De Snippe – Knokke – een 40-jarige culinaire oase

Meer dan 25 jaar was ‘De Snippe’ als gastronomisch adres van meesterkok Luc Huysentruyt, niet weg te denken uit de Brugse contreien. Het restaurant gevestigd in een ruim herenhuis uit de 18de eeuw genoot een enorme aantrekkingskracht en trok fijnproevers uit het ganse land maar ook tal van buitenlanders aan. Dit zowel voor het culinaire festijn van Luc als voor de charmes van de stad Brugge. De stad straalt immers kwaliteiten uit die eenieder van ons fascineren en ons laten dromen. Als bevoorrechte stad bevat ze tegelijk het beste van België, terwijl haar roots het eeuwige Vlaanderen weerspiegelen. Blijkbaar is of beter was Brugge met zijn restaurant De Snippe een van die onvervangbare oorden in de grootsheid van de wereld.

En toch… niets is blijkbaar onvervangbaar, want ruim 10 jaar terug, hield ook Luc  Brugge voor bekeken. De woning en het hotel dienden volledig gerenoveerd maar de eigenaar was van mening dat Luc een groot deel van de kosten voor eigen rekening moest nemen en anderzijds was het vinden van kwalitatief honkvast personeel evenmin makkelijk. Hoe dan ook, het bleef voor Luc en zijn team een moeilijke beslissing om het pand achter zich te laten.

Rust roest, dacht Luc en hij ging intens op zoek naar een ander pand waar hij een nieuw restaurant kon opstarten. In de Wielingen in Knokke, op enkele meters van de zee vond hij, een sfeervol pand met geschiedenis. Niet te groot, slechts een 30-tal plaatsen, maar sfeervol, licht klassiek en een klein terrasje. Het steegje verbindt de dijk met de Kustlaan, enigszins weg van de immense drukte maar weliswaar is toch alles zeer nabij. Meesterkok Luc Huysentruyt maakte hiermee de overstap van de ‘haute cuisine’ naar de betere bistrokeuken.

De nieuwe “Snippe” was meteen geboren. Een lekkere vette snip biedt een intens genoegen en een overvloed van aroma’s. Niet voor niets heeft dit exquise gevogelte alle denkbare bijnamen gekregen: Koningin van de bossen, Goddelijke vogel, Hemelgeit, Dame met de lange snavel, de Goudbruine schone, de Wilde en zelfs Onze Lieve Vrouw van de Bossen. Een ‘snippe’ in restaurant De Snippe, biedt gewoonweg een epicurisch genoegen.

Luc is afkomstig uit Kortrijk waar hij in 1943 geboren werd. Na zijn opleiding in de hotelschool van Koksijde en liep tijdens zijn stages enkel langs in prestigieuze sterrenrestaurants zoals Comme chez Soi, Brussel, de Bellemolen in Essene, Prunier en La Maréé in Parijs en Le Moulin de Mougins in Mougins. In 1978 start hij een eigen zaak in de Ezelstraat, twee jaar later schittert zijn eerste Michelinster. Als man van goede smaak kan hij niet weerstaan aan de charmes van Francine Bout met wie hij in 1984 trouwt. Het echtpaar verhuist en installeerde zich in het Brugse pand. Luc is medeoprichter van de Disciples d’Escoffier en manifesteerde zich in tal van promogramma’s zoals Europe à la carte ij NBC, World class cuisine in de USA en Must, een programma van TVS, onderdeel van een TV-station uit het Japanse Osaka, ook veroverde hij de ‘Grand Prix – bonne cuisine de tradition’ uitgereikt door de Luxemburgse zendrr RTL.

Door de overstap naar Knokke krijgt Luc de kans op de enorme drukte deels te ontvluchten en kan hij terugkeren naar de essentie van de culinaire specialiteiten. De keuken van Luc Huysentruyt is nog steeds klassiek en oerdegelijk. De eerste jaren krijgt hij in de keuken assistentie van dochter Maribel, en bouwen ze de keuken uit tot een soort tempel waar elke plek een betekenis heeft en waar alle geuren en smaken van het verleden spreken, maar tegelijk een brug slaan naar de toekomst. Ze serveren erg savoureuse gerechten die tot eenieders verbeelding spreken. De kaart is weliswaar een ietsje bescheidener dan in Brugge maar toch toveren ze nog steeds met hun bijzonder kwalitatieve producten, heerlijke aroma’s op het bord. Elk bord op zich is een kunstwerk. Dochter Maribel accentueert zich op de proevertjes en de desserts en bewijst dat de culinaire appel net naast de boomstam is gevallen. In de zaal zorgt Lucs echtgenote Francine voor een perfecte en erg attente service.

Dochter Maribel heeft ondertussen met La Dame Blanche op de Lippenslaan in Knokke een eigen zaak uitgebouwd waar ze o.m. het ‘menu van de echte Belg’ serveert. Zaak die vrij recent werd aangevuld met het aanpalende Delicisima, een uitzonderlijke delicatessenwinkel.

Ondertussen heeft De Snippe meer dan 40 jaar culinaire traditie achter de rug. Bistro De Snippe is nog steeds een gezellig en hedendaags eethuis, de langgerekte zaal betovert je meteen bij het binnenkomen. Zachte aangename kleuren met leuke tafeltjes en intieme hoekjes en het schoolbord met de dagsuggesties begeesteren de klant. De kaart biedt een mooie selectie van de klassieke keuken al blijft de chef inventief met wisselende suggesties en seizoensgebonden voltreffers.

Wij kozen bij onze proeverij voor het ‘huismenu’, een 3-gangencreatie met telkens twee keuzemogelijkheden, 43€ per persoon. Het aperitief werd ondersteund door leuke smeuïge proevertjes met zilte accenten van de zee en een knapperige bereiding van paling. Het voorgerecht werd een heerlijke carpaccio van tomaat met mozzarella, groene pesto, sweet bite en Noordzee krab en een succulente ragout van sint-jakobsnootjes met fijne groentjes en broodkorstjes. Het hoofdgerecht van onze tafelgenoot werd een gebakken koningskabeljauw, hagelwit en dagvers met zilte toetsen, geserveerd met schorseneren in de room en rösti. Wij opteerden voor een runds aloyau, mooi gegrild korstje en heerlijk rosé, met Mechelse asperges, rode wijnsaus, mousseline en een leuke aardappelgratin. Als afsluiter serveerde Luc een betoverende sabayon van marsala met verse mango.

De Snippe – De Wielingen 5  – 8300 Knokke – 050-621862 – www.desnippe.be Gesloten op woensdag en  donderdag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

gastvrij en attent onthaal

spetterende culinaire creaties

succulente bereidingen

GaultMillau:  13/20

piekfijn uitgevoerde traditionele gerechten

scherp geprijsde lunch