Crus du Beaujolais

De regio Beaujolais bevestigt andermaal zij status als belangrijke economische groeipool in de kwalitatieve wijnbouw. Een ontwikkeling die ondersteund wordt door aanzienlijke investeringen om de kwaliteit nog te verbeteren.

De Domaines Dominique Piron associëren zich volledig in deze ontwikkeling en schrijven meteen geschiedenis. Het domein groeide de voorbije 50 jaar uit tot een volwaardige partner en krijgt met de komst van Julien Revillon een nieuwe gepassioneerder partner maar ook nieuwe impulsen.

De familie Piron wordt sinds 14 generaties in de wijnregio Morgon, hartje Beaujolais weergevonden. Dominique Piron verbouwt er op zijn 45 hectaren wijngaarden, meestal AOC Morgon, Morgon Grand Cru, Morgon Côte du Py maar ook AOC Régnié, Beaujolais villages en Beaujolais rood, wit en rosé. Geassocieerd met de familie Lameloise produceert hij in Moulin à Vent en de Cuvée Quartz. Om zijn aanbod op peil te houden worden soms extra druiven of basiswijnen aangekocht. In 1988 is Dominique Piron trouwens de eerste in de Beaujolaisregio om zijn aankopen af te stemmen op de typische kenmerken en vereisten van de Beaujolais wijnen er evenwel op toeziend dat de teelt plaatsvond in overeenstemming met de Beaujolais normen.

Julien Revillon, rechterarm van Jean-Luc Colombo in Cornas gedurende een 10-tal jaren heeft ondertussen 7 ha wijngaarden aangekocht in een van de mooiste delen van Beaujolais. Deze omvatten Morgon, Brouilly op de heuvels van Brainte, Fleurie en Moulin à Vent van oude wijnranken, op de steile hellingen teelt hij Château de Pizay. Een figuurlijke terugkeer naar zijn geboorteregio gezien hij afkomstig is uit Lantigné in het noorden van de Beaujolais. Na diverse omzwervingen in meerdere Franse wijnregio’s, naast Jean-Luc Cornas was hij o.m. aan de slag bij Louis Latour in Bourgogne, château Clinet in Pomerol, wil hij nu zijn droom realiseren en ‘grote’ wijnen produceren in zijn geboortestreek.

Door hun krachten te bundelen willen Dominique Piron en Julien Revillon de Domaines Piron tot vaandeldrager van de Beaujolaisregio uitbouwen. Ze beschikken hierbij niet alleen over uitgelezen wijngaarden, maar willen door een perceelgerichte exploitatie met moderne infrastructuur ook de kwaliteit van hun wijnen opdrijven. Het is hierbij de bedoeling om alle wijnen het AOC-label Grand Cru du Beaujolais te bezorgen. Bovendien willen ze hun wijnen die nu reeds worden weergevonden op de sterrentafels van o.m. Paul Bocuse, Alain Ducasse, Georges Blanc e.a., in alle sterrenzaken in Frankrijk, maar ook in het buitenland introduceren.

.