Domaine de Baronarques viert 20-jarig bestaan

De 20ste verjaardag van Domaine de Baronarques in de Languedoc was voor de familie de Rotschild, de ideale gelegenheid om in aanwezigheid van diverse regionale en lokale gezagsdragers, de nieuwe kelder van het domein in te huldigen.

“Het is met grote emotie dat ik hier met mijn familie de 20ste verjaardag van Domaine de Baronarques vier. Sinds de overname in 1998 door onze moeder, barones Philippine de Rothschild, die het fantastisch potentieel van het domein met uitzonderlijke natuurlijke omgeving aanvoelde mede door zijn duizendjarige bestaan, is er heel wat veranderd. Dit domein kan met geen enkel andere eigendom worden vergeleken” aldus Sereys Philippe de Rotschild, CEO van Baron Philippe de Rotschild S.A. “Na aanzienlijk technisch werk in de wijngaard en in de kelders dankzij de opmerkelijke knowhow van alle technische teams van Baron Philippe de Rothschild, nemen de wijnen van Domaine de Baronarques een nieuwe vlucht en maken ze deel uit van de grote wijnen van de Languedoc. ”

Met de bouw van een nieuwe chai, zet Philippe Sereys de Rothschild en zijn familie, het werk van barones Philippine de Rothschild voort en openen een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het landgoed. Met de bouw van nieuwe kelders wil men alle productietools in overeenstemming brengen met de kwaliteit van de wijnen. Hij zorgt voor een rijping in ideale omstandigheden, garandeert een kwalitatieve controle zodat men een wijn verkrijgt die een waardige verruiming biedt van het gamma wijnmonumenten.

Het landgoed maakt deel uit van een uitzonderlijk landschap dat de bezoeker ongetwijfeld bekoort. De wijnstokken vormen figuurlijk de trappen van een oud theater met middenin het landgoed. Door de samenvloeiing van de Atlantische en Mediterrane klimaten genieten de wijngaarden van optimale zonneschijn en ideale regenval. De nabijheid van de Pyreneeën geeft een bijzondere topografie met percelen tot op 350 m hoogte terwijl de nachtelijke frisheid de geleidelijke en de  kwalitatieve rijping van de druiven bevordert.

De combinatie van wijnstokken uit de regio Bordeaux en mediterrane druivensoorten geeft de wijnen van Domaine de Baronarques een unieke smaak: hun kracht in de mond wordt getemperd door een perfect evenwicht dat een mooie complexiteit laat uitvloeien in een lange en smakelijke afdronk.

Een beschermend masker

Een uniek stenen theatermasker siert de gevel van het herenhuis uit de late negentiende eeuw. Dit embleem was oorspronkelijk bedoeld om kwade geesten af ​​te weren, maar symboliseert perfect de passie van de familie voor de podiumkunsten, het staat ook op het label van de wijnen Domaine de Baronarques. Zonder bijgelovig te zijn, is het goed om te geloven dit masker zijn rol speelt in het beschermen van het veld en er nog vele jaren over zal waken.

Domaine de Baronarques is een aaneengesloten wijngaard 110 hectare gelegen in de buurt van Limoux, Aude, in de gemeente Saint Polycarpe. Het domein werd in 1998 overgenomen door barones Philippine de Rothschild en haar twee zonen, Philippe Sereys de Rothschild en Julien de Beaumarchais de Rothschild. In 2014 heeft hun zus Camille Sereys de Rothschild zich bij hen aangesloten. Het landgoed bestaat sinds de 8e eeuw en behoorde destijds aan de abdij van St. Polycarpe, wiens monniken er de eerste wijnstokken plantten. Bekend sinds de 17e eeuw als het Domaine de Lambert, werd het domein hernoemd tot Domaine de Baronarques toen het in 1998 werd aangekocht.

In 2003, na vijf jaar uitgebreid werk in de wijngaard en de technische installaties, was Domaine de Baronarques het eerste domein dat toetrad tot de nieuwe AOC Limoux rouge. Het is sedertdien uitgegroeid tot een absolute referentie binnen de  Languedoc wijnen.

Domaine de Baronarques telt 43 ha waar de specifieke AOC Limoux worden geteeld en produceert drie grote crus: Domaine de Baronarques, Grand Vin- rouge, een assemblage van Bordeaux-druivensoorten: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet-Sauvignon met de lokale druivensoorten: Syrah, Malbec (of Cot). De Capitelle de Baronarques, de tweede wijn van het domein en Domaine de Baronarques, grand vin blanc de Chardonnay.