Restaurant En face de l’île – Hastière

Hotel & Restaurant Les Sorbiers opende met bravoure zijn deuren in Hastière aan de oevers van de Maas… Een groot ecohotel dat in België de deuren opent in volle coronacrisis, zoiets gebeurt niet elke dag …

Het hotel is een initiatief van La Nouvelle Hotellerie dat één ambitie heeft: klanten verwelkomen voor een verblijf dat hen de kans geeft op adem te komen en te herbronnen in volkomen veilige omstandigheden op minder dan anderhalf uur rijden van Brussel. Een heerlijk vakantiegevoel, maar dan dichtbij! Al meer dan een kwarteeuw investeert een groep aandeelhouders – Belgische families – in momenten van deugddoende ontspanning binnen een recreatief winstverhaal: Les Tourelles in de baai van de Somme in Frankrijk, Plein Ciel in de Zwitserse Alpen en nu Les Sorbiers vormen een aanbod van andersoortige vakantieoorden. De mensgerichte aanpak die je kan vergelijken met de New B of Färm, is gebaseerd op plezier maken in een gezellige sfeer en samen leuke dingen doen en delen. Bovendien zijn de hotels voor iedereen toegankelijk.

Les Sorbiers is ook een centrum voor seminaries, conferenties, congressen en feestzalen. Daarom is het hotel uitgerust met een supersnelle professionele internetverbinding, een echt waagstuk omdat het midden in de prachtige natuur verscholen ligt. De oplossing bestond uit een draadloze implementatie op basis van een hoogtechnologische bundel hertzgolven en twee kleine paneelantennes (35 op 35 cm). Les Sorbiers is met het wereldwijde web verbonden via het relaispunt van Proximus nabij de brug van Givet. Ook de toegankelijkheid via de weg verloopt vlotjes: de weg naar het oude vakantiedomein van de familie Boël kreeg ook een make-over!

Les Sorbiers besteedt veel aandacht aan ecologische oplossingen en aan de circulaire, lokale en sociale economie. Daarom investeerde het hotel in een biomassaverwarmingsinstallatie die is aangesloten op een netwerk van 550 m leidingen waarop alle infrastructuur van Les Sorbiers is aangesloten. De houtsnippers die als brandstof worden gebruikt, zijn afkomstig van het afval dat ontstaat bij het onderhoud van de groene zones of subproducten van de lokale bosontginning. De takken en stammen worden gehakseld, gedroogd en dan gekalibreerd tot ze een kwaliteitsvolle brandstof worden. Dankzij de biomassa-installatie kan er jaarlijks 100 000 liter stookolie worden bespaard en wordt de uitstoot van 230 ton CO2 vermeden – evenveel als de jaarlijkse uitstoot van 100 bewoners. Daardoor worden niet alleen lokale hulpstoffen verwerkt (540 m3 hout/jaar), maar krijgen ook de economie en de werkgelegenheid in de streek een boost.

AMBACHTELIJKE KEUKEN

Het restaurant van het hotel, niet alleen toegankelijk voor de hotelgasten, maar ook voor het grote publiek dat rustig wil genieten van een uitzonderlijke omgeving, volgt nauwgezet de ecologische input. Een pure, ambachtelijke keuken, boordevol regionale producten is dan ook een vanzelfsprekendheid. Voor de uitbouw van het restaurant deed La Nouvelle Hotellerie een beroep op Nicolas Valanchon.

Hij staat aan het fornuis van ‘En face de l’île’ en wil van zijn restaurant een plek maken die bruist van leven. Met zijn rijkgevulde internationale carrière beoogt hij de allerbeste Waalse streekproducten een glansrol te geven – producten uit de ambachtelijke, lokale of biologische landbouw en afkomstig van de natuurmoestuin van Les Sorbiers, de bijenkorven en de plukplekken ter plaatse. Het domein van 17 ha bood naast de eigen natuurmoestuin die nog verder wordt uitgebouwd, ook de kans om een aantal fruitbomen aan te planten. Deze moeten de komende jaren een nog ruimer assortiment aanbieden. Kortom, de korte keten bij uitstek dus.

De keuken van Nicolas is ‘duidelijk, eerlijk en hartverwarmend’ en alle gerechten zijn ontsproten aan zijn eigen vindingrijkheid of zijn geïnspireerd op Belgische of Franse klassiekers. Al dat lekkers wordt ter plaatse bereid. De kaart is momenteel enigszins beperkt maar wordt stelselmatig uitgebreid. Bovendien wil Nicolas zijn kaart maandelijks aanpassen aan seizoengebonden ingrediënten, enerzijds om de trouwe klanten een ruimer smaakpalet aan te bieden, maar tevens om de aantrekkingskracht naar het grote publiek een constante boost te geven.

Wij genoten bij onze proeverij bij het aperitief van een leuk groentewafeltjes met delicaat kruidensausje. Als voorgerecht een heerlijke gazpacho van meloen en framboos, vergezeld van een toast van regionaal boerenbrood met geitenkaas, en anderzijds een sablé Condor, getooid met kerstomaat en aubergines.

Het hoofdgerecht werd een kalfsfilet met kruidenboter, delicaat en romig mosterdsausje met een vleugje ui en XXL frietjes. Een leuke en stevige creatie die smulpapen beslist verwend. Ook de afsluitende desserts kregen een leuke regionale en inventieve toets van de chef. Een stevig en uitgebreid ontbijtbuffet zorgde er alvast voor dat ons verblijf in dit nieuwe ecohotel op een volwaardige manier werd afgerond.

En face de l’île – Hotel Les Sorbiers – rue des Sorbiers 241 – 5543 Heer/Hastière – www.lessorbiers.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

rustige en leuke accommodatie (kamers, eetzaal, seminarieruimte)

ruim smaakpalet van hoofdzakelijk lokale ingrediënten

aanrader voor iedereen die van een sfeervolle en intense rust wil genieten