Culinaire terugblik op 2020

Niemand zal ontkennen dat 2020 met voorsprong ‘het’ jaar van de 21ste eeuw wordt. Onze traditionele en soms uitbundige levenswijze werd overhoop gehaald, social distance werd de norm. Positief op culinair vlak is alleszins het gegeven dat talloze chefs, hun creativiteit en inventiviteit aanspraken en via afhaalmenu’s trouwe maar ook nieuwe klanten van de kwalitatieve Belgische keuken konden overtuigen. Alvast een positief en hoopvol signaal voor 2021 ?

Voor en tussen de sluiting van de restaurants ontdekten we toch enkele leuke adressen en vonden soelaas in het culinaire aanbod. Een overzicht:

Restaurant Caillou – Duinbergen/Knokke ( T4Y – 6 januari 2020)

Voor onze eerste recensie van het nieuwe jaar serveren we meteen een letterlijke en figuurlijke kei van formaat met het restaurant Caillou in Duinbergen. Een Belgisch getinte kei bovendien die de kracht van de Belgische gastronomie van sterrenchef Frederik Deceuninck op een uitzonderlijke wijze koppelt aan de creativiteit van het Belgisch interieurmerk Marie’s Corner.

Niemand minder dan Fredrik Deceuninck, bekend van Duinbergse sterrenrestaurant Sel Gris, deed een beroep op de Belgische artisanale meubelmaker Marie’s Corner voor de inrichting van de 48 zitplaatsen van zijn nieuwe restaurant Caillou. Het resultaat is een unieke stoel die volledig in samenspraak tussen de meubelmaker en het restaurant tot stand is gekomen. Met deze samenwerking bewijst Marie’s Corner nog maar eens dat persoonlijke creaties geen belofte zijn maar onderdeel van het DNA dat ook in de horecasector tot uitstekende realisaties kan leiden.

Caillou is dus het nieuwe project van sterrenchef Frederik Deceuninck dat bij de opening in oktober 2019 in handen werd gegeven van Sander Van de Walle, gewezen rechterhand van Frederik in restaurant Sel Gris en 1ste kok van België Prosper Montagné. Caillou biedt seizoensgebonden ‘à la carte’-gerechten met aandacht voor kwalitatieve regionale producten. Sander wordt geruggesteund door een team medewerkers die de nodige ervaring opdeden in Sel Gris, team onder leiding van gastvrouw Camille Steenhuyse die met veel oog voor detail en spontaniteit het eerste aanspreekpunt is voor de gasten van Caillou. De wijnkaart mooi evenwichtig biedt een ruim Europees aanbod met diverse wijnen voor elk budget.

De fijnproever krijgt alleszins een leuke kaart aangeboden die iedereen tevreden moet stellen, bovendien serveert Caillou een menu ‘Mijn hand en smaken’, een 4-gangen creatie aan €59, eventueel met supplement kaas, en een 5-gangen Menu ‘François’ aan €79 met naar keuze een supplement kaviaar en/of een supplement kaas.

Restaurant Caillou – Knokkestraat 282-284 – Duinbergen/Knokke – Tel 050-66 9177 www.restaurantcaillou.be

’t Misverstand, restaurant met bijzondere charme – Ukkel ( T4Y – 7 januari 2020)

’t Misverstand? U Onbekend? Trouwe klanten, jong en oud, zijn nochtans vol of over dit uitstekend en gezellig restaurant aan de Alsembergsesteenweg in Ukkel dat bekend staat om zijn typisch Frans-Belgische keuken en zijn warme ambiance…

Het restaurant is ondergebracht in een eeuwenoud pand dat dateert uit 1640 en met veel smaak werd gerenoveerd en heringericht. Het resultaat is een restaurant met een bijzondere charme, uniek in zijn genre! Een onbetwiste must voor iedereen die van een goed stuk vlees houdt…

De keuken van ’t Misverstand schommelt permanent tussen klassiekers en suggesties van het seizoen en staat olv JM Scheltens en Robert Dejaen, zij serveren gerechten die bij iedereen in de smaak vallen. Bovendien verandert de kaart regelmatig, met suggesties die sterk seizoengebonden zijn. Er worden uitsluitend kwaliteitsproducten geserveerd, het resultaat van uitstekende relaties met topleveranciers door de jaren heen, wat ervoor zorgt dat deze zaak op tal van habitués kan rekenen die het volste vertrouwen hebben in de geserveerde kwaliteit. Op de suggestieborden worden nieuwere creaties voorgesteld, eventueel aangepast al naargelang je persoonlijke smaak.

’t Misverstand – Alsembergsesteenweg 916 – 1180 Ukkel – www.misverstand.be

Wine Bar des Marolles – Brussel ( T4Y – 9 januari 2020)

De Wine Bar des Marolles is een unieke locatie waar men in de figuurlijke schaduw van het Justitiepaleis naar hartenlust kan genieten van de diepte van het glas en een uitzonderlijke smaak in de borden.

Met de bouw van een lift naar het Poelaertplein en dankzij de verlichting van het reuzenrad op dit plein dat tal van Brusselse straten in deze wijk oplicht, geniet de Hoogstraat van een vernieuwde aantrekkingskracht. De Hoogstraat is als een van de oudste straten van Brussel steeds een thuishaven geweest voor belangrijke huizen en ondernemingen. De Wine Bar des Marolles hoort ongetwijfeld thuis in dit rijtje van waardevolle woningen…

Achter dit mooie uitzonderlijke concept schuilt Vincent Thomaes, die we al bijna een kwart eeuw kennen van het Château du Mylord, in Ellezelles, in het hart van Le Pays des Collines. …

Aan zijn zijde, voor het beheer van het keldergedeelte, profiteert hij van de ervaring van Xavier Merueys, een jonge liefhebber van Vaison-la-Romaine die geen gelijke heeft in het ontdekken van wijnen die resoluut buiten de gebaande paden staan. Dezelfde competentie aan de keukenzijde met de zeer persoonlijke toets van Angelica Petrache, die de fijnproevers van Vincent Thomaes’ gevoeligheid voor de charme van de keuken van onze grootmoeders herontdekt…. Het menu is verdeeld in twee delen, het ene permanent, het andere variërend volgens de seizoenen… dit naast gedenkwaardige tafelmomenten zoals het delen van een prachtig bord “Iberische ham”, een onberispelijke “eendenlever gekookt in een doek” geflankeerd door een heerlijke uienconfituur, evenals een gewoonweg heerlijke “varkenstongsalade”, mooi gekruid met een prachtige ansjovisvinaigrette…

Le Wine Bar des Marolles 198, Hoogstraat – 1000 Brussel +32 2 503 62 50. www.winebarsablon.be

Restaurant Dumon Wakkerzeel: (T4Y – 9 februari 2020)

Visrestaurant Dumon opende in het Brabantse Wakkerzeel de deuren in de zomer van 2004. Chef Rik Dumon heeft ondertussen samen met zijn echtgenote en gastvrouw Mieke Vanthienen dit oud hoeventje uitgebouwd tot een rustpunt en gezellig restaurant waar klanten ongestoord kunnen genieten van een spontane keuken met vis en schaaldieren in de hoofdrol…

Dat Rik door zijn dagelijkse contacten met de horeca vroeg of laat toch overstag zou gaan om toch een eigen restaurant op te starten lag voor de hand. Toen het koppel in het pittoreske Wakkerzeel, de kleinste deelgemeente van het bierdorp Haacht, dat heel wat minder bekendheid geniet dan het naburige rockmonument Werchter, maar zich vooral uit als een pittoresk kunstenaarsdorpje. een mooie hoeve ontdekte die weliswaar enig opknapwerk vereiste was de beslissing snel genomen.

Sinds juli 2004 pronkt Wakkerzeel dus met een uniek en niet alledaags culinair verwenadresje. Het interieur deels authentiek, deels modern wordt aangevuld met een prachtige tuin en zwembad maar men op zwoele zomeravonden heerlijk kan nagenieten…

Riks passie voor lekkere bereidingen is sinds de opening van het restaurant enkel gegroeid. ’n Erg selectieve keuze van topproducten resulteerde in creatieve bereidingen boordevol subtiele en delicate smaaktoetsen. Zijn betrachting is en blijft “het aanbieden van een spontane keuken, waarbij men zich kan neervlijen en rustig genieten van de zeekeuken, van vis en schaaldieren”. Een betrachting die ook de Meesterkoks van België niet onbewogen liet en Rik opnam in de grootste gastronomische vereniging van het land…

Nagenoeg 15 jaar serveerde Rik twee culinaire menu’s, vooreerst een uitgesproken vismenu onder de noemer ‘Wakkerzeel aan zee’ en een menu voor vleesfanaten onder de noemer ‘Wakkerzeel culinair’ waarbij nagenoeg uitsluitend lokale en regionale producten aan bod kwamen. Beide zijn ondertussen samengesmolten tot het menu ‘Gastronomisch Wakkerzeel’. ..

Restaurant Dumon – Wilgen 1 – 3150 Wakkerzeel – Tel 016- 23 07 34 – www.dumon.be