘60-‘70 (Aigle Belgica, Ultra, Excelsior, Meiresonne) begonnen Gentenaars vanaf 2006 terug zelf ambachtelijke bieren te bedenken en kwamen er opnieuw brouwerijen bij: de eerste stadsbrouwerij Gruut in 2009, Brouwbar, Dok Brewing Company, Beerselect, De Wilde Brouwers… Crabbelaer werd dus in 2014 weer leven ingeblazen door het duo Benoit Dubrulle en Kristof Vanderbist, een team dat later complementair werd aangevuld met Jean-Marc Van Vynckt. Anno 2020 telt Groot-Gent meer dan 130 bieren, tegenover 28 in 2014. Wie kent er niet Johannes, Principale, Blondine IPA, Kroost, Grizzly, Mr Robert, Termont, Maeght van Gent, 9032 Bierlab? Vergeet ook niet de vele hobbybrouwers die in hun achterkeuken fantastisch bier brouwen. Alle info op www.gentbrouwt.com

Foto Het Crabbelaer team – V.l.n.r. : Kristof Vanderbist, Ingenieur Biochemie, brouwerijtechnieken, afgestudeerd in 1993 aan KAHO Sint-Lieven, Gent. Benoit Dubrulle, Grafisch ontwerper, afgestudeerd in 1996 aan Sint-Lukas, Brussel. Jean-Marc Van Vynckt, Piloot, afgestudeerd 1999 aan de Sabena luchtvaartschool en nazaat van een Gentse brouwfamilie