Van oktober tot begin maart viel er in de Champagnestreek veel meer regen dan normaal, ongeveer 500 mm water, terwijl er in de Champagnestreek gemiddeld 600 mm water per jaar valt!. Hierdoor werden de waterbekkens meer dan behoorlijk gevuld. De temperaturen zijn zeer mild gebleven en er zijn slechts enkele ochtendvorsten geregistreerd. De winter van 2020 is de zachtste winter die Météo France in meer dan een eeuw heeft geregistreerd.
In het licht van deze omstandigheden is er op tijd handmatig gewerkt en met name gesnoeid. Aan de andere kant zijn de tractoren deze winter niet veel uit de loods gekomen en bij het aanbreken van het voorjaar wordt er een belangrijke vertraging in het werk van de bodem geregistreerd.
In maart is de Covid-19 helaas de ster van het nieuws. Aangezien de wijngaard geen telewerken kent, is het met een paar aanpassingen (minder teamwerk, minder doorgang door de loods, geen uitwisseling van materiaal, nauwgezette naleving van barrièregebaren, enz…) dat de teams van het Maison Deutz in staat waren om, bijna normaal gesproken, de wijnbouw te blijven beoefenen.
De bodems drogen geleidelijk aan uit en het is uiteindelijk vrij snel dat de vertraging wordt ingehaald bij de mechanische werkzaamheden (verbrijzelen, uitstrooien van meststoffen en vooral het bewerken van de bodem). Met de definitieve stopzetting van het gebruik van herbiciden op het perceel van het Maison wordt het mechanisch wieden van de grond een van de meest tijdrovende taken.
Aangezien de temperaturen in maart hoog zijn zoals die van deze winter, is het niet verwonderlijk dat de wijnstokken ruim tien dagen eerder dan het gemiddelde van tien jaar ontluiken. Voor de Maison Deutz wijngaard liggen de data rond 7, 9 en 12 april voor de Chardonnay, Pinot Noir en Meunier.
De maand april is bijna zomers en geeft een belangrijke plaats aan het verjongingswerk in de wijngaard (herbeplanting van ongeveer 2 hectare). Nieuw dit jaar worden alle aanplantingen van de Deutz-wijngaard uitgevoerd met behulp van centimetrische GPS. De dynamiek van de groei wordt volgehouden tot de periode van de Saints de Glace (van 11 tot 13 mei) wanneer er een belangrijke afkoeling plaatsvindt. Vorst werd vermeden (met een kleine marge: bladvlekken door de lage temperaturen) maar er ging bijna 20°C verloren in 24 uur! Uiteindelijk zal deze koeling slechts van voorbijgaande aard zijn en weinig invloed hebben op de wijnstok omdat de bodem warm is. Er is slechts een lichte vertraging in de groei te voelen. .
De bloei begon heel natuurlijk met de terugkeer van de seizoensgebonden temperaturen. Patrick Boivin, de Vineyard Manager en zijn rechterhand Cédric Georget stelden de data vast van 26 mei voor de “full flower” etappe in de Chardonnay en 28 mei voor de Pinot Noir. De Meunier aangeplant in minder vroege terroirs, bloeiden op de 30e.
De twee warme periodes die eind juli en begin augustus werden geregistreerd, veroorzaakten vooral bij zwarte druivenrassen schade door brandwonden – ongeveer 30% van de trossen werd getroffen voor 10 tot 15% van de verliezen. Het gebrek aan water in juli en augustus veroorzaakte zichtbare waterstress aan beide zijden van de wijngaard. Geïsoleerde wijnstokken, delen van percelen of zelfs hele percelen vertonen karakteristieke symptomen (bladeren die geel worden en geleidelijk uitdrogen van de bodem tot de top van de wijnstok). Deze waarnemingen op de krijtbodems zijn zeer zeldzaam en tonen het zeer droge kenmerk van de jaargang 2020.
Ook aan de opbrengstzijde liet het gebrek aan water zich voelen, de druiven groeiden niet zoals ze zouden moeten groeien, met lagere opbrengsten geschat. Een ander zeldzaam kenmerk is dat de Chardonnays een significant verschil in volwassenheid vertonen ten opzichte van de Pinot Noir en de Meunier. De keuze van een optimale oogstdatum in deze omstandigheden is niet eenvoudig.
De eerste snoei vond plaats in de Ay en Pierry wijngaarden op 22 augustus, de vroegste datum ooit opgenomen in Deutz. Met 86 dagen tussen de bloei en de oogst staat het jaar 2020 ook in de top drie van geregistreerde records voor deze parameter. Uiteindelijk is de gezondheid van de druiven uitstekend en is de rijpheid hoog, punten die veel grote wijnjaren gemeen hebben.
Al bij al hebben de wijnmakers een prachtig materiaal tot hun beschikking waaruit ze ongetwijfeld alle kwintessens kunnen putten. De omstandigheden voorspellen een vintage van goede kwaliteit … wat hoop geeft op het beitelen van vintages en waarom niet het nu beroemde “prestige trio” (William Deutz / Amour de Deutz en Amour de Deutz Rosé) … en waarom niet het pakket vintages Hommage à William Deutz?!