Domaine de la Renne – Ciel de Loire

In 1980 neemt Guy Leveque het familiebedrijf over dat door zijn grootouders in het begin van de 20ste eeuw werd opgericht. Het bedrijf omvat op dat ogenblik slechts 4 ha wijngaarden en de vinificatie vindt plaats in de kelders van het ouderlijk huis.

In de loop der jaren worden meerdere percelen aan de exploitatie toegevoegd waardoor een nieuwe chai hoogstnoodzakelijk wordt. In 1992 wordt een nieuwe chai van ruim 800m² in dienst genomen. 2009 is een merkwaardig jaar, de kinderen komen in het bedrijf, er worden een nieuwe chai gebouwd en de exploitatie telt 65 ha, exploitatie die zich in 2012 over 80 ha uitstrekt.

De wijngaarden van het domein liggen verspreid over de gemeenten Couddes, Saint Romain s/Cher, Chatillon s/Cher, Mehers en Noyer s/Cher. Door deze ruime verspreiding van percelen kan er ook op meerdere ondergronden worden geteeld, voornamelijk argilo-kalkachtige gronden, argilo-zandachtige gronden en argilo-siliceux terroirs. Deze verscheidenheid van ondergrond laat eveneens de teelt toe van uitlopende wijnrassen al spits de productie zich toe op Sauvignon, Chardonnay, Galmay, Cabernet, Côt, Pinot Noir en Pineau d’Aunis. Domein de la Renne produceert ook meerdere wijnen, wit, rosé en rood maar ook Fines Bulles de Touraine en een witte moelleux op basis van de oogst van de moerbei.

De oogst gebeurt meestal mechanisch, de werkzaamheden starten om 5 uur ‘s ochtends zodat de bessen fris kunnen worden geoogst. Bij de oogst worden bladeren en stengels automatisch verwijderd terwijl de trossen in inox manden met deksel worden opgeslagen ten einde tijdens het transport naar de chai, oxydatie te vermijden. De trossen voor de aanmaak van de Vins Primeurs, la Cuvée Volupté (moelleux) en de Crémant de Loire worden manueel geoogst zodat in de wijngaarden reeds een eerste selectie kan gebeuren. Zij worden aangevoerd in kleine kistjes van maximaal 20 kg.

De chai is uitgerst met horizontale en programmeerbare pressoirs zodat alle bessen op identieke manier worden geperst en men een betere eindkwaliteit bekomt. De vinificatie gebeurt volgens traditionele methodes weliswaar met modern materiaal, thermo-gereguleerd, wat garant staat voor kwaliteitswijnen. De witte wijn rijpt in inox cuves, de rode in glasvezel cuves, de totale rijpingscapaciteit bedraagt 6500 hl.

Op de proeftafel: Touraine Rosé ‘Ciel de Loire’

Een leuke verrassende creatie, een figuurlijk rode wijn met witte sappen waardoor je in het glas een mooie tintelende roze kleur krijgt die je erg aanlokkelijk toelacht. In de neus leuke, frisse fruitige tinten met delicate toetsen van bonbons en subtiele minerale accenten. Frisheid en fruitigheid blijven ook in de mond belangrijke accenten en worden aangevuld met mooie licht geconfituurde rode vruchten. Volrond en gezellig.

Voor ons een uitzonderlijke rosé, een rariteit, die perfect samengaat met charcuterie,  brochettes en een exotisch getinte keuken maar ook een dessert best kan bekoren. Een leuke gezellige en uitstekende wijn bij een zomers etentje.