De biodynamische wijngaard Château Doyac

Château Doyac, Cru Bourgeois in Saint-Seurin de Cadourne, blijft zijn organisch en biodynamisch pad volgen en is tevreden met de resultaten van de wijngaard in het tweede jaar van de conversie, ondanks de vrij moeilijke weersomstandigheden aan het begin van de zomer. De toewijding aan biodynamiek maakt het tot een der zeldzame wijnen die kozen voor een harmonie tussen land, plant en milieu.

De wijngaard is bestand tegen meeldauw

Regenbuien in januari hielpen het grondwater bij te vullen, terwijl de koude maand februari de plant wat rust gaf. De wijnstok groeide normaal dankzij de mooie lentetemperaturen wat resulteerde in een mooie bloeiwijze-uitloop op alle percelen. De frequente regens en de vroege zomer met hoge temperaturen veroorzaakten een sterke druk op de wijnstok met het risico op de ontwikkeling van Phytophthora. Met alleen contactproducten (voornamelijk koper en zwavel) kunnen biologische en bio-dynamische wijngaarden bijzonder gevoelig zijn voor de ontwikkeling van deze schimmel. In Château Doyac moesten Max de Pourtalès, zijn vrouw Astrid en hun dochter Clémence, dubbel waakzaam zijn. Verschillende passages in de wijngaarden voor elke regenachtige periode, een strikte stripping voor de zonnestralen om het drogen te vergemakkelijken, de werken op het terrein, maakten het mogelijk om de situatie te stabiliseren. Voor de familie Pourtalès zijn de gunstige effecten van biodynamische omzetting aangetoond, de wijngaard past zich geleidelijk aan, herwint zijn balans, immuniseert zichzelf en ontwikkelt zijn eigen verdedigingsmechanismen. De hittegolf maakte een einde aan de angst voor de meeldauw.

Een zeer mooie veraison en veelbelovende druivenoogsten

De prachtige zonnige en warme zomer tekende voor een uitstekende veraison. Hoewel de opbrengsten iets lager zijn (10% minder), is de familie van Pourtalès ervan overtuigd de juiste keuze te hebben gemaakt en is ze optimistisch voor deze eerste gecertificeerd biologische oogst ( de biodynamische certificering Demeter is gepland voor 2019). De schil is dik, proeverijen van de druiven zijn veelbelovend. De oogst startte op 24 september met een nagenoeg perfecte fenolische rijping. Het eindresultaat kennen we pas over enkele maanden. www.chateaudoyac.fr