Delhaize innoveert met de eerste vermouth op basis van Belgische wijn: de Belmouth

Een originele premium aperitief op basis van roséwijn en typisch Belgische ingrediënten. Een initiatief van Delhaize in samenwerking met de Distilleerderij van Biercée en de wijngaard van het Domein van Ry d’Argent. Een beperkte editie van 5000 flessen

Vermouth is de vintage aperitief bij uitstek. Net zoals de gin enkele jaren geleden maakt hij zijn comeback in de cocktailbars in Barcelona of Londen en bij de gekende merken van sterke dranken. Deze gearomotiseerde wijn met absinth zag het levenslicht in 1786 in de regio van Turijn en heeft sindsdien de wereld veroverd. Vermouth bevat een laagalcoholgehalte, is aromatisch en droog. Hij past ook perfect in een cocktail (o.a. in Negroni). Dankzij deze troeven en zijn schappelijke prijs stijgt het aantal liefhebbers dagdagelijks. Delhaize, steeds op zoek naar innovatie en valorisatie van het Belgisch gastronomisch patrimonium, stelt vandaag de Belmouth voor. Het is de eerste vermouth op basis van een Belgische roséwijn en ingrediënten zoals lievevrouwebedstro, hop en wortel van de chicorei. Een vermouth met een perfect evenwicht tussen frisheid, zuurheid en een bittere afdronk. Te ontdekken in beperkte editie van 5000 flessen. Klaar voor een 100% Belgische Negroni?

Een vermouth op basis van roséwijn van Naamse wijngaarden – Selected by Delhaize

Delhaize is met de Distilleerderij van Biercée (Thuin) en de wijngaard van het Domein van Ry d’Argent (Namen) rond de tafel gaan zitten om na te denken over de creatie van een originele en Belgische vermouth. Het enthousiasme was onmiddellijk aanwezig. “Met de Belmouth willen wij een vermouth voorstellen die zich onderscheidt van de producten beschikbaar op de markt. Ook willen wij de knowhow van twee Belgische experts en de typische ingrediënten van onze gastronomische cultuur valoriseren”, aldus Pieter-Jan Cuyvers. Pieter-Jan is aankoper alcoholische dranken bij Delhaize en heeft persoonlijk meegewerkt aan de ontwikkeling van het product. “De Belmouth, ontwikkeld in samenwerking met de Distilleerderij van Biercée, heeft ons verrast met zijn frisheid. Wij zijn trots samen met hen te mogen bijdragen aan het verruimen van de wereld van de vermouth.”

De Belmouth heeft alles in zijn mars om teverrassen en bewaart de karakteristieken van een klassieke rode vermouth. De gebruikte wijn, uniek in zijn genre, geeft hem zijn eerste bijzondere eigenschap. Hoewel de Franse, Italiaanse of Spaanse vermouths als basis witte wijn of rode wijn hebben, is Belmouth een vermouth op basis van roséwijn. “De gebruikte druivensoort is de cabernet jura, een druivensoort die weinig voorkomt en die wij verbouwen op onze percelen van Bovesse (Namen)”, aldus Jean-François Baele, eigenaar en wijnbouwer van het Domein van Ry d’Argent. “Deze druivensoort, bereid als roséwijn, geeft de frisheid, de typische zuurheid aan de Belmouth. Een nieuwe dimensie geven aan je wijnen door de creatie van een vermouth is een passioneel avontuur voor een wijnbouwer”. Omwille van de beperkte beschikbare hoeveelheid van deze druivensoort kunnen er van de Belmouth slechts 5000 flessen geproduceerd worden.

 

Typisch Belgische ingrediënten en een verrassende frisheid in de kijker gezet door de Distilleerderij van Biercée.

De Distilleerderij van Biercée, gelegen in de regio van Thuin (Henegouwen), onderscheidt zich al 70 jaar door zijn knowhow en de uitmuntendheid van zijn Eaux-de-vie en likeuren, waaronder de bekende citroenlikeur ‘Eau de Villée’. Pierre Gérard, al 19 jaar Meester Distilleerder bij Biercée, heeft de planten, het fruit en de kruiden met bijzondere zorg geselecteerd. Ze geven de Belmouth zijn cachet waarbij de identiteit van de vermouth behouden blijft. “Het vertrekpunt om de Belmouth te creëren is wel degelijk het typische karakter van de wijn. Wij zijn gestart bij zijn frisheid, eigen aan de producten van de Biercée en Ry d’Argent, om er de typisch Belgische natuurlijke ingrediënten aan toe te voegen. Lievevrouwebedstro, ook gebruikt in de Maitrank, geeft hem de florale toets. De hop geeft de kruidige toets en de wortel van de chicorei de bitterheid. Met de 13 ingrediënten waaruit de Belmouth is samengesteld krijgen we een aperitief met een kruidige neus van citrusvruchten en een ronde mond. In het midden van de mond proef je de frisheid en zuurheid om te eindigen met een bittere afdronk, volledig in evenwicht en met finesse.”

Deze frisheid is heel origineel voor een vermouth. Ze is de vrucht van de combinatie van een heel droge roséwijn en een suikergehalte van 164g/l, dat lager ligt dan de meeste vermouths op de markt, en het gebruik van citrusvruchten zoals de citroen primo fiori (gebruikt in de Eau de Villée) of de sinaasappel. De kruiden en aromatische planten geven hem een absoluut Belgische maar authentieke stijl omdat de Belmouth de fameuze absintplant (artemisia absinthium) bevat, verplicht voor het maken van een echte vermouth. De lijst van de 13 ingrediënten van de Belmouth is de volgende: absint, lievevrouwebedstro, jeneverbessen, kamille, kardemom, chicorei wortel, citroen, kruidnagel, gentiaan, hop, sinaasappel, groene thee, vanille.

De vermouth: de legendarische aperitief, perfect droog of in een cocktail, waaronder de Negroni 100% Belgisch!

De gekende Griekse geneesheer Hippocrates liet al in 400 voor Christus de absint in Griekse wijn weken. Maar het echte commerciële avontuur is gestart in 1786 in Turijn,, in de apotheek van Antonio Benedetto Carpano. Het is hij die de naam ‘Wermut’ gaf aan zijn product, afgeleid van het woord absint in het Duits. De vermouth is een gebrande wijn op smaak gebracht met (verse) kruiden. Aan de wijn (traditioneel wit) wordt wijnalcohol van 80% toegevoegd (druivendraf) en men laat er vervolgens een selectie van aromatische planten en kruiden in weken. Op het einde van de rijping voegt men er water en suiker aan toe, wat het product zijn volle karakter geeft. Voor de Belmouth heeft Delhaize roséwijn gebruikt, wat vrij zeldzaam is, en zijn suikergehalte tot 164g/l beperkt. De gebrande wijn rijpt vervolgens 9 weken met deze planten in eiken vaten.

De vermouth kan koud of op kamertemperatuur gedegusteerd worden, maar ook met ijs voor een frisse en bittere aperitief, perfect om de eetlust aan te wakkeren. Het alcoholgehalte ligt vrij laag (16°). Maar de vermouth is vooral een magnifiek ingrediënt om grote cocktails zoals de Negroni, de Manhattan of de Boulevardier te maken. Hieronder stellen wij je een reeks cocktails voor om absoluut uit te proberen met de ingrediënten beschikbaar bij Delhaize. De vermouth moet, zoals elke gebrande wijn, in de frigo bewaard en binnen de 6 weken geconsumeerd worden.

Verkoopprijs: 14,99€ voor 75 cl. Editie beperkt tot 5000 flessen. Beschikbaar vanaf 15 November. Degustaties in de Delhaize supermarkten op vrijdag 25 en zaterdag 26 november.

Kruidenassortiment voor vermouth : steranijs, kaneelstokjes, sinaasschil : 7,99€.

Enkele cocktails

Negroni 100% Belgisch: 40ml Belmouth, 40 ml Less is More GiN (Biercée), 40 ml Biercée Bitter. Gebruik een lepel om alle ingrediënten met de ijsblokjes te mengen in een tumblerglas (whisky). Garneer met een lange sinaasappelschil.

Blood and Sand: 30ml Belmouth, 30ml Biercée Griotte of Crème de kers Delhaize, 30ml Whisky Auchentoschan US oak, 30ml sinaasappelsap. Alle ingrediënten samen met de ijsblokjes flink schudden in de shaker. Giet door een zeef in een heel koude coupe. Garneer met een kers of sinaasappelschil.

Belmouth Highball:            60ml Belmouth Vermout, 120ml Fentimans Rose Lemonade, 10ml Monin Roze Pompelmoes Siroop. Vul een glas type Collins met ijsblokjes. Meng de Belmouth en de pompelmoessiroop. Werk af met de Fentimans Rose Lemonade. Garneer met een gedroogd schijfje van roze pompelmoes.

Sbagliato: 40ml Belmouth, 40 ml Biercée Bitter, 15 ml Monin Vlierbloesemsiroop, 60 ml de Ry d’Argent Rosé (schuimwijn). Meng de drie eerste ingrediënten met een lepel in een whiskyglas gevuld met ijsblokjes. Werk af met de schuimwijn. Garneer met een sinaasappelschijfje, een lavendeltakje en een framboos.