De Comté ziet rood – 2 /Comté d’Oussières – Kaasrijperij L’Alpage

Comté d’Oussières, 13 maanden (mei 2015), kaasrijperij L’Alpage

 

Ivoorgele kleur. Aroma van frisse, lichtjes muntachtige boter, panna cotta met kurkuma en fijn gepeperde paardenbloemgelei. Elastische textuur met nog merkbare korrel. Smaak van geklopte room met kastanje met lichte vanillesmaak, gegrilde pinda’s en sesamzaad. De specerijen, die door de neus waarneembaar zijn, zijn ook in de mond te smaken. Ze onderstrepen de droge vruchten en versterken de indruk van mineralen met reliëf, wat voelbaar is op de tong.

Venturi, de wijn van de goden, 2012 AOC Ventoux Cave Terraventoux Granaatkleur met amethistgloed. Aroma van confituur van zwarte kers en donkere pruim, onderstreept door een vleugje zoethout en bestoven met zwarte peper. Fris in de mond met fijne, strakke tannines, die genereus fruitaroma’s vrijgeven. Deze laatste worden benadrukt door de aangename frisheid met de smaak van citroenschil en het vlees van rode bessen. De lengte verraadt specerijen, maar met soberheid. Assemblage van 75% Grenache en 25% Syrah van meer dan 25 jaar oud, aangeplant op kalkachtige colluvia. Opgevoed in kuip.

Intens akkoord: Het huwelijk lijkt bij de eerste slok aarzelend. De twee partners observeren, schatten, proeven en ontdekken elkaar. En dan komt het smaakfestijn pas goed op gang. De specerijen barsten los in de mond. Kurkuma, komijn en kardemom veranderen het zuivel van de Comté in een exotisch, bijna Aziatisch recept. De kaas wordt aangemoedigd door de intensiteit van het fruit. Deze keer zorgen rode en zwarte bessen voor een gastronomisch dessert. De wijn ontvangt enkele plantenlikeuren, oneindig veel peper en een ondersteuning van mineraal die zijn structuur verstevigt.

Comté Belleherbe, 12 maanden (juni 2015), kaasrijperij Vagne in Poligny.

Strogele kleur. Geur van gemaaid gras en aromatische planten, zoals gentiaan en salie. Daarop volgt een tamelijk intense geur van uienstengels en prei. Textuur tussen elastisch en smeuïg met heel fijne korrel. Het plantaardige keert terug in de mond, waar het een heel frisse gewaarwording schept. De ui en de prei zijn gekruid met gedroogde bouillon en zwarte peper. De smaak van boterroom geeft volume en een indruk van verzadigdheid.

Primonero 2013 Salento IGT Masseria Li Veli : Granaatkleur met paarsige gloed. Geur van koffie en graniet met zwarte bes, mirtelikeur en gelei van blauwe bosbes, met gerookte accenten en vleugjes van specerijen, die doen denken aan komijn en kruidnagel. Verwonderlijk fris en smaakvol in de mond, met weliswaar aanwezigheid van tannines, maar heel sappig. Een heerlijk verfijnd sap overspoelt de smaakpapillen met delicate toetsen van zacht vruchtvlees van geplette bessen met een bijna zoete weelde. Assemblage van 85% Negroamaro en 15% Primotivo van 12 jaar. 4 maanden opgevoed in vaten van Franse eik.

Onmiddellijk akoord: De treffende frisheid van de wijn pakt de Comté meteen in. Het huwelijk is in een seconde voltrokken. Geen voorspel of woorden nodig: het klikt meteen. Deze Italiaan heeft een sterk reactievermogen. Hij speelt zijn aromatische weelde en zijn gekruide, uitdagende karakter heel goed uit. Dit verhoogt alleen maar het sublieme karakter van deze Comté. Alle aspecten krijgen een andere dimensie: het peperachtige, het plantachtige en het romige worden subtiele, fijne toetsen van fruit en bloemen.