De Rhône-wijnen: 10 redenen om ervan te houden in 2018 … en nog veel langer

1. Hun diversiteit

Het wijngebied van de AOC Côtes du Rhône, dat zijn 171 gemeentes en ongeveer 5000 wijnbouwondernemingen die zich inzetten voor de ontwikkeling van de overwegend rode wijnen. In de meest zuidelijke zone genieten 95 gemeentes van de Côtes du Rhône Villages denominatie, waarvan 20 van hen hun naam op het etiket mogen plaatsen!  Wil je ze allemaal leren kennen? Klik dan hier: www.vins-rhone.com

2.  De logica van de hiërarchie voor een beter begrip van de wijnen

Sinds 1937 is de grote familie van Côtes du Rhône alleen maar blijven groeien. Bij bijna elke wijnoogst onderscheiden er zich nieuwe dorpen en soms zelfs Crus. Hiervoor is de hiërarchie zo belangrijk, om zo’n uitgebreide wijnregio, de tweede grootste van Frankrijk in oppervlakte en productie, overzichtelijk te maken.  De laatste nieuwkomers in de familie zijn: Saint-Cécile, Suze-la-Rousse en Vaison-la-Romaine.

3.  Wij Belgen zijn kenners… en grote fan!

Het is in ons eigenste Belgenlandje dat de wijnen het meeste faam genieten in het buitenland. In cijfers uit zich dat zelfs in een naambekendheid van 84%.

De wijnen worden in België enorm gewaardeerd. België en het Groothertogdom Luxemburg omvatten samen maar liefst 17% van de export van de Vallée du Rhône wijnen, wat het de tweede grootste exportmarkt maakt, net na het Verenigd Koninkrijk (18%).

4.  Een veelbelovende wijnoogst van 2017

Net zoals in andere gebieden van Frankrijk en in Europa bracht het voorbije jaar een kleinere kwantiteit op maar de experten bevestigden dat 2017 een heel mooie wijnoogst opleverde en het evenwicht in de wijnen belooft een goed bewaarpotentieel.

5.  Een wijnschool voor een eerste stap richting wijngaard

Vier maanden geleden, op 17 november 2017, opende de wijnschool van Inter-Rhône zijn deuren. Het doel van deze school in Avignon? Informeren over de verschillende benamingen, de kennis verhogen over de AOC van Côtes du Rhône en van de Vallée du Rhône,… Verspreiding en ontdekking, dat zijn de sleutelwoorden van de werking van deze nieuwe pedagogische plek.rhonewijnen

 

6.  After Work op de vakantieroute

Met Pasen zakken de Belgen in groten getale af naar de Rhône-vallei voor een laatste afdaling op de skipistes of om te genieten van een portie zuiderse zon.

Het is de uitgelezen kans om een van de bekende “after work” events uit te proberen, die doorgaan in het Maison des Vins, in het centrum van Avignon, maar ook in het Maison des Vins van Tain l’Hermitage. Om de wijncultuur te proeven, te horen, te spelen, te ontdekken, te smaken,…

7.  België : Les Côtes du Rhône in de kijker in 12 wijnbars

Van 16 april tot 2 augustus zetten we de Côtes du Rhône wijnen in de kijker in 12 toonaangevende wijnbars in België.

8.  Les Côtes du Rhône, onmisbare bestemming voor wijntoerisme

In de zomer verkiezen 57% van de Belgische vakantiegangers (bron Touring) Frankrijk als hun favoriete bestemming. De meerderheid van hen reizen af naar het zuiden van het land. En laten we bovendien de 100.000 Belgen die een tweede verblijf in Frankrijk hebben niet vergeten! Onze landgenoten genieten volop van de combinatie zon, zwembad, strand en natuur en cultuur maar ze lopen ook steeds meer warm voor het wijntoerisme. Goed nieuws dus dat regio uitgerust is met enkele handige tools: 9 wijnroutes met klinkende namen zoals in de Provençaalse Drôme, Wijngebieden in de Ardèche of Rond de Dentelles de Montmirail…       7 bestemmingen zoals de Hermitage in Saint-Joseph, Côtes du Rhône gardoises…

9.  Gezelligheid troef!

“Apéro-mer” vanaf april, smaakvolle wandeltochten tot midden-september en wijngaard picknicks tot nog ver in oktober, de regio organiseert tal van evenementen waar vooral het plezier van samen te genieten centraal staat. Ideaal voor wij Belgen, levensgenieters van het eerste uur!

10.  Verrassing..

We gaan nog niet onmiddellijk alles al prijs geven. Het beste volgt nog..