Domaine de la Sapinière – AOC Malepère

In de oudheid stond deze site, op een boogscheut van Carcassonne, gekend als een galllo-romeinse vestiging waarvan nu nog een oude waterput wordt weergevonden. Met de naamgeving wordt gereffereerd naar de pijnbomen waarvan nog exemplaren in het park worden weergevonden. De eerste bomen werden aan Viollet-le-Duc aangeboden voor zijn hup bij de bouw van het kasteel Comtal in hartje Carcassonne.

In 1865 wordt het domein aangekocht door Pierre Clarenc die de eerste constructies van de hoeve laat afwerken, en als negociant bordelais, ook wijngaarden aanplant. In 1900 koopt François Embry de wijngaarden die door zijn dochters in 1960 aan hun kozijn Georges Raured worden doorverkocht. In 1977 beslissen Dominique en Joëlle Parayre, kleinkinderen van de eigenaar om het verwaarloosde domein een nieuwe impuls mee te geven.

Vandaag is het domein 10ha groot, een van de voortrekkers van de AOC Malepère en vormen de terroirs, het klimaat en de passie voor wijn de troeven van deze exploitatie. Domaine de la Sapinière geniet van twee klimatologische invloeden, het warme mediterrane en het iets frissere oceaanklimaat zodat er twee types wijnranken kunnen worden geteeld. De 3 atlantische wijnranken zijn Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon, zij beslaan ruim 75% van de oppervlakte, terwijl de resterende percelen door de Grenache worden opgevuld. De ganse exploitatie geniet van een verantwoorde en zorgzame cultuur, zonder echt biologisch te zijn, wordt voldoende rekening gehouden met de bebladering, bewerking van de gronden met als resultaat dat elk perceel in optimale condities kan worden geoogst.

Le rosé de la Sapinière:

AOC Malepère bestaande uit 50% Cabernet Franc, 30% Merlot, 10% Grenache en10% Cabernet Sauvignon. De nachtelijke pluk en koude prefermentatie van 5 dagen zorgen samen met de fermentatie tussen 15 en 18°C voor een frisse wijn. De rijping gebeurt drie maand in cuve en2 maand op fles. Het resultaat is een wijn met mooie maturiteit, brillant met licht gouden glinsteringen, een leuke structuur en fruitigheid. Mooie aperitiefwijn die fris moet worden geschonken, 5-8°C, en vooral een mooie zomerse dorstlesser.

Clos des Tanneurs:

AOC Malepère, 51%Merlot en 49% Cabernet Franc. Nachtelijke oogst en koude prefermentatie gedurende 4 dagen, rijpt 5 mand in cuve en12 maand op eiken vaten. Wijn met mooie oudering die de kracht en structuur van de Cabernet Franc uitstraalt  en toch zijn complexiteit behoudt. Ideaal bij regionale specialiteiten, maar past ook uitstekend bij wildgerechten.

Domaine de la Sapinière – Malepère

AOC Malepère- domaine: 60% Merlot, de resterende hoeveelheid wordt ingevuld met een variabel percentage van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, voor Cabernet Sauvignon mag in deze benaming, maximaal 23% worden gebruikt, voor Cabernet Franc is de toegelaten hoeveelheid op 22% vastgesteld. Nachtelijke oogst en koude fermentatie worden gevolgd door een cuvaison van 15 dagen per perceel en een rijping van 6 maand in cuves en 4 maand op eik. De wijn heeft een donkerrode granaatkleur en leuk aroma van cassis en zwarte frambozen, is een leuke gezel van charcuterie en kazen.

Op de proeftafel: Domaine de la Sapinière – Archibald 2010:

AOC Malepère 65% Merlot en 35%Cabernet Franc. Een Specifieke nachtelijke oogst van de vooraf geselecteerde percelen, koude prefermentatie met nadien een cuvaison van 23 dagen met fermentatie van 23 à 24°C. De mout van de verschillende percelen rijpt apart in cuves en dit gedurende zes maand, na de assemblage volgt een rijping van minimaal 12maand op eiken vaten. Voor de botteling heeft een lichte filtering plaats met als eindresultaat een wijn met 13.8% alc.

In het glas een stevige donkerrode kleur die inde neus de typische kenmerken van de Malepère laat openbloeien, ietwat krachtig met mooie structuren. In de mond biedt de wijn zich aan met een mooie finesse en elegantie met duidelijk karakter en subtiele aromatische toetsend die eigen zijn aan de wijnen van het zuiden. Enkele delicate accenten van cassis, rijp rood en zwart fruit en koffie. Archibald 2010 zorgt voor een mooie afdronk en is nu volop aan zet hoewel hij nog enkele jaren kan worden bewaard. Alleszins een aangename compagnon bij rood vlees en tal van andere topbereidingen.

Domaine de la Sapinière – route de Limoux – 11090 Carcassonne