AOC Limoux – 4

Toques et Clochers is een caritatieve verkoop van wijnvaten waarbij de opbrengst wordt aangewend om de 42 klokkentorens van de dorpjes die de appellatie Limoux vormen, te renoveren. Jaarlijks vormt een van hen het decor voor de festiviteiten waarvoor meer dan 30.000 bezoekers komen opdagen. Het is na de Hospices de Beaune, het 2de grootste gelijkaardig evenement in Frankrijk. Sinds 1990 neemt Sieur d’Arques de organisatie van dit even voor zijn rekening.

Gedurende het feestelijke wekend waaraan tal van Franse en internationale personaliteiten deelnemen, krijgen de 42 vignerons de kans om hun wijnen na een strenge voorselectie aan te bieden en zo hun ‘clocher’ met fierheid en passie, aan het publiek voor te stellen. De verkoop wordt voorgezeten door een 3-sterrenchef die later op de avond, een galadiner verzorgt voor zowat 400 gasten.

Op de proeftafel: Crémant Toques et Clochers

Assemblage 70% Chardonnay, 20% Chenin en 10% Mauzac, assemblage die 36 maand rijpte op lattes.

In de neus zorgt deze AOC Limoux crémant de Limoux methode traditionnelle, voor een leuke finesse en delicate aromatische toetsen waarbij accenten van agrumes en toast aangenaam samenvloeien. In de mond ontwikkelen zich nobele, mooi evenwichtige toetsen terwijl op het middenpalet een fijne harmonie tussen een delicate citroenachtige frisheid en een elegante rondheid tot uiting komt. De fijne bubbels charmeren de smaakpapillen bij de afdronk en onderstrepen de kwaliteiten van deze wijn die thuishoort bij de betere schuimwijnen.

Cuvée Emotion

De familie Antech is reeds 6 generaties actief met de productie van diverse Limoux wijnen, de traditionele ancestrale methode is hierbij een rode draad die doorheen het ganse assortiment loopt.

Hun chai op het familiedomein Flassian in Limoux is het zenuwcentrum waar traditie en moderniteit samengaan in een feilloze vinificatie en assemblage. Hierbij wordt getracht om alle eigenheden van de onderscheiden wijnrassen, harmonisch samen te brengen zodat de sappen van Chardonnay, Chenin en Mauzac tot gezellige wijnen worden samengevoegd.

De percelen van het domein liggen op zachtgloeiende heuvels die met respect voor het natuurlijk milieu en verantwoorde landbouwconcepten worden uitgebaat. De ondergrond van argilo-calcaire elementen en een mediteraan klimaat met oceanische invloeden vormen een rijke voedingsbodem voor  de wijnranken, gemiddeld 20 tot 40 jaar oud, ranken die zorgen voor een rendement dat beneden de 50hl/ha blijft.

Op de proeftafel: AOC Crémant de Limoux – Cuvée Emotion –rosé

Assemblage van 68% Chardonnay, 20% Chenin, 10% Mauzac en enkele procenten Pinot Noir.

Alle druiven worden manueel geoogst waardoor op de percelen een eerste selectie kan gebeuren. De trossen worden aangevoerd in bakken van maximaal 300kg met onmiddellijke pneumatische persing. Na de sapselectie, vinificatie in thermo-gereguleerde inox cuves en fermentatie op lage temperatuur. De mousse wordt volgens traditionele methode geproefd tijdens de rijping die minstens 15 maand in beslag neemt.

Dez rosé geeft in het glas een leuke roze kleur vrij met mooie reflecties waarin talloze fijne bubbels openspatten. In de neus krijgen we mooie fruitige toetsen en diepere accenten van de eerste lentebloemen. In de mond domineert een grote frisheid die veelvuldige fruitige accenten laat openbloeien, delicate  en subtiele toetsen van Pinot Noir vervolledigen het evenwicht en de textuur van deze wijn. Elegante en fruitige aperitiefwijn die ook een volwaardige compagnon is bij zoete chocoladedesserts.