De Comtes de Champagne kom er aan!

In de maand september ervaart het huis Taittinger hetzelfde gevoel van opwinding zoals bij de start van een nieuw schooljaar of literair seizoen. Eindelijk is het moment aangebroken van de grote presentaties, fijne herenigingen en nieuwe ontdekkingen alsook het moment van een spannende nieuwe oogst. En zeker het moment waarop jaargangen die zo lang hebben gerijpt, hun weg vinden naar de degustatietafel waar eenieder er van kan genieten.

2006… Een opmerkelijk jaar

Dit jaar wordt bijzonder. Het is het jaar waarin de iconische 2006 Comtes de Champagne wordt vrij gegeven, zowel in ‘blanc de blanc’ als in rosé. 2006 is een zeer mooie jaargang. Een intense jaargang die getuigt van een weelderige oogst en een goddelijke verovering op de natuur. Het was helemaal niet zo zeker dat we zouden kunnen nippen van deze zinnelijke lekkernij. En toch, toen Pierre-Emmanuel Taittinger op een dag in juli 2006 de overname van het gelijknamige familiale huis ondertekende, besliste hij er voor te vechten dat de ‘Comte’ zou blijven beantwoorden aan, en worden gemaakt volgens de oorspronkelijke hoge eisen, uitgebreide criteria en absolute kwaliteit. Die Comtes de Champagne houden vandaag hun woord en belonen het harde werk, inspanning en geduld.

Tijdloos en zeldzaam

De Comtes de Champagne begeestert een samenstelling die op het niveau staat van de uitmuntendheid en deskundigheid die Taittinger zo typeren. Dit is een tijdloze en zeldzame wijn die enkel tot stand komt in grootse jaren, waardig om als ‘millesime’ te worden bestempeld. Voorwaarden voor de uitzonderlijke finesse van deze wijn is het uitsluitend gebruik van de ‘cuvée’ (wijn van eerste persing) en het geduldig (8 tot 10 jaar) rijpen ervan in de oude abdijkelders van Saint-Nicaise te Reims. Beide dragen bij tot het ontwikkelen van zijn complexe aroma’s waarbij de ‘Comtes Blanc de Blancs’ onvoorwaardelijk de ware aard en stijl van het huis symboliseert.

Elegantie en finesse van perfecte druiven uit de Côte des Blancs (Avize, Chouilly, Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger) markeren zijn unieke karakter van 100% Chardonnay, waarvan 5% gedurende 4 maanden in nieuwe eiken vaten heeft verbleven. Zijn rosé evenknie kenmerkt zich op zijn beurt door 70% Pinot Noir afkomstig van de “Grands Crus” uit de Montagne de Reims (12% gevinifiëerd in rood) en 30% Chardonnay uit de Côte des Blancs. Dit zijn slechts enkele criteria die het uitzonderlijke karakter van deze prestige cuvée weerspiegelen.