AOC Limoux- 3

Languedoc-Roussillon in ere. Passioneel wordt getracht om regelmatig nieuwe producten te lanceren. De rijke ervaring van deze familie wijnbouwers wordt gekoppeld aan een permanente zoektocht naar betere kwaliteitswijnen en wordt ondersteund door een aangepaste moderne technische infrastructuur.

“On the rocks” werd speciaal ontworpen om te drinken met ijsblokjes waardoor de frisheid en fruitigheid van deze schuimende wijn komt bovendrijven. De ijsblokjes doen complexe aroma’s vrijkomen zoals abrikoos, vijgen en kruiden, deze geven een fijnproeversaccent dat zorgt voor een spetterende sensatie en explosie van aroma’s. Deze wijn geproduceerd volgens ancestrale methodes openbaart de savoir-faire van het huis en verwent talloze fijnproevers.

Op de proeftafel: On the rocks, Sieur d’Arques.

Een 100% Mauzacwijn met een jaarlijkse productie van 56.000 flessen waarvan er ruim 7000 in België terechtkomen. Het schenken op ijs zorgt voor extra fijne bubbels en leuke goudgele kleur in het glas. In de neus zachte en fruitige aroma’s met toetsen van groene appel. Mooi rond en evenwichtig in de mond met grote finesse bij 6% alc. vol, met evenwicht tussen suikers en aciditeit, uitvloeien in een aangename frisheid met leuke toetsen van vijg en abrikoos en subtiele kruidige accenten.

Perfect als aperitief, vormt door de delicate accenten van groene appel eveneens een leuke compagnon bij blauwe kazen.

Wijnhuis J Laurens:

De Blanquette de Limoux is de uitgesproken klassieke en traditionele wijn die de regio Limoux ruime bekendheid bezorgde. Het wijnhuis J Laurens kon de historische Limoux door aangepaste bewerking en passie, een frisheid en delicate accenten meegeven door de percelen met Mauzac-ranken met passie te bewerken. Wanneer de wind vrij spel krijgt op de heuvelflanken kleuren de velden door een schijnbaar fijne nevel verrassend wit.

Op de proeftafel: Blanquette de Limoux AOC Le Moulin brut

Domein J Laurens, assembleert in deze wijn 90% Mauzac en 10% Chardonnay. Deze combinatie geeft in de neus fijne aroma’s van vers fruit aangevuld met een delicaat aroma van groene appel, aroma’s die samensmelten in een leuke finesse.

Ook in de mond zorgt deze wijn voor aroma’s van groene appel, vrij snel aangevuld door toetsen van acaciabloem en rijpe abrikozen om uit te monden in een leuke luchtige wijn die een mooie frisheid aanbiedt.

Global een leuke aperitiefwijn die zich uitstekend leent als compagnon bij pittige toastjes, maar ook past bij een voorgerecht met verrine van Granny Smith, avocado en zalm.

Wijnhuis Delmas:

In de loop der jaren werd het familiebedrijf van 3 ha uitgebouwd tot een domein van 31 ha met een jaarlijkse productie van meer dan 160.000 flessen. Een der topwijnen is de Cuvée Passion geteeld op percelen in de nabijheid van de Pyreneeën die gekenmerkt worden door een relatieve late lente en een eerder frisse herfst. Deze percelen situeren zich op argilo-kalkachtige ondergrond op ruim 300m hoogte.

Op de proeftafel: Crémant de Limoux Cuvée Passion

Assemblage van Chardonnay, Chenin, Pinot en Mauzac met ranken met gemiddelde ouderdom van 20 jaar afkomstig van diverse percelen. De oogst gebeurt manueel in manden van 35 kg met een rendement van 50 hl/ha.

In het glas tekenen zich fijne bubbels die een zonnige oogst openbaren. In de neus een explosie van aroma’s van witte vruchten met gele perzik en amandelbloesem. In de mond domineert aanvankelijk de Chardonnay met mooie structuren, boterachtig, droog en leuke minerale accenten. Nadien ontwikkelen zich subtiele nootachtige accenten waarbij de andere wijnrassen, duidelijk afkomstig van de Haute Vallée, zorgen voor frisheid en karakter om bij de lange afdronk uit te monden in een mooi evenwicht.

Deze wijn past zowel als aperitief als bij bij blauwe kazen, maar vergezelt evengoed vis, zeevruchten en wit vlees.