Cru Bourgeois du Médoc

De vereniging ‘Alliances des Cru’s Bourgeois du Médoc’ onthult zijn nieuwe officiële selectie, versterkt zijn identiteit en bevestigt zijn handelskracht. Het succes van de ‘nieuwe generatie’ Cru’s Bourgeois du Médoc is een vaststaand feit. 5 jaar na de vernieuwing en de invoering van een nieuwe werkwijze, werpen de kwaliteitsaanpak en het eisenpakket hun vruchten af: de vraag naar Cru’s Bourgeois du Médoc op de grote markten neemt gestadig toe. In de afgelopen vijf ‘millésimes’ (wijnjaren) zijn er nagenoeg 145 miljoen flessen op de verschillende markten afgenomen. Een aanzienlijke handelskracht voor een familie van cru’s geschaard achter dezelfde waarden teneinde de consument voor iedere fles met het stempel ‘cru Bourgeois’ een uitstekend kwaliteitsniveau te garanderen.

Prijsstabiliteit, kwaliteitsgarantie over de jaren heen, de historische dimensie en de verbintenis naar de consument toe, vormen voldoende krachten en redenen voor de kopers over de hele wereld, om te investeren in deze wijnen.

De kwaliteitsaanpak wordt gecontroleerd door een onafhankelijk organisme op basis van een voorwaardenplan. Dit organisme zorgt voor een constante nieuwe blik op de kwaliteitsaanpak van de ‘Cru Bourgeois’ en garandeert de onpartijdigheid bij alle etappen. De kwaliteitsaanpak ‘Cru Bourgeois’ staat open voor alle cru’s van de Médoc die één van de 8 volgende AOC Médoc wijnen mogen produceren: Médoc, Haut-Médoc, Listrac-Médoc, Moulis, Margaux, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe.

Iedere wijn wordt geproefd en blind beoordeeld door een jury van deskundigen, dit zijn professionele en door de sector erkende wijnproevers in een aantal van 6 per poefzitting. Het proeven geschiedt individueel en zonder onderling overleg. De toekenning van de traditionele vermelding “Cru Bourgeois” is gebaseerd op een rekenkundig gemiddelde van de verschillende cijfers gegeven door de zes professionele proevers. Dit cijfer wordt vervolgens vergeleken met dat van de referentielijst van het betreffende wijnjaar. Als het cijfer toegekend aan de wijn van een bepaald kasteel, hoger of gelijk is aan dat van de referentielijst, mag het de vermelding ‘Cru Bourgeois’ voeren.

Alle flessen “Cru Bourgeois du Médoc” zijn voorzien van een uniek visueel en beveiligd erkenningssysteem vervat in een sticker. Deze sticker is te herkennen dankzij het logo ‘Cru Bourgeois’ en is voorzien van een unieke en willekeurige code voor iedere fles apart. De consument kan, via zijn smartphone de QRC code die op de sticker is aangebracht, scannen. Hij gaat dan onmiddellijk naar de website www.cru-bourgeois.com waar hij toegang heeft tot alle inlichtingen over de wijnen en de kastelen op de hiervoor bestemde pagina’s.

De sleutelcijfers van de millésime 2012 blijven alleszins indrukwekkend. Maar liefst 267 cru’s Bourgeois du Médoc werden in de officiële selectie 2012 weerhouden. AOC Médoc krijgt 111 cru’s goed voor een productie van zowat 14 miljoen flessen, AOC Haut-Médoc verovert 92 cru’s met zowat 11 miljoen flessen, terwijl de AOC Listrac-Médoc, ruim 900.000 flessen 14 cru’s verovert. AOC Moulis is met 14 cru’s goed voor 900.000 flessen en AOC Margaux levert met 9 cru’s ruim 800.000 flessen, AOC Pauillac, 5 cru’s zorgt voor zowat 270.000 flessen terwijl de 21 cru’s van AOC Saint-Estèphe goed zijn voor ruim 1.5 miljoen flessen. Globaal produceerden de Cru’s Bourgeois du Médoc in 2012 dus zowat 29 miljoen flessen, zowat 30% van de productie van de Médoc. Deze productie wordt naar schatting op ongeveer 4100 hectaren gerealiseerd, goed voor 26% van de wijnbouw oppervlakte van de Médoc.

De cru’s Bourgeois du Médoc selecteren uitsluitend het allerbeste van de productie om aldus de kwaliteit te waarborgen, het is dan ook logisch dat de op de markt gebrachte hoeveelheden jaar van jaar variëren. Hoewel de selectie 2012 iets boven het gemiddelde van de voorbije jaren uitstijgt blijft de productie quasi onveranderd.

Het millésime 2008 kreeg 243 cru’s met 25 miljoen flessen, in 2009 werden 246 cru’s geselecteerd goed voor 32 miljoen flessen, eenzelfde productie in 2010 maar dan gerealiseerd door 260 cru’s. Millésime 2011 was met 256 geselecteerde cru’s goed voor een productie van 28 miljoen flessen.

Tijdens een recente proeverij kregen we de kans lukraak een aantal wijnen uit deze officiële selectie 2012 te degusteren. Opvallend hierbij is de stabiele kwaliteit die zich sinds de invoering van het vernieuwde label manifesteert. Deze constante komt duidelijk tot uiting in alle AOC Médoc wijnen. De meestal stevige kleur in het glas wordt zowel in de neus als in de mond aangevuld door een leuk palet van weelderige aroma’s. De Pauillac en Saint-Estèphe wijnen bieden hierbij de meest subtiele en zeer delicate toetsen, facet waardoor deze wijnen, volledig terecht, in het absolute topsegment thuishoren.

Het kwalitatief karakter van de Cru Bourgeois is aldus directeur François Nony een onbetwistbare basisvereiste. De betere zorg voor de wijngaarden, meer precieze vinificatiemethodes en nog meer aandacht voor de eigenheden van de rijke terroirs moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van de volgende millésimes een permanent groeiproces doormaakt.