Renaissance van Château Deplessis

Sinds de aankoop door Philippe Ferrier heeft Château Duplessis een grondige renovatie ondergaan, zowel van de wijngaarden als van de bijgebouwen. Het 23 hectare grote landgoed is nieuw leven ingeblazen en beschikt nu over ultramoderne wijnfaciliteiten, waardoor het een van de mooiste landgoederen in de Moulis-en-Médoc-appellation is geworden.

Philippe Ferrier, een gedurfde ondernemer

Na zijn pensionering in de bouw in 2015 kocht Philippe Ferrier Château Duplessis. Geboren in een familie van wijnbouwers in Blaye, heeft hij altijd gehouden van alles wat met wijn en wijn te maken heeft, en uiteindelijk slaagde hij erin om zijn lang gekoesterde droom van het bezitten van een wijndomein te verwezenlijken. Philippe is een autodidact in hart en nieren, hij weet hoe hij succes moet boeken en beheerst de kunst om plezier en investeringen te combineren. Na de verkoop van zijn bedrijven en verschillende reizen naar de Bordeaux streek, werd hij verliefd op een juweel van een domein in de Moulis appellation. Overtuigd door het grote potentieel en de rijke geschiedenis van het domein, brengt hij het weer tot leven en produceert er een zeer expressieve wijn.

Duplessis, een naam met een rijke geschiedenis

Hoe kan men weerstaan aan de betovering van een domein dat in de 19e eeuw een “uitstekende reputatie” genoot (Cocks & Féret, 1874) en vernoemd was naar een van de kleurrijkste figuren uit de periode van de Verlichting? Louis-François Armand de Vignerot du Plessis, neef van kardinaal Richelieu en militair gouverneur van Guyenne in 1755, was inderdaad een man van goede smaak en een liefhebber van goede wijn. Zijn familie bezat in de 17e en 18e eeuw het domein in de appellatie Moulis. Om het domein in zijn oude luister te herstellen en de wijn de aandacht te geven die hij verdient, voert Philippe Ferrier een ingrijpende renovatie uit die Château Duplessis een nieuw tijdperk inluidt. Voor het welslagen van zijn project doet hij een beroep op de knowhow van het architectenbureau Baggio-Piechaud en de landschapsarchitecte Graziella Barsacq, beiden uit de Gironde.

Een nieuw beeld waar esthetiek en bruikbaarheid hand in hand gaan

De stallen en de voormalige bijgebouwen zijn met grote zorg bewaard gebleven en gerenoveerd om de architectonische geest van het landgoed te respecteren. Er werd 1.300 m2 aan technische gebouwen gerenoveerd, waaronder de ontvangstruimte voor de druiven, de kuipruimte en de vatenkelder, maar ook de bezoekersruimte en het proeflokaal, de ontvangstruimten en de appartementen. In 2016 werd een vatkamer met zwaartekrachtstroom in gebruik genomen om de druiven te bewaren tot de gisting en hun aroma’s, kleur en tannines te verbeteren. Château Duplessis beschikt nu over ultramoderne wijnbereidingsfaciliteiten. Geen enkel aspect is over het hoofd gezien bij de renaissance van Duplessis, dat ook een gloednieuw imago heeft gekregen. Vanaf het wijnjaar 2015 werd het etiket aangepast en gestroomlijnd met een eigentijds design. In hetzelfde jaar dat het werd aangekocht, werd Château Duplessis erkend als Crus Bourgeois.

Een groene en uitnodigende achtergrond

Het kasteel is omringd door wijngaarden en ligt in een groene omgeving, waardoor een vredig en uitnodigend landschap ontstaat. Het domein heeft het HEV3-certificaat (High Environmental Value) en zet zich in voor duurzame ontwikkeling, respect voor het milieu en sociale verantwoordelijkheid. De gastvrije omgeving is bij uitstek geschikt om bezoekers en professionals te ontvangen en wijnen van hoge kwaliteit tegen redelijke prijzen aan te bieden.

Een fruitige en elegante wijn, voornamelijk gemaakt van Merlot

Het domein ligt in het zuidwesten van Moulis-en-Médoc, op een steenworp afstand van Château Brillette en Château Anthonic, en beslaat momenteel 23 hectare wijngaarden, die alle zijn aangeplant in het hart van de appellation op klei-kalksteen en zand-, klei-slibgronden. Merlot overheerst in dit terroir, goed voor 65% van de druivenrassen. Het levert soepele wijnen op met aroma’s van rood fruit. Cabernet Sauvignon (29%) zorgt voor een intense kleur, een prachtige tanninestructuur en zwarte fruittonen. Cabernet Franc (5%) onthult subtiele aroma’s van rood fruit (framboos), ondersteund door elegante tannines. 1% Petit Verdot zorgt voor de finishing touch, met heerlijk rijke tannines, een diepe, intense kleur en aroma’s van specerijen en viooltjes. Deze druivenrassen zijn ideaal aangepast aan de bodem en produceren goed gestructureerde wijnen met een goed volume in de mond en een uitstekend rijpingspotentieel.