Comptoir des Galeries blaast twee kaarsen uit – Brussel

In twee jaar tijd heeft dit originele restaurant in de Koningsgalerij al heel wat bereikt. Het wist zich te onderscheiden tussen de restaurants in de Beenhouwersstraat door het verfijnde en luchtige kader en de bijzondere aandacht voor de producten, een keuze voor hedendaagse wijnen en een uitstekende bediening.

Comptoir des Galeries? Dat is het restaurant dat zowel een ingang heeft in de Beenhouwersstraat als in de Koningsgalerij. Dit restaurant dat met veel zorg en aandacht voor comfort ingericht is tot een pronkstuk waar kunst en gastronomie samenkomen, is eigendom van de familie Flammarion die het prachtig wist te integreren in het aangrenzende 4-sterrenhotel Hotel des Galeries. Een bijzonderheid is wel dat 23 kamers uitgeven op de Koningsgalerij. Het ontbijt van de hotelgasten wordt eveneens verzorgd door het restaurant.

Op minder dan twee jaar tijd groeide het restaurant uit tot een absolute must. De unieke ligging speelt hierbij ongetwijfeld een rol, maar het wist al snel naam te maken onder gastronomen dankzij het talent en de passie van de chef: Benjamin Lagarde, 34 jaar. Julien Burlat (Le Dôme*) trad de eerste maanden op als consultant maar Benjamin stond altijd aan het fornuis. Hij is afkomstig van de Côte d’Opale, studeerde aan het Lycée hôtelier du Nord (Pas de Calais), en zette zijn eerste professionele stappen in grote huizen in Zwitserland om dan aan de slag te gaan bij Pascal de Valkeneer (Chalet de la Forêt). David Martin vraagt hem dan om mee in het Bozar-avontuur te stappen bij de lancering. Daarna staat hij een jaar aan het fornuis van de Bowery. Wanneer Julien Burlat de ploeg samenstelt voor de Comptoir en hem vraagt daar deel van uit te maken, aarzelt hij niet lang.

Sinds 2 jaar leidt Benjamin het keukenteam met wie hij zijn passie voor de edele producten deelt. De ingrediënten worden elke dag verwerkt tot topgerechten voor zowel de à la carte suggesties als voor de seizoensmenu’s die om de twee weken wijzigen. Hij is veeleisend voor zijn leveranciers en houdt ervan zijn kaart aan te passen naargelang de aanvoer van verse vis en schaaldieren en de groenten die in de Rand van Brussel geteeld worden. Uiteraard is er op de kaart ook plaats voor het vlees.

Zowel het brood, de jam en de confituren, de fruitsappen als de bouillons zijn huisgemaakt. De “Petit Comptoir”, een wijn- en tapasbar die uitgeeft in de Koningsgalerij wordt door dezelfde keuken bediend. Het is een titanenwerk dat vruchten afwerpt want het is er altijd een vol huis dankzij de lunchformules met een kwaliteit-prijsverhouding die in de buurt weinig concurrentie kent.

Om de tweede verjaardag werd een menu Découverte du Comptoir  « 4 gangen voor 56 euro » toegevoegd aan de kaart, menu dat wegens personeelsproblemen jammer genoeg een tijdlang niet beschikbaar zal zijn. Benjamin creëerde eveneens originele “verzoekmenu’s” die door de chef voorbehouden zijn aan grotere gezelschappen die, onder collega’s of vrienden, komen genieten van een middag- of avondmaal in dit aangename kader. In de zaal is er plaats voor 50 couverts waarvan er bij mooi weer een vijftiental in de patio kunnen gezet worden. Het interieur is eerder modern met een duidelijke verwijzing naar een vintage look en sluit nauw aan bij de globale inrichting van het hotel. Eyecatcher in de zaal is ongetwijfeld een oude authentieke medaillepers die een leuke link legt met een interessante wijnkaart die naast leuke Franse wijnen ook enkele andere wijnlanden ten tonele voert. Een aantal van hen kunnen ook per glas worden geserveerd.

Bij onze proeverij bleek het ‘ontdekkingsmenu’ niet voorradig waardoor we in de à la carte suggesties verzeilden. Een unieke kans om in het ruime aanbod te gaan grasduinen en de gastronomische creaties van Benjamin konden uittesten. Een ‘gelukkig’ toeval dat een ruim palet van smaken en geuren openspreidde. Het aperitief werd weliswaar geserveerd zonder enige versnapering maar kon toch bekoren.

Als voorgerecht opteerden we voor een paté in korst van het huis en Bretoense sint jacobsvruchten, als hoofdgerecht voor een ossenhaas van Aubrac en een klassieke rundstartaar. Een ruime snede paté werd geserveerd met leuk assortiment groenten, bloemkoolbloempjes, slasnippers, rucola en vijgen. Mooie knapperige korst en heerlijk van smaak, een absolute verwennerij. De heerlijk verse Sint Jacobsvruchten waren lichtjes aangebakken en kregen een succulente mousse van aardpeer, Iberische chorizo, verse hazelnoten en enkele snippers rucola mee. Subtiel en leuke smaaktoetsen.

De mooi gegrilde ossenhaas van Aubrac bleef heerlijk rosé en kreeg leuk gegaarde Cevennes ui, gratin van Contékaas en goudgele krokante frietjes mee. Een mooi geheel met complementaire smaakaccenten dat de smaakpapillen uitermate wist te verrassen. De klassieke rundstartaar werd een verrukkelijk gerecht met leuk garnituur en kreeg heerlijk gebakken kroketjes mee. Opdracht alleszins geslaagd. De wijnsuggestie, Les Pléiades, Stella Nova 2011,Languedoc zorgde voor een perfecte afronding van de maaltijd. Globaal een onbetwistbare aanrader in een uniek decor in hartje Brussel!

Le Comptoir des Galeries – Koningsgalerij 6 -1000 Brussel

Tel 02- 213 74 74 – www.comptoirdesgaleries.be

Gesloten op zondag en maandag. Tweegangenlunch 26 euro, 3-gangen 31 euro. Het Menu Découverte du Comptoir, voor zover beschikbaar, wordt enkel s’ avonds aan 56 euro, 4-gangen, aangeboden.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

onbetwiste aanrader

gezellige moderne inrichting

leuke smaakcombinaties

verzorgde decoratieve presentaties

kwalitatieve basisingrediënten

Michelin.       2 bestekken

Franse klassieke gerechten

vintage look met medaillepers als eyecatcher

leuke plek om te genieten van goede producten

smakelijke bistrospecialiteiten

GaultMillau:  14/20

lekkere en huisgemaakte producten

authentieke en royale keuken

mooie smaakintensiteit

interessante wijnkeuze

Delta Brusse: Franse keuken

moderne inrichting

Franse wijnen