Restaurant Dumon Wakkerzeel: torenhoge waarderingscijfers

Visrestaurant Dumon opende in het Brabantse Wakkerzeel de deuren in de zomer van 2004. Chef Rik Dumon heeft samen met zijn echtgenote en gastvrouw Mieke Vanthienen dit oud hoeventje uitgebouwd tot een rustpunt en gezellig restaurant waar klanten ongestoord kunnen genieten van een spontane keuken met vis en schaaldieren in de hoofdrol.

Een mooie bekroning voor 10 jaar intense arbeid om hun restaurant tot een onbetwistbare thuis voor de klanten uit te bouwen is ongetwijfeld de erkenning door Diningcity. Klanten kregen hierbij de kans om restaurants te nomineren die de wereldwijde drempelverlagende acties van Diningcity onderschrijven om meer mensen in het restaurant te krijgen. In de eindrangschikking voor België en Luxemburg kaapte restaurant Dumon de tweede plaats weg met amper 0.01 punt minder dan de winnaar, sterrenrestaurant Sel Gris in Duinbergen (Knokke).

Rik is niet weinig fier met deze onderscheiding gezien meerdere sterrenrestaurants en topzaken een lagere score behaalden. Deze erkenning is aldus Rik des te waardevoller omdat ze werd uitgereikt door betalende klanten. Voor hem meer dan een aansporing om met volle moed een nieuw decennium aan te vatten. Mieke deelt in deze fierheid en verwijst naar de 2 topmenu’s ‘Wakkerzeel aan zee’ en ‘Wakkerzeel gastronomisch’. In beide gevallen heeft de klant de keuze uit 3 tot 5 gangen, boordevol dagverse producten en ingrediënten.

Hoe dan ook restaurant Dumon kende een onverwachte opstart. Ondanks het feit dat Rik een telg is uit een traditionele horecafamilie bleven de nodige kriebels tot in 2004 achterwege om voluit voor een eigen restaurant te gaan.  Samen met zijn echtgenote Mieke trok hij weg uit West-Vlaanderen om zich in Leuven te vestigen waar hij een visspeciaalzaak met uitgebreide traiteurservice opstartte en op vrij korte termijn uitbouwde tot een absolute must. Zijn voorliefde voor de zee en al haar gezonde producten bleek meer dan spreekwoordelijk, terwijl de provincie hem beloonde met de titel ‘zelfstandige van het jaar van Vlaams Brabant’ deels voor visie als bedrijfsleider maar voor een even groot gedeelte voor zijn inzet om naast vis ook producten van eigen bodem in zijn traiteuraanbod op te nemen. Hij werd zelfs voorzitter van de Belgische vishandelaars. In deze hoedanigheid ontdekte hij dat de regio Leuven het buiten alle verwachting moest stellen zonder visrestaurant alhoewel de culinaire onderbouw van de regio tal van uitmuntende gelegenheden aanbiedt.

Dat Rik door zijn dagelijkse contacten met de horeca vroeg of laat toch overstag zou gaan om toch een eigen restaurant op te starten lag voor de hand. Toen het koppel in het pittoreske Wakkerzeel, de kleinste deelgemeente van het bierdorp Haacht, geniet heel wat minder bekendheid dan het naburige rockmonument Werchter, maar uit zich vooral als een pittoresk kunstenaarsdorpje. een mooie hoeve ontdekte die weliswaar enig opknapwerk vereiste was de beslissing snel genomen. Na zijn opleiding in de hotelschool Ter Duinen, liep Rik stage in St Jean Cap Ferrat, in Parijs en in Zwitserland. Meer praktijkgericht waren zijn stages in de Marquette in Marke, de Goedendag in Lisseweghe en Melrose in Westende.

Sinds juli 2004 pronkt Wakkerzeel met een uniek en niet alledaags culinair verwenadresje. Het interieur deels authentiek, deels modern wordt aangevuld met een prachtige tuin en zwembad maar men op zwoele zomeravonden heerlijk kan nagenieten. Maar ook de andere maanden is dit een decoratieve troef die Rik en Mieke op kunstzinnige manier in hun aanbod weten te verwerken. De heimwee naar zijn traiteurszaak en viswinkel die hem aanvankelijk parten speelde, is ondertussen in een piepklein hoekje weggedrumd vermits Rik zijn visbereidingen en zijn voorliefde voor alles wat uit het water komt, hier meer dan gestalte kan geven.

In het vooruitzicht van het 10-jarig bestaan en het grote jubileumfeest werd de tuin grondig gerenoveerd en deels heraangelegd. Het romantische vijvertje werd geruild voor een intiem zomers platform waar je volop van de vrije natuur en Riks’ lekkere keuken kan genieten. Ietwat jammer aldus Rik en Mieke, maar de aangrenzende speelweide kan nu volop worden benut zonder zich zorgen hoeven te maken over spelende kinderen die onverwachts in het water sukkelen. In de tuin werden tal van kunstvolle beelden geplaatst waardoor het sfeervolle poëtische kader, een absoluut summum bereikt.

Riks passie voor lekkere bereidingen is sinds de opening van het restaurant enkel gegroeid. ’n Erg selectieve keuze van topproducten resulteerde in creatieve bereidingen boordevol subtiele en delicate smaaktoetsen. Zijn betrachting is en blijft “het aanbieden van een spontane keuken, waarbij men zich kan neervlijen en rustig genieten van de zeekeuken, van vis en schaaldieren”. Restaurant Dumon is de voorbije jaren synoniem geworden van subtiele kreeftbereidingen, spitsvondige visarrangementen en uitgelezen zeespecialiteiten.

Het menu ‘Wakkerzeel aan zee’ blijft na al die jaren nog steeds een absolute voltreffer. Het is Riks verdienste om naast de verse zeeproducten ook een aantal regionale ingrediënten in zijn kaart te integreren. Eenzelfde betiteling moeten we ook toekennen aan het menu ‘Wakkerzeel gastronomisch’.

Bij onze degustatie opteerden we door deze laatste sterkhouder. Traditioneel straalden de degustatiehapjes creativiteit en inventiviteit uit met leuke alarmfaze voor de smaakpappillen. Als introductie serveerde Rik een preskop van scampi met avocado, sherry room, kerstomaat en wakame, een oogstrelende maar vooral lekkere combinatie die onze smaakpapillen meer dan waardeerden. Volgde een Wakkerzeelse waterzooi met kreeft, parelhoen, jonge prei, venkel en champignon. Een overheerlijke en smaakmakende creatie.

Vervolgens kregen de gegratineerde Sint Jacobsvruchten het gezelschap van gekruid bladgroen, een delicate aardpeerpuree, kruidenboter en sublieme knoflookchips. Het hoofdgerecht werd een botermalse kalfsmedaillon met garnituur van steppegras, gevulde akkerpaddestoel, fijne druppeltjes poivradesaus en mooi gegaard en licht aangebakken witlof. In een mooi tipzakje werden krokante en goudgele frietjes geserveerd. Voor de sausfanaten wordt in een apart kannetje steeds extra saus aangeboden. Zoetebekken kregen als slotakkoord een subtiele chocolade verrassing, een combinatie van witte, melk en fondant chocolade in allerlei hoedanigheden. Ook bij de koffie worden de zoetebekken allerminst vergeten.

Tijdens de lentesluiting wordt een van de buitenmuren vervangen door een grote glazen wand. Dit biedt aldus Mieke de kans om restaurant, terras en verwarmd zwembad naadloos in mekaar te laten overvloeien waardoor elk element op zich een onbetwistbare meerwaarde meekrijgt. Met deze vernieuwingen wil restaurant Dumon zijn gasten een nog fijner en hoogstaander gastronomisch palet aanbieden. Meer dan ooit blijven dagverse ingrediënten, streekproducten, een gezellig intiem onthaal en gastvrijheid de basiselementen van het restaurant.

Restaurant Dumon – Wilgen 1 – 3150 Wakkerzeel

Tel 016- 23 07 34 – www.dumon.be – Gesloten dinsdag en woensdag

Lunch 25€  – Kreeftmenu all-in 95€ ( dient 3 dagen vooraf gereserveerd)

Wakkerzeel aan zee en Gastronomisch menu: 3 gangen 45€- wijn 15€, in een 4-gangen uitvoering 59€- wijn 20€, 5 gangen menu 69€ +wijn 25€

Verrassingsmenu 4 gangen zonder dranken 39€

Culinaire commentaren:

Tasted4you:

4 minutes – creativiteit – visspecialiteiten – versheid van ingrediënten – onthaal

GaultMillau

vermeld

Delta:

fraaie boerderij – sublieme bereidingen – rijk gestoffeerde wijnkaart – gastronomische kunstenaars