Dé Festival index Nederland voor 2022

Alle info die je nodig hebt voor het komende festivalseizoen! De highlights van alle Nederlandse festivals voor 2022

Tijdens de Coronapandemie konden de meeste festivals – tot onze grote spijt – niet doorgaan. En wat hebben we de festivals gemist! Nederland is een festivalland pur sang.

Dat wordt onmiddellijk duidelijk als je alle cijfers op een rijtje zet Er vinden in Nederland jaarlijks meer dan 1000 festivals plaats, die in 2019 werden bezocht door naar schatting 19,5 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. De meeste festivals vinden plaats tussen april en september, maar je kunt het hele jaar door festivals bezoeken in Nederland. In de zomerperiode worden de meeste van de festivals lekker outdoor gehouden, in de winterperiode vinden festivals vaak indoor plaats in verband met het weer.

Populaire festivallocaties zijn Hilvarenbeek, Landgraaf, Biddinghuizen, de Nederlandse kust of in de Nederlandse parken. Het goedkoopste festival in Nederland is gratis, het duurste festivalticket in Nederland kost €728,95 (all-inclusive arrangement voor 3 dagen met catering en VIP-toegang). Na Defqon.1 in Biddinghuizen, met een onovertrefbare 700.000 bezoekers per jaar, en Amsterdam Dance Event met een gemiddelde van 400.000 bezoekers per jaar, is de Zwarte Cross het Nederlandse festival met het grootste aantal bezoekers, namelijk 220.000. Fun fact: Suzan & Freek, het Nederlandse popduo komt uit Lichtenvoorde en is opgegroeid met bezoekjes aan de Zwarte Cross. Dit jaar gaat een grote droom voor hen in vervulling en zullen ze voor het eerst optreden op het hoofdpodium van de Zwarte Cross.

In 1967 werden in Nederland de eerste grootschalige popfestivals gehouden. In 1970 werd voor het eerst een meerdaags openluchtfestival georganiseerd, zoals op de Gulperberg tijdens 2e pinksterdag, onder de naam “Pinknick”. Een jaar later ging dit festival verder onder de naam Pinkpop, en is daarmee het oudste festival van Nederland dat tot op de dag van vandaag nog steeds georganiseerd wordt. Parkpop dat in 1981 voor het eerst gehouden werd, viert dit jaar zijn 40-jarige jubileum (de jubileumeditie werd 2 keer uitgesteld). Dit jaar worden de meeste festivals voor het eerst sinds 2 jaar weer georganiseerd en daarom werd afgelopen Paasweekend traditiegetrouw het festivalseizoen geopend met o.a. DGTL Amsterdam en Paaspop. De hoogste tijd dus voor Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, om de festivals van het seizoen eens onder de loep te nemen en de highlights op een rijtje te zetten.

Money, money, money

First things first, we blijven immers wel gierige Hollanders, en festivalbezoeken kunnen flink in de cijfers lopen. Sterker nog, Nu.nl publiceerde op 2 mei nog een onderzoek dat de festivalprijzen gemiddeld met zo’n 5 tot 10% gestegen zijn ten opzichte van de prijs die je als festivalbezoeker betaalde in 2019 of 2020. Redenen voor de prijsverhoging zijn de Corona-pandemie en de stijging in grondstofprijzen. Extra belangrijk dus, om dit jaar goed op te letten op de ticketprijzen. Bij welk festival krijg je het meeste waar voor je geld? Wat zijn de gratis te bezoeken festivals en wat zijn de duurste (en soms exclusiefste) festivals?

Wij zetten het voor je op een rijtje!

Deze 8 Nederlandse festivals zijn volledig gratis te bezoeken:  Parkpop, Den Haag – 12 juni; Wantijpop, Dordrecht – 18 juni; Big Rivers, Dordrecht – van 15 tot 17 juli;   Matrixx at the Park, Nijmegen – van 16 tot 22 juli;  Valkhof, Nijmegen – van 19 tot 22 juli;  Huntenpop, Silvolde – van 12 tot 14 augustus;  –  Zomerparkfeest, Venlo – van 25 tot 28 augustus en Appelpop, Tiel – op 9 en 10 september.

Gezinnen, opgelet!

Festivals worden bezocht door bezoekers van alle leeftijden. Daarom hebben we voor de ouders onder ons uitgezocht naar welke festivals je met gerust hart je kids mee kunt nemen. Plezier voor het hele gezin! Er zijn maar liefst 47(!!) festivals in Nederland die aangeven voor alle leeftijden te zijn. Behalve of je het ticket kunt betalen én je de juiste leeftijd hebt om het festival te mogen bezoeken én het qua grootte aansluit bij je wensen, wil je natuurlijk ook graag weten welke festivals het meest booming zijn. Wat is de place to be van 2022?

De festivals die het meest gezocht worden op Google

Er is gekeken naar het zoekvolume van Nederlandse zoekopdrachten per maand in Google met de naam van het festival voor de afgelopen 12 maanden. Dit zijn de festivals met meer dan 10.000 zoekopdrachten per maand: Pinkpop, Landgraaf – 33.100 zoekopdrachten per maand – Zwarte Cross, Lichtenvoorde – 18.100 zoekopdrachten per maand – Lowlands, Biddinghuizen – 18.100 zoekopdrachten per maand – Concert at SEA, Ouddorp – 14.800 zoekopdrachten per maand –  Paaspop, Schijndel – 12.100 zoekopdrachten per maand – Mysteryland, Haarlemmermeer – 12.100 zoekopdrachten per maand – North Sea Jazz, Rotterdam – 12.100 zoekopdrachten per maand.

Tot slot: locaties, reizen & overnachten

Door het hele land worden er festivals georganiseerd. Ver reizen hoef je dus nooit. Bij veel festivals worden tevens campingplekken aangeboden zodat je kunt overnachten. Voor muziek- én kampeerliefhebbers een echte must. Een aantal festivals is bovendien in het bijzonder goed te combineren met een vakantie, zoals bijvoorbeeld de festivals die gehouden worden op de Waddeneilanden. Zo worden er festivals gehouden op Vlieland, op Texel en op Terschelling. Veruit de meeste festivals worden gehouden in onze hoofdstad, maar ook Rotterdam en Utrecht zijn fanatieke festivalsteden gebleken. Hieronder vind je een kaart met een overzicht van festivallocaties van Nederland. Des te dikker de stip, des te meer festivals worden er georganiseerd. https://www.holidu.nl