De eerste trappist borrelde in Chimay op in 1862. Tot op de dag van vandaag wordt het bier nog steeds binnen de muren van de cisterciënzerabdij en onder toezicht van de monniken gebrouwen. De bieren van Chimay hebben in de loop der jaren naam en faam tot ver buiten onze grenzen gemaakt. Uiteraard is de technologie ondertussen geëvolueerd, maar de kwaliteit en de eeuwenoude brouwtraditie werd daarbij nooit uit het oog verloren. De unieke smaak is nog steeds de smaak van toen. In 1876 begon de monnikengemeenschap kazen te maken met melk afkomstig van de eigen koeien. Nu bestaat er een compleet en gevarieerd gamma van Chimay trappistenkazen.
« Ora et labora » Het verhaal begint reeds in 1844 wanneer Jean-Baptiste Jourdain, pastoor van het kleine dorp Virelles, de prins van Chimay overtuigt om de bouw van een cisterciënzerabdij in een open plek in Scourmont te ondersteunen. De prins ziet in het voorstel de kans om een arme regio met heel wat braakliggende gronden weer tot bloei te laten komen. Na onderhandelingen bereikten zeventien monniken van de Sint Sixtus abdij in Westvleteren Chimay in 1850. De monniken, die behoren tot de Orde der Cisterciënzers binnen de trappisten, wijden zich volledig aan het monastieke leven onder hun motto Ora et Labora: God loven en werken om in de eigen behoeften te voorzien en om de zich omringende gemeenschap te helpen.
Allereerst verbinden de monniken zich ertoe om de aarde die vele moerassen rijk is, vruchtbaar te maken. Al snel overweegt de abt Hyacinthe Bouteca om het klooster te voorzien van een brouwerij. Na de officiële vergunning, ondertekend op 28 november 1861 door koning Leopold I en minister van Financiën Frère-Orban, wordt aan de bouw van de brouwerij begonnen. Het eerste gebouw is in 1862 voltooid, meteen ook het jaar waarin het eerste trappistenbier wordt gebrouwen. De monniken produceren niet alleen bier, maar ook koolzaadolie. Tevens komt er een melkerij, een kaasfabriek en een bakkerij. Al deze activiteiten zorgen voor vaste inkomsten om tegemoet te komen aan de kosten die een groeiende kloostergemeenschap met zich meebrengt.
De naoorlogse periode In 1944 brak een moeilijke economische periode aan. De abdij werd tijdens de tweede wereldoorlog niet alleen bezet, maar raakte ook ernstig beschadigd. Samen met de bevolking namen de monniken van Chimay deel aan de reconstructie van hun regio en begonnen ze met het moderniseren van hun verschillende activiteiten, in het bijzonder de brouwerij.
Onder leiding van Dom Anselme en dankzij de kennis verworven door abt Théodore, besluiten de monniken om hun activiteiten te herbekijken. Ze doen daarbij beroep op de beroemde brouwerijschool van de Universiteit van Leuven en op Jean de Clerq, professor landbouwwetenschappen en internationaal gerenommeerd expert.
De nieuwigheden die tijdens deze bedrijvige periode bedacht werden – en in het bijzonder het tweede gistingsproces eigen aan Chimay – geven vandaag de dag het bier nog steeds zijn originele persoonlijkheid, trouw aan het brouwsel dat tijdens de paasfeesten in 1948 geschonken werd. Het is tevens in dat jaar dat abt Théodore de gist isoleert, wat sindsdien Chimay zijn unieke smaak geeft. Het recept zelf is identiek aan hetgene van begin 1862, waardoor het al meer dan 150 jaar oud is.
Het belang van respect. Vanaf de begindagen draagt men in Chimay respect voor het leven hoog in het vaandel. Dit wordt geuit aan de hand van belangrijke thema’s : – People = de personeelsleden, maar ook de leveranciers en de klanten. Zij vormen de kern van alles dat leeft in Chimay. Zonder deze middelen zou de brouwerij het huidige kwaliteitsniveau niet bereiken. Planet : Al meer dan 150 jaar stelt de abdij alles in het werk om de natuur eromheen te beschermen. Er worden dagelijks talrijke inspanningen gedaan om de ecologische voet afdruk te minimaliseren. Het is onder andere om die reden dat er voortdurend grote investeringen worden gedaan. Profit : Er is geen duurzame ontwikkeling zonder winst. Dat de brouwerij zoveel jobs aanbiedt in de regio, is te danken aan een beredeneerde en redelijke groei. Product: In Chimay staat de technologie in functie van de traditie. De recepten die in de abdij werden ontwikkeld, blijven de brouwers nog steeds trouw. Het vervaardigen van kwaliteitsproducten is enorm belangrijk. Profoundness : Chimay zorgt er voor dat de duurzame aanpak echt en oprecht is. Het moet geen zuiver commerciële doeleinden dienen.
De monniken van de Abdij van Scourmont in Chimay behoren tot de Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie, in de volksmond “Trappisten” genoemd. Deze monniken volgen de Regel van Benedictus (die teruggaat tot de zesde eeuw) en danken hun naam Cisterciënzers aan het klooster van Cîteaux dat in de twaalfde eeuw in Bourgogne werd gesticht.
De cisterciënzerkloosters zijn gegroepeerd in twee grote Ordes. Eén Orde wordt geschiedkundig in verband gebracht met de Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe, in Normandië, vandaar de benaming “Trappisten” zoals we die in de volksmond gebruiken. De monniken wijden hun leven aan het eren van God in gebed en meditatie. Zij leggen de gelofte van het celibaat af en leven in een kloostergemeenschap, onder de leiding van een Abt. Zij zien af van elk persoonlijk bezit. Zij leggen zich met hart en ziel toe op hun werk, waarmee ze zelfbedruipend zijn, en zetten zich daarbij ook in om de allerarmsten te helpen. Jarenlang bewerkten de monniken het veld. Toen modernere tijden aanbraken, breidden zij hun activiteiten uit naar kleine industrieën, vooral naar de voedingsmiddelenindustrie. En zo komt het dat sinds enkele eeuwen deze monniken bier brouwen en kaas maken in de westelijke landen.
De trappistenbieren van Chimay worden onder het toezicht van de monniken en binnen de muren van de abdij gebrouwen. Ze worden volledig gecreëerd uit natuurlijke grondstoffen. Het water, onmisbaar voor het produceren van bier, komt voor 100% uit de putten van de abdij. De kwaliteit ervan draagt bij tot de unieke smaak van de bieren van Chimay. Ook de gist werd in 1948 geïsoleerd door abt Théodore, uitsluitend voor deze doeleinden. Dit strenge en unieke productieproces zorgt ervoor dat de bieren van Chimay het label kunnen dragen van Authentic Trappist Product’. Hiervoor moet het bier immers gefabriceerd zijn binnen de muren van een trappistenabdij en gebrouwen zijn door of onder het toezicht van monniken. Bovendien moet het grootste deel van de opbrengsten, afkomstig van de commercialisering, besteed worden aan liefdadigheidswerk en humanitaire werken.
De trappistenkazen van Chimay worden sinds 1876 gefabriceerd onder de controle van de monniken. Ze worden geproduceerd op basis van een selectie van romige melk die uitsluitend afkomstig is van boerderijen in de regio van Chimay. Ze worden gerijpt in de gewelfde kelders van de abdij gedurende een periode die meer dan een jaar kan duren. Het gamma is helemaal compleet met Chimay Grand Classique en Chimay à la Bière, speerpunten van het gamma. Andere specialiteiten maken het aanbod volledig met onder andere het romige Le Poteaupré en het intense en fruitige Vieux Chimay. De kazen hebben tevens de eer om het logo te dragen van Authentic Trappist Product.