Bruneau by Maxime Maziers – Brussel

De gastronomische tempel Bruneau zag het levenslicht in 1975 wanneer chef-kok Jean-Pierre Bruneau zich vestigt in een mooi burgerlijk pand in de buurt van de basiliek van Koekelberg. Bruneau maakt vrij snel furore in de gastronomische kringen van ons land maar geniet evenzeer bekendheid buiten de landsgrenzen. Hij verovert zijn eerste Michelinster in 1977, een tweede in 1983, met als prestigieuze bekroning een derde ster die hij in 1988 binnenrijft.

Naarmate de successen elkaar opvolgen, groeit de zaak uit tot een toprestaurant waar het stijlvol elegante interieur een weerspiegeling is van de exquise keuken. Voor de eigenaar-chef die zelf achter het fornuis staat, geldt het motto: “Maak vooral je dromen waar, stop nooit met groeien en verbeter jezelf voortdurend”. Als voorstander van een genereuze en traditionele keuken, die klasse en professionalisme uitstraalt, liet Jean-Pierre Bruneau duidelijk zijn invloed gelden op deze zaak, die op 1 juni 2018 werd overgenomen door Maxime Maziers.

Deze jonge sterrenchef, geboren in 1988, is een fervent bewonderaar van zijn voorganger, die hij vijf jaar assisteerde als souschef alvorens in 2017 zelf zijn eerste ster te behalen. De opvolging gebeurt met respect voor het levenswerk van Jean-Pierre Bruneau enerzijds en vertrouwen in de competentie van Maxime Maziers anderzijds. Het restaurant heet voortaan Bruneau by Maxime Maziers, een zaak waar sierlijkheid en verfijning, savoir-vivre en gastvrijheid primeren, in een sfeer van luxe, sereniteit en liefde voor goede smaak.

Naast een elegant ingerichte restaurantzaal waar tot 70 personen kunnen plaatsnemen, biedt Bruneau by Maxime Maziers ook een schaduwrijk terras in een piekfijn verzorgde tuin waar het in de zomer zeer aangenaam tafelen is, en een privésalon. Deze banketzaal wordt gebruikt voor familiediners of professionele samenkomsten en biedt ruimte voor 22 personen. In een eerste fase blijft de decoratie met het gerenommeerde Bruneau-logo behouden, maar geleidelijk zal Maxime de inrichting naar zijn hand zetten, te beginnen met het privésalon.

Na zijn succesvolle studies aan de Hotelschool van Namen komt Maxime terecht in restaurant Spud’s van het Sofitel Brussels Europe waar bij samenwerkt met de grote Parijse chef Alain Senderens, 3 sterren. Nadien versterkt Maxime een eerste keer het team van Bruneau en werkt er als entremetier (chef-kok voor voor-,  bij- en nagerechten. In 2008 gaat hij aan de slag bij traiteur Loriers waar hij zijn talent ontwikkelt om schitterende banketten te ontwerpen. In mei 2009 stapt hij over naar het 2-sterrenrestauant van Wout Bru, Chez Bru in Eygalieres in de Provence. Enkele maanden later keert hij terug naar zijn inspiratiebron Jean-Pierre Bruneau met wie hij tot in 2014 samenwerkt als sous-chef. Ondertussen is er wel een korte overstap naar de Villa Lorraine waar hij de toenmalige chef Alain Bianchin assisteert.

Van juni 2014 tot december 2015 is Maxime Maziers chef-kok in het restaurant Bowery van de Groupe Smets, alvorens te beginnen in restaurant L’Écailler du Palais Royal aan de Zavel, waar hij op 20 november 2017 zijn eerste Michelinster in de wacht sleept. De overname van restaurant Bruneau, op 1 juni 2018, ervaart hij als de kroon op zijn werk: Maxime Maziers keert terug naar de plek waar hij de basis legde van zijn kookkunst, met de ambitie dit prestigieuze Brusselse restaurant weer als een ster te laten schitteren op de gastronomische kaart.

“Een cruciale ontmoeting in mijn professionele leven: Jean-Pierre Bruneau. Ik was meteen te vinden voor zijn gastronomische filosofie, zijn feeling, zijn manier van werken. Een levensles.” — Maxime Maziers

De levensloop van Maxime is een aaneenschakeling van ervaringen op hoog niveau. Tijdens onze persoonlijke ervaringen ontpopte hij zich als een creatieve chef met open oog voor regionale specialiteiten met smaakvolle creaties, leuk evenwichtig en succulente toetsen. Dat hij deze gastronomische tempel opnieuw wil uitbouwen wekte dan ook meer dan onze interesse.bruneau-2268

Bij het huisaperitief, een sprankelende champagne Billerat-Salmon, serveerde hij leuke hapjes, zalm en knapperige aardappel, krokante hesp met pittige kruiden, hapjes die alleszins de alertheid van de smaakpapillen accentueerden. Wij kozen voor onze proeverij het seizoenmenu met als voorgerecht een tartaar van Bretoense langoustine en venkel. Subtiele extra’s zoals bloedzurkel, garnituur van kaviaar en fleurig geel bloempje zorgden voor een mini-schilderijtje met fijne aroma’s, heerlijke smaakaccenten delicaat geaccentueerd door een romig sausje. Als tweede voorgerecht een roulade van zeebaars en kreeft met fijne mousseline van tuinkruiden en spinazie met leuk romige bearnaise die gelukkig de zilte accenten mooi liet openbloeien. Mooi decoratief, evenwichtige smaakassociaties met heel wat kreeft aan boord! Succulent.

Als hoofdgerecht stond een suprême van wilde duif op het menu, maar Maxime maakte gretig gebruik van een tijdelijke beschikbare zomerree om een mooi gerecht met knapperige zomergroentjes te serveren. Heerlijk mals, leuk rosé, romig sausje, elementen die ook dit gerecht tot een voltreffer omvormden. Als pré-dessert een mooie granité getooid met ibiscusbloem, als dessert een rijkelijke chocolademousse met stevige cacaotoets versierd met verse frambozen. Onctueux.

Globaal een heerlijke maaltijd die de inventiviteit en creativiteit van Maxime Maziers volledig ondersteunt. Een bekroning van een mooi groeipatroon dat ongetwijfeld moet uitmonden in een Michelinster, ster die hij door de speling van het lot terzijde moest schuiven door zijn vertrek uit L’Ecailler du Palais Royal.

Bruneau by Maxime Maziers – Broustinlaan 73-75 – 1083 Ganshoren (Brussel)

Tel 02- 421 70 70 – www.bruneau.be

Lunchmenu : voorgerecht- hoofdgerecht en dessert 55€ met meerdere keuzemogelijkheden per gerecht. Seizoensmenu: 2 voorgerechten, hoofdgerecht en dessert: 95€

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4 minutes

klassiek en sfeervol interieur

decoratieve en creatieve gerechten

feilloze smaakassociaties, mooi evenwichtig

aanrader