Culinaire terugblik op 2020/2

De prille lente leek bijzonder beloftevol en opende met een merkwaardige verjaardag, een feest dat vrij snel abrupt werd onderbroken door een ongekende pandomie, die zo bleek maanden later, haar stempel op het ganse jaar zou drukken.

40 jaar Mastercooks! (T4Y – 2 maart 2020)

Dit jaar is het exact 40 jaar geleden dat de vereniging The Mastercooks of Belgium® werd opgericht. Dat wordt onder meer gevierd met twee bijzondere publicaties: een Masterbook en een kookboek! In beide publicaties komt de rijke geschiedenis van de Mastercooks ruim aan bod.

Het Masterbook vervangt dit jaar de jaarlijkse gids van de Mastercooks en verschijnt in mei. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters van de Mastercooks (Pierre Wynants, Pierre Fonteyne, Claude Dupont, Robert Vanduüren en de echtgenote van wijlen Pierre Romeyer), met de generatie voorzitters (Pierrot Fonteyne, Guy Vancauteren, Alain Deluc, Robert Vanduüren en Frank Fol), met de Belgische top 3 (Peter Goossens, Christophe Hardiquest en Sang Hoon Degeimbre) en met enkele Young Masters (Seppe Nobels, Maxime Collard, Sam Van Houcke en Gary Kirchens). Zo komen verleden, heden en toekomst bij elkaar. In het Masterbook komt ook een overzicht van alle leden en algemene informatie over de Mastercooks en de verschillende acties en activiteiten. Het Masterbook wordt geschreven door Marc Declercq. Het Masterbook wordt gelanceerd op 11 mei 2020 tijdens een feestelijk moment en zal nadien gratis te verkrijgen zijn bij de Mastercooks en Young Masters…

30 jaar Peking Garden in Halle. (T4Y – 19 maart 2020)

Ruim 35 jaar terug belandde Liu Hok Sun met zijn echtgenote in België. Opgeleid tot technisch ingenieur ging hij aan de slag bij de firma Pauwels in het Mechelse. Tegelijkertijd speelde hij met het idee om na enige tijd, voor zijn echtgenote een geschikte locatie te vinden zodat ze een typisch Chinees restaurant kon openen.

Na de inburgeringsperiode bekoorde in deze zoektocht vooral de heuvelachtige regio rond Overijse en Hoeilaart maar hier bleek nergens een aanvaardbare locatie voorhanden. Een van Liu’s collega’s suggereerde om eens rond te kijken in de regio Halle. Toevallig ontdekten ze net buiten het centrum van Halle, maar toch nog makkelijk bereikbaar, een pand bestaande uit drie oude woningen die samen te koop werden aangeboden. Een deal was snel gesloten.

Restaurant Peking Garden kon derhalve dan ook 30 jaar terug de deuren openen. Liu Hok werd zaakvoerder en Li Zi Ning, zijn schoonbroer werd de kok des huizes. Het gloednieuwe restaurant trok vrij snel heel wat bezoekers die de Chinese keuken wilden ontdekken en kon zich de voorbije decennia profileren als een hoogstaand restaurant met authentieke bereidingen. Zonder zijn Chinese roots en specialiteiten terzijde te schuiven zorgde Li Zi ervoor dat de gasten ook van een meer Westerse keuken kunnen genieten waardoor ze absoluut geen drempelvrees moeten hebben om Peking Garden binnen te stappen…

Peking Garden- Bergensesteenweg 50-52 – 1500 Halle

Internationale Hamburgerdag: klassieker nog altijd het populairst ( T4Y -28mei 2020)

DELIVEROO onthult enkele verrassende weetjes. Alsof de hamburger nog niet populair genoeg is, wordt het broodje op 28 mei geëerd met een eigen dag: Internationale Hamburgerdag. Niet alleen een goede reden om een hamburger te eten, bovendien deelt Deliveroo enkele verrassende weetjes over de Belgische hamburger eet- en bestelgewoonten alsook een overzicht van de top hamburgerrestaurants in België.

Opvallend is dat mensen uit Wallonië de grootste hamburger liefhebbers van ons land zijn. De top drie steden waar de meeste hamburger bestellingen plaatsvinden is Charleroi, Namen en Luik. In Vlaanderen staat Antwerpen op nummer één, gevolgd door Gent en Leuven.

De meest favoriete hamburger is nog steeds met rundvlees, al neemt het aantal bestellingen met kip toe. Eerder dit jaar werd de grootste bestelling hamburgers geplaatst bij The Huggy’s Bar in Brussel met maar liefst 45 burgers die door Deliveroo werden geleverd. De meeste bestellingen worden geplaatst bij McDonald’s, The Huggy’s Bar, Quick, Brobbeleir en Burger King en Deliveroo’s nieuwe aanwinst, Manhattn’s Burgers.

Hoen van de Noen – Erps Kwerps ( T4Y – 3 juli 2020)

Voor betaalbare gastronomie volgens de regels van de kunst kan u terecht in restaurant Rooden Scilt op het Dorpsplein in Erps Kwerps. Chefkok Hans Porteman en zijn echtgenote Régine werkten een vernieuwend concept uit met voor elk wat wils.

Zo hoeft gezellig tafelen geen uren te duren. De nieuwe trendy omgeving van het restaurant met een vernieuwd terras nodigen uit om ongedwongen ook van één gerecht te kunnen genieten. Of het nu kaas en garnaalkroketjes zijn, een smakelijke vol-au-vent, malse varkenswangetjes, chateaubriand, of rundstartaar aan tafel bereidt, chefkok Hans Porteman en zijn team bereiden het allemaal met vakmanschap.

’s Middags kan u ook Régine’s lunch ontdekken met een veranderd aanbod. Een kom verse soep met nadien keuze uit een goed stukje vlees of vis, een formule op maat voor de prijsbewuste klant. Uiteraard kan u ook nog kiezen uit hun bekende klassiekers zoals kalfszwezeriken, visgerechten, wildgerechten of het gekende kreeftmenu.

Het nieuwe concept van Hans Porteman stelt op zaterdagmiddag de ‘Hoen van de Noen’ in de kijker. In restaurant Rooden Scilt kan men elke zaterdagmiddag terecht voor een lekkere vol-au-vent met verse frietjes en een Dame Blanche, dit onder de noemer Hoen van de Noen en dit voor amper 26 Euro. ‘Veel mensen beginnen al te watertanden als ze terugdenken aan wat er vroeger op de eettafel kwam zegt chefkok Hans. ‘ Het was de tijd toen moeder nog zelf vol-au-vent maakte die niet uit een plastiek zak of bakje komt. Met zelfgemaakte balletjes, fijne stukjes kip en champignons. Ze sneed er ook zelf de frietjes bij die twee keer werden gebakken.’..

Restaurant Rooden Scilt – Dorsplein 7 -3071 Erps-Kwerps – tel 02-7599444 – www.roodenscilt.be