Culinair huis ‘t Kerckevelt – Steenokkerzeel

Brasserie ’t Kerckevelt op het Dorpsplein in Steenokkerzeel kreeg enige tijd terug buitenuit een geslaagde nieuwe decoratie met aantrekkelijke creatieve impulsen – die ook in de keuken moeten worden weergevonden – en profileert zich voortaan als ‘culinair huis’.

Voor uitbater Ben Janssens-Muddendorp een verantwoorde investering waarmee het vijfjarig bestaan ook nieuwe expressie krijgt in de zaal en de keuken. De vernieuwde buitengevel past perfect bij de landelijke puurheid van het grote authentieke dorpsplein, plein dat trouwens zorgt voor een grote gratis parking. Chef Ben Janssens was na zijn studies, actief in meerdere restaurants, naar eigen zeggen om zijn schoolse kennis aan de dagelijkse realiteit te toetsen, maar tevens om de nodige ervaring op te doen qua directe keukenorganisatie, aankooppolitiek te doorgronden en de diverse ingrediënten beter te leren kennen. Positieve ervaring die meer kracht en gestalte gaven aan zijn betrachting een eigen zaak te openen.

Bij de overname serveerde Brasserie ’t Kerckevelt indertijd een Vlaams-Brabantse  traditionele keuken met weinig culinaire uitschieters; brasserie die nochtans heel wat gasten over de vloer kreeg. Langzamerhand gooide hij het roer om, bracht meer variatie in zijn gerechten, gaf de nodige verfijning mee en transformeerde hij de exploitatie in een klassiek restaurant. De brasserietoetsen zijn nagenoeg volledig verdwenen behoudens op zondagochtend wanneer tijdens de wekelijkse markt, zowel marktkramers als bezoekers binnenwippen voor een dampende tas koffie, ontbijtkoeken of een ietsje sterkere drank. Voor Ben een traditie die je moeilijk overboord kan gooien gezien deze ochtendlijke momenten de kans bieden om ook de betere menukaart en het suggestiebord, bij een ruimer publiek kenbaar te maken.

Niet alleen de buitenzijde maar ook het interieur kreeg een grondige opfrisbeurt, waarbij de frisse witte tinten en licht beige toetsen met tal van leuke decoratieve accessoires worden opgefleurd. De behoorlijk grote tweepersoonstafels kregen een tafelloper in skai, genieten van een brandende kaars en keurig bloemstukje. Ook de menukaart zit in een gezellige, leuke kaft. Het interieur ademt een eenvoudige, haast  huiselijke sfeer uit waarbij de neutrale beige muren mede dankzij de zachte verlichting, soberheid en intense rust uitstralen.

Het suggestieve krijtbord speelt in op seizoenproducten en onverwachte inventieve creaties van de chef, terwijl de Belgisch-Franse brasseriekeuken op leuke manier wordt aangevuld met salades en pasta’s die enkele geurige, zuiderse en mediterrane toetsen meekrijgen.

Bij onze proeverij opteerden we voor winterse suggesties: buikspek met wortel en honig en kwartel met ganzenlever en zoetzure saus. Het hoofdgerecht werd een parelhoen met geitenkaas en serranoham en een elandfilet met bruine saus.

De voorgerechten werden als een behoorlijke grote portie geserveerd. Decoratief aantrekkelijk waarbij het smaakpalet zich uitbundig etaleerde. Het buikspek was pittig zoet tegelijk mooi gegaard en smaakvol. De licht aangebakken kwartel genoot ten volle van de fijne ganzenlever en keurig slaatje.

Ook de hoofdgerechten vormden een stevige portie al was het decoratieve element hier eerder zoek. Aspect dat een voorbode bleek van minder geslaagde bereidingen. Het uitgebreide groentenboeket van beide gerechten, schijfjes wortel, spruiten, ui, broccoli, bloemkool, …, bleef veel te knapperig, bijna rauw, terwijl ook de smaakcombinaties ondermaats bleven. Bovendien werd de elandfilet, toch mooi rosé gebleven oversausd in het bord zodat je het potje extra saus niet eens hoefde aan te spreken. Een schrijnende tegenstelling met de leuke voorgerechten. Jammer, maar het ‘culinaire’ huis was hier veraf.

Culinair huis ’t Kerckevelt – Behetsstraat 16 -1820 Steenokkerzeel

Tel 02-307 88 22 – www.kerckevelt.be

Gesloten op woensdag en donderdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  leuke smaakvolle voorgerechten

ontgoochelende hoofdgerechten