Delhaize Vinolution travels

meer dan 150 wijnen en wijngaardverhalen om te ontdekken tijdens de wijnbeurs van Delhaize

 

Trends: lokale, veganistische, biologische wijnen, uitzonderlijke wijngaarden, exclusieve innovaties bij Delhaize. Opmerkelijk: helft van Delhaize-wijnen zijn vegan

Vinolution Travels is een kans voor Delhaize-klanten en wijnliefhebbers om vier weken lang het verhaal te ontdekken achter hun favoriete wijnen. Tijdens deze smaakweken zullen Belgische en internationale, biologische, veganistische, lokale en biologische wijnen, innovaties “made in Belgium” en nog vele andere wijnen in de bloemetjes worden gezet. Van 12 september tot 9 oktober zal een selectie van meer dan 150 wijnen en schuimwijnen te ontdekken zijn in promotie. Zo biedt Delhaize iedereen de mogelijkheid om de (schuim-)wijnen en bubbels te vinden naar zijn/haar smaak. Met deze wijnbeurs hebben de klanten ook de mogelijkheid om de wijnbouwers en domeinen beter te leren kennen: ze wisselen verhalen uit, nodigen iedereen uit om hun terroir te verkennen, want door een wijn van Delhaize te drinken ontdekt de klant ook tegelijk de geschiedenis erachter. De wijnboeren openen de deuren van hun domein en delen hun verhalen en anekdotes rechtstreeks van hun Belgische, Franse, Europese of zelfs Zuid-Afrikaanse wijngaarden.

Voor een ontdekkingsreis dicht bij huis

Vinolution Travels is ook een kans om te ontdekken wat er in België gebeurt en om de vruchten te proeven van het harde werk van de telers van het vlakke land. In het assortiment die op de wijnbeurs worden voorgesteld, ondersteunt Delhaize de lokale producenten en zorgt het voor een 100% Belgische exclusiviteit. Het merk verbindt zich ertoe een gegarandeerd volume te kopen van een coöperatie van fruitproducenten in Haspengouw en zo een afnamen te garanderen. De wijnen worden gebotteld bij Delhaize en de eerste Belgische wijn die uit de kelders komt is een Cuvée Pinot, gemaakt in samenwerking met Jerom Winery. Deze wijn is exclusief beschikbaar bij Delhaize en zal dus in beperkte hoeveelheden worden verkocht. Er zijn slechts 10.000 flessen beschikbaar.

Natuurlijke wijn

Biologische wijnen zijn trendy en worden steeds meer zichtbaar in de winkelrekken. Dit segment en nieuwe technieken weerspiegelen een groeiende vraag van de consument naar een meer natuurlijke en milieuvriendelijke productie.

Veganistische wijn: een partner in 100% plantaardige consumptie

Wijn wordt gemaakt van gegiste druiven en is voor ieder gemiddeld individu een puur plantaardige drank; hier een veganistisch label op kleven kan abrupt lijken voor sommigen. Wijnbouwers en wijnmakers gebruiken soms echter producten van dierlijke oorsprong om een speciale “lijm” te maken. In het wijnproductieproces bestaat de collagefase uit het verwijderen van gistsporen in de wijn, in wijnjargon, dit proces wordt “klaring” genoemd. Er kunnen veel verschillende producten gebruikt worden om wijn te klaren: albumine (eiwit), caseïne, vislijm, gelatine, enz.

Voor producenten van veganistische wijnen is het mogelijk om deze eiwitten weg te laten. Om deze producten van dierlijke oorsprong te vervangen, gebruiken ze een plantaardige lijm op basis van erwten, tarwe of aardappelen.

De selectie van dit jaar is in lijn met deze keuze. Delhaize stelt voor om een assortiment van voornamelijk veganistische wijnen te ontdekken, exclusief op haar wijnbeurs. Nieuw in het assortiment is het Prosecco-assortiment van Anna Perenna, dat veganistische varianten bevat. De Italiaanse schuimwijnen van het merk worden zeer gewaardeerd om hun frisse en toegankelijke smaak. En wat de klant niet weet is dat 50 % van het wijnassortiment beantwoordt aan de vegancriteria.

Op de proeftafel:

Hola! Bio Brut: een Spaanse Penèdes Cava, assemblage van Xarel-lo, Macabeo en Parallada, 11.5% alc vol en bewaartermijn van 5 jaar. Vinificatie volgens traditionele methoden en rijpingstijd van minstens 12 maanden.

Licht strogele kleur met groenige tinten die zorgt voor zuivere, frisse en intense aroma’s van wit fruit en gisting. Complex maar toch mooie balans, mooie harmonie met degelijke structuur , frisheid en intense fruitige aroma’s.

Opmerkelijk: fles en verpakking zijn 100% recycleerbaar en sluiten dus perfect aan bij de bio-teelt.

Cuvée Pinot 2018 – limited edition: 13.5% alc vol – bewaartermijn 5 jaar: Belgische wijn geteeld op leem, assemblage van Pinot blanc en Pinot gris. Late manuele oogst met korte maceratie en koude persing, rijping op inox vaten.

Goudgele kleur met in de neus hints van citrus, peper en fruit. In de mond volle body, vrij droog met toetsen van citroen, appel, passievrucht en peper. Geserveerd bij 10 tot 12° C past hij uitstekend bij wit vlees en gevogelte.