De Comté ziet rood – slot

Comté Charmauvillers, 11 maanden (juli 2015), kaasrijperij Arnaud Juraflore

 

Gele zuivel met parelmoeren gloed. Geur van kokende melk en karamelpasta, pistache- en hazelnotenroom, gevolgd door ijzerkruid en zwartebesblad die de zuivelgeuren nuanceren. Smeuïge textuur met heel fijne korrel. Smaak van citroentaart, wat meteen een heel fris gevoel schept in de mond. Hierop volgen aroma’s van gegrilde elementen in een mix van geplette droge vruchten, cacao en koffie. Een subtiel trio dat de geparfumeerde toetsen op een sobere manier markeert. Het slot biedt een bittere toets van zoethout voor extra frisheid en intensiteit.

Schistes 2014 Côtes du Roussillon Villages Domaine Força Réal Donker granaatrood met roestbruine nuances. Mineraalgeur van gewreven vuurstenen, die de bloem- en fruitgeuren met een vonk tot uitbarsting doen komen. We herkennen reseda, fresia, zwarte bes, bosaardbeien en een subtiele toets van salie en tijm. In de mond geven de strakke en perfect rijpe tannines een onweerstaanbaar, fris gevoel van zijde, met toetsen van vruchtensap, doorlopen met gekruide arabesken en versierd met delicate bloemblaadjes. Een sober en tegelijk genereus karakter. Assemblage van overwegend Grenache, aangevuld met Syrah en Mourvèdre. Gedurende 8 maanden opgevoed in inox vaten.

Braaf akkoord: Nergens excessen, nooit vervelend. Zowel de Comté als de Grenache distilleren hun respectieve aroma’s in het samengaan. Volgt een hele reeks geraffineerde duo’s, die het wonderlijk goed met elkaar kunnen vinden. Nu eens zwarte bes en melk, dan weer pistache en salie, of droge vruchten en mineraal … Elk paar verschijnt vluchtig, verdwijnt en komt dan weer terug, als in een eindeloos heerlijke rondedans.

Comté Mont Rivel, 13 maanden (mei 2015), kaasrijperij Marcel Petite.

Intense kleur. Geur van karnemelk en zure room, genuanceerd met droge abrikoos en mirabellen, gevolgd door aroma’s van broodkruim, gebrande korst en aardappelpuree met veel boter. Textuur tussen elastisch en smeuïg. Intense smaak van gebakken kastanje, warme melk met muskaat, witte chocolade en dennenhoning en subtiele harsachtige accenten. Een brede, rijkelijke smaak met onweerstaanbare dichtheid en romigheid.

Château de Fontenille 2010 Bordeaux Paarsrode kleur. Aroma van maraschinokers, gekruid met zwarte peper en bruine tabak, zoethout en munt. In de mond een mooie dichtheid met een duidelijk aanwezige fruitsmaak, die het gehemelte tooien met geuren van gelei van sleedoornbes en braambes, granaatpitjes en bosbessen. De aangename bitterheid smaakt naar vruchtenpit en schept frisheid. De goed rijpe tannines zijn verfijnd en bieden geen enkele weerstand tegen de verspreiding van de aroma’s. De lengte neemt dan weer alle aroma’s van de vruchtenpit op. Assemblage van 65% Merlot, 25% Cabernet Franc en 10% Cabernet Sauvignon. Koude maceratie gedurende 72 uur. 18 maanden opgevoed, 50% in tonnen, waarvan 1/3 nieuw, en 50% in vaten.

Evolutief akkoord: Een akkoord dat in het begin bijna streng overkomt. Alles lijkt mineraal en steen. Het snoepend genieten lijkt afwezig. De partners hebben wat aanmoediging nodig om met elkaar te communiceren. Maar één woord volstaat … en we zijn vertrokken. De wijn cultiveert zich en aanvaardt de romige rondingen van de Comté. Deze lijkt nu smeuïger en genereuzer, en laat zijn tot nu verhulde fruitige karakter zien. De kruiden, de delicate bittere smaken en de geurige planten vinden elkaar in een onweerstaanbaar aromatische cocktail.

Comté Vieille Réserve (Entremont), 14 maanden, kaasrijperij Monts et Terroirs

Lichtgele kleur. Aroma van karamelpasta, gekruid met kurkuma en muskaat, gevolgd door gedroogde bouillon en daarna romige toetsen die doen denken aan een goed gepeperde bechamelsaus. Smeuïge textuur met enkele concentraties van tyrosine. Frisse smaak met een toets van verse room, geparfumeerd met citroenschil, gekonfijte sinaasappel en droge pruimen met amandelen.

Haut Lirou 2015 Pic Saint Loup Domaine Haut Lirou Paarsig karmijnrood. Het aroma doet denken aan bruine kandijsuiker, dennennaalden uit zonovergoten oorden en een garrigue waar tijm overheerst. Maar het heeft ook de frisheid van een kerselaar of vijgenbladeren. In de mond zijn de tannines zo fijn dat ze bijna onbestaand lijken, maar ze zijn er wel degelijk en geven de wijn structuur. Er vloeit een onweerstaanbaar sap uit, kruidig en fris, met parfums van de aardbeiboom, kers en zwarte bes. De kruiden achtervolgen de papillen tot het puntje van de tong. Assemblage van 80% Syrah en 20% Grenache, aangeplant op 250 m hoogte. Gedurende 8 maanden opgevoed in inox vaten.

Fruitig akkoord: Een zuiderse Syrah biedt van bij de start zijn fruitige rijkdom aan de smeuïge room van de Comté. Het is een ware explosie van smaken: kruiden en fruit, bloemen (iris en jasmijn) en tot slot tijm en salie, gearceerd met streepjes zoethout. Geen idee wat nu precies welke smaakimpressie wekt … De cirkel is rond.