Domaine Bassac: een geweldig duo

Sinds ze Domaine Bassac in 2014 overnamen, zijn François Delhon en Jean-Philippe Léca nooit gestopt met het ontwikkelen van hun wijngaard naar uitmuntendheid. Een zoektocht die de tandem glansrijk volbrengt met grote technische, ecologische en commerciële middelen.

Behoud en ontwikkeling van de toegevoegde waarde van Bassac

Domaine Bassac produceert biologische wijnen sinds 1990 en is een pionier op het gebied van biologische wijnbouw in de Languedoc. Een toegevoegde waarde die François Delhon en Jean-Philippe Léca ontwikkelen tot de nieuwste avant-garde methoden op dit gebied: verkrijging van het label “bijvriendelijk”, dat tot doel heeft insecticiden die schadelijk zijn voor bestuivers te elimineren; nachtelijke behandelingen; beheer van het watergebruik in de wijngaard; belangrijke werkzaamheden op het gebied van begrazing en de wil om aan herderseconomie te doen; omschakeling van 10 hectare naar biodynamische landbouw tegen het einde van het jaar; hervatting van het oogsten met de hand; nadenken over de aanplant van hittebestendige druivenrassen…

Deze concrete verbintenissen gingen ook gepaard met de lancering van het wijnjaar “Empreinte”, in samenwerking met “Biocoop”: “Dit wijnjaar wil de ecologische voetafdruk verkleinen door te kiezen voor droge materialen en door het “nationale statiegeldnetwerk” te integreren”, legt Jean-Philppe Léca uit. “De fles, aldus geconsigneerd, is geschikt voor hergebruik,” vervolgt hij.

Zachtjes breken met het verleden

Historisch gezien heeft Domaine Bassac altijd basiswijnen en wijnen uit het middensegment op de markt gebracht. Dit is een commercieel aspect waar het duo langzaam maar zeker mee breekt, met het oog op de premiumisering van zijn wijngamma. Een stijging die nog meer ideeën begint op te leveren voor het duo, dat tegelijkertijd zijn merkimago herwerkt om “een sterke verbondenheid met Bassac te creëren”, vertrouwt Jean-Philippe Léca toe.

“Een fles vol projecten!

Het maken van een Carthagène van Carignans; Sauvignon Blanc in de late oogst; het bereiden van een azijn na een “wijnbouwongeval”… de overlopende fantasie van de wijnmakers kent geen grenzen.

Zonder de kwaliteitsstijging die ze nastreven uit het oog te verliezen, hebben ze ook het gamma “kleine percelen” gecreëerd waarin “de wijnen afkomstig zijn van een selectie van de mooiste percelen wijnstokken van onze vrienden, die we samen cultiveren en die we volgen tot de vinificatie en de rijping”, legt François Delhon uit. Tot nu toe werden de wijnstokken geteeld onder de BOB Languedoc en “waarom niet, binnenkort, in andere Franse streken…”, vraagt François Delhon zich af, die geen verdere geografische grenzen kent.

De kortstondige wijnoogst: een voortdurend succes

Er gaat geen wijnjaar voorbij op Domaine Bassac zonder dat zijn verbazingwekkende cuvée éphémère een gouden medaille wint op de Challenge Millésime Bio, “ook al is elk jaar anders”, lacht Jean-Philippe Léca. Aanvankelijk was hij beschikbaar in het rood, maar nu is hij ook beschikbaar in het wit, waarvan de jaargang 2020 momenteel kan worden geproefd.

Een succes dat niet alleen voor het moment is en deze wijnen beloont die zijn samengesteld uit de sappen die “het verhaal van het oogstjaar het best vertellen”. Syrah 12 maanden gerijpt in vaten voor de rode versie van 2018; Chardonnay, Vermentino en Sauvignon Blanc voor de witte versie van 2020.

Domaine Bassac in cijfers: 80 hectare – Biologische wijngaard sinds 1990 – 37 jaargangen – 100% van het gebied met bijenvriendelijk label sinds de jaargang 2019 – Overname van het domein in 2014 – 753.000 flessen verkocht in 2021 – Omzet van 2,05 miljoen euro in 2021.