Domaine du Chenoy – Emines

Domaine du Chenoy ligt in het glooiende landschap van Haspengouw dat zich over meerdere provincies uitspreidt. De regio word gekenmerkt door vruchtbare gronden met rotsachtige ondergrond waarbij de zandsteen zich soms slechts 50 cm onder de bovenlaag bevindt. Door het feit dat deze wijngaard zich in Emines( La Bruyere) bevindt in het zogeheten droge Haspengouw, wordt hij qua bodemstructuur soms met Toscane vergeleken.

Het project, Domaine du Chenoy werd in 2001 bedacht door Philippe Grafé die reeds 40 jaar wijnervaring achter de rug had. Vanaf het begin werd gedacht aan een aanplanting van een wijngaard van 10 hectare. Op die manier is een toereikend productievolume gewaarborgd om een professionele kwaliteitsuitrusting te laten renderen. In april 2003 werd gestart met de aanplanting van 5 witte druivensoorten (Bronner, Merzling, Hélios, Johanniter, Solaris) op 3 hectare, en van een blauw druivenras (Régent) op nog eens 3 hectare. In 2004 wordt nog eens 2 hectare beplant met Pinotin (nieuwe Zwitser wijnsoort) en een kwart hectare met een tafeldruivensoort die is bestand tegen schimmelziekten (Muskat Bleu). In april 2005 werd voor de 2 overblijvende hectare geopteerd voor de Rondo druif (Tsjechische oorsprong) en een Zwitserse experimentele druivenras in de aard van Cabernet (Cabertin).

De wijngaarden liggen op de zuidelijke glooiing met een helling van 15/20% ligt. Ze worden omzoomd door een beek (Ry d’Argent). Aan de noordkant is het domein afgebakend door een dubbele groene heg, die werd aangeplant in 2003 en die het microklimaat verbetert naarmate ze groeit. Aan alle voorwaarden is dus blijkbaar voldaan om de temperaturen van het semizeeklimaat van de regio ten volle te benutten. De keuze van de wijnrassen werd gebaseerd op originaliteit als het eindresultaat, de wijnen moesten een duidelijk eigen karakter vertonen en mochten aldus Philippe, geen kopie zijn van welke –Franse of andere – wijn dan ook.

De wijnbouwmethode is nagenoeg dezelfde als in de Duitse of Elzasser wijngaard (4.200 planten/hectare, afstand van 2,20 meter tussen de rijen, 1 meter tussen de planten). De hoogte van het spalier is 1,90 meter en de snoeiwijze is Guyot enkel. Het terrein omvat ook een fraai geheel van landbouwgebouwen uit de 18e eeuw, waarvan de restauratie werd aangevat in 2002, de vinificatie-installaties zijn erin ondergebracht. De wijnbouwuitrusting omvat alle machines die nodig zijn voor een modern en doeltreffend onderhoud (eggen, dieven, verwijdering van bladeren, inkorten). Het natuurgras tussen de rijen wordt gemaaid met een grasmaaiervertaler.

De oogst gebeurt manueel in kisten van 25 kilo. De vinificatie-uitrusting omvat de efficiëntste machines (persgereedschap, druivenrister, spiraalvormige wijnoogstpomp voor een zachte overbrenging van de geoogste druiven, elektronische wijnpers). De vinificatiestanken voor witte et rode wijnen hebben een warmteregeling en een beweeglijke bovenkant voor een volledige controle van de gistingstemperatuur. De installatie van “Domaine du Chenoy” zijn volgens de modernste stand van zaken en moeten niet onderdoen voor de wijnbouwbedrijven uit de traditionele wijnstreken. www.domaine-du-chenoy.com

Op de proeftafel:

Perle de Wallonie: schuimwijn met leuke schuimige kraag en fijne bubbels die zich als een mooie aperitiefwijn profileert.

Chenoy la Foliette 2015 wit – 100% Salarisl leuke lichtgele kleur, in de neus fruitige toetsen van mango, lytchee en witte bloemen, in de mond extra hints van citrus. Past mooi bij zachte kazen en vis.

Taille aux Renards 2011 – AOC Côtes de Sambre et Meuse: 70% Pinotin en 30% Cabertin: stevige rode kleur met mooie paarse glinsteringen. Zorgt in de neus voor aroma’s van cacao, koffie en subtiele hints van tabak. In de mond komen ook krachtige toetsen van kreupelhout tot ontwikkeling samen met zwart fruit en delicate hints van gegrilde kastanje. Zorgt voor een aangename pairing bij zwaardere kazen, wild en diverse kruidige gerechten.