Domaine de la Renne – Touraine Chenonceaux

Een nieuwe benaming voor een wijn met mooi natuurlijk evenwicht die een intense alchemie tussen de lokale terroirs en een uitzonderlijk kasteel symboliseert. De wijnen Touraine-Chenonceaux geven bovendien door hun savoir-faire, passie en regionale ‘smaak’ een enorme boost aan de oenotoeristische ontwikkeling van de regio.

Bij de ontdekking van de Touraine-Chenonceauxwijn kunnen we onmogelijk het kasteel Chenonceau terzijde schuiven. Het Kasteel van Chenonceau ligt in de Loirevallei bij de plaats Chenonceaux in het Franse departement Indre-et-Loire, niet ver van Amboise en tussen Blois en Tours. De naam van het kasteel wordt zonder -x geschreven, in tegenstelling tot die van het plaatsje Chenonceaux. Het is een van de meest bijzondere kastelen van het Loiregebied omdat het kasteel over het water van de rivier de Cher ligt en het bezienswaardige en goed onderhouden tuinen heeft. Het kasteel is in privébezit en is het hele jaar voor bezoekers geopend.

Het oude kasteel dateert van 1432 en werd gebouwd door Jean II Marques, volgeling van koning Karel II. Thomas Bohier, secretaris-generaal van Financiën van Frans I, kocht het kasteel in 1513. Bij de dood van Bohier bracht een doorlichting onregelmatigheden aan het licht, de gelegenheid om forse eisen te stellen aan de nabestaanden van Bohier en alzo het kasteel te claimen in 1535.

Hendrik II erfde het en schonk het kasteel aan zijn maîtresse Diane de Poitiers, hertogin van Valentinois. Na het overlijden van Hendrik in 1559 liet zijn echtgenote Catharina de Medici,  Diane uit het kasteel zetten. In ruil daarvoor kreeg Diane het veel kleinere kasteel van Chaumont-sur-Loire. Door deze gebeurtenissen kreeg het kasteel de bijnaam ‘Château des Dames’. Ook een andere dame heeft in het kasteel gewoond, namelijk Louise van Lotharingen. Zij rouwde in het kasteel over haar overleden echtgenoot, koning Hendrik III, die op 1 augustus 1589 was vermoord. Louise nam een aantal religieuzen in huis, en woonde in een zwart vertrek. Claude Dupin, een Franse financier, kocht het kasteel in 1733 van de hertog van Bourbon. Zijn tweede echtgenote, Louise Dupin, hield er salon en ontving beroemdheden als Voltaire, Fontenelle, Marivaux, Montesquieu, Buffon en Rousseau, die er zijn beroemde boek Emile schreef. Louise Dupin introduceerde ook naar men zegt het verschil in schrijfwijze tussen het kasteel (zonder x) en het dorp Chenonceaux (met x). Tijdens de Franse Revolutie liet zij de kapel binnen het kasteel ombouwen tot houtopslagplaats, waardoor de kapel behouden bleef.

De binding van de wijnen met het kasteel is dus een leuk extraatje voor het oenotoerisme. De wijngaarden op de heuvels genieten van een natuurlijke drainage en sluiten mooi aan bij het landbouwaureool. De ondergrond meestal kalkachtig en silexargiles is doorspekt met perruches, keien en stenen die typisch zijn voor de ligeriaanse terroirs.

Op de proeftafel: Touraine Chenonceaux Domaine de la Renne

Geteeld op percelen die door INAO werden geselecteerd met aanplantingen van minstens 5500 raken per hectare, taille Goyot met 9 ogen of korte taille met een rendement van 55hl/ha.

Selectie van trossen bij de oogst waardoor de pressing en rijping sur lies kan gebeuren wat zorgt voor een aangename lichte vettigheid en lange afdronk.

In de neus krijgen we een assortiment van fijne aroma’s van rijp rood fruit en enige frisse toetsen. In de mond ervaren we een mooie textuur met de structuur van gezellige tannines die de aroma’s van rood fruit volop laten openbloeien. Op het middenpalet en bij de leuke lange afdronk zorgen dartelende toetsen van rood fruit niet alleen voor een mooi evenwicht maar evenzeer voor een lange uitlopende elegantie.