Domaine du Château de Bioul

Sedert zijn oprichting in de XIde eeuw kende het Domaine du Château de Bioul meerdere eigenaars en was het getuige van verschillende oorlogen. De familie Jauche, hypotikeerde het domein om zijn financiële moeilijkheden te boven te komen, terwijl het in 1554 door de troepen van Koning Henri II van Frankrijk werd platgebrand. De familie Brandenburg bouwde het feodale kasteel opnieuw op tot een prestigieuze residentie.

Een paar eeuwen later kwam François Vaxelaire, een inwoner van Wiesembach in Lotharingen, naar België, waar hij de warenhuizen ‘Au Bon Marché’ oprichtte. Hij huurde het Château de Bioul vanaf 1896, om het in 1906 aan te kopen en liet er uitgebreide renovatiewerkzaamheden uitvoeren. De familie Vaxelaire is nog steeds eigenaar en voert met trots het motto “In Arduis Constans” in zijn wapenschild.

Het idee om de vroegere ​​wijngaard opnieuw aan te planten was aldus Vanessa Vaxelaire, een droom die we voor onze oude leeftijd behielden. Toen we Belgische wijn ontdekten, veranderde alles razendsnel! We verlieten Brussel om ons in het familiekasteel te vestigen en een paar maanden later planten we onze eerste wijnstokken in het hart van de Vignoulle, een plaats die aan het wijnverleden werd toegewezen.

Vandaag herleven aldus Vanessa, 11 hectaren wijngaarden op de zuidgerichte heuvels. De Vignoulle is het hart van dit unieke erfgoed dat al onze wijnen kenmerkt met meerdere minder gekende wijnrassen zoals Johanniter, Muscaris, Pinotin …

Deze wijnrassen herinneren aan Riesling, Muscat of Pinot Noir, maar zijn natuurlijk bestand tegen schimmelziekten die tot totale gewasverliezen kunnen leiden (schimmel, poederachtige schimmel). Bovendien zijn ze perfect aangepast aan het noordelijke klimaat en vermijden het gebruik van chemicaliën. In 2019 ontvangen we trouwens onze Bio-certificering

De ‘know-how’ van het Domaine de Bioul is gebaseerd op respect voor natuur en traditie en wordt gedragen door Vanesa Vauxelaire, haar echtgenoot Andy Wyckmans en hun maître de chai Mélanie Chereau. Zoals elke enthousiast willen ze de beste druif in de beste omstandigheden voor een beter eindresultaat. De wijngaard ligt op de beste hellingen van Bioul. De ondergrond bestaat uit verkalkte klei die rust op diepere lagen van Carboniferous schist. De samenstelling van de bodem, de stroom van water en de zonnige ligging karakteriseren deze Bioul terroir. Elke plot wordt niet systematisch bewerkt, maar enkel volgens zijn behoeften.

Een gekanaliseerd gras, hagen, lage opbrengsten, een verloren plantentuin, bijenkasten in het hart van de wijnstokken, takken voor roofvogels … zijn een reeks maatregelen die in de praktijk werden gebracht om de biodiversiteit te ontwikkelen. Ze garanderen een druif, rijk aan aroma’s, zonder residuen van pesticiden met een unieke en uitzonderlijke typiciteit! www.chateaudebioul.be

bioul-0468

Op de proeftafel:

Brut de Bioul: 100% Johanniter. In het glas een schitterende zilverkleurige wijn met fijne bubbels die in de neus subtiele aroma’s van wit vruchtvlees losweekt, in de mond krijgen we een bredere finesse met mooie fruitigheid. Fris gedronken, een leuke aperitiefwijn die samengaat met ganzenlever, schaaldieren en vis.

Brut des Houillères rosé: 100% Pinotin: In het glas een schattige zalmroze kleur met dartele en ragfijne bubbels. Zacht geparfumeerde geur in de neus met toetsen van rode vruchten zoals aardbei en kersen. In de mond een sierlijke en harmonieuze wijn, levendig en mooie rondeur samenvloeiend in een harmonieuze alliantie.  Leuke aperitiefwijn en mooi compagnon bij vis en wit vlees.

Terre Charlot 2015: assemblage van Johanniter en Solaris. Ontplooit in de neus mooie accenten van abrikozen en pompelmoes, maar ook exotische zeste van passievruchten. In de mond een aangename rijpheid, met ronde smaak, leuke rondeur en volumineuze finale met subtiel gekruide afdronk. Aangenaam bij gevogelte, wit vlees en kazen.

Terre Charlotte 2015: assemblage van Muscaris en Johanniter: Het krachtige boeket in de neus bestaat uit een elegante mengeling van exotische vruchten en munt verrijkt met muscaattoetsen. In de mond een pittige aanzet die op het middenpalet wordt omgezet in een grote souplesse met pikante zachtheid, wijn met een vrouwelijke toets. Uitmuntende compagnon bij asperges maar kan zich eveneens uitleven bij meerdere zachte, smeuïge en harde kazen