Domaines Barons de Rothschild – Château Rieussec, Sauternes 1er Grand Cru classé

Château Rieussec behoort tot de fijnste likoreuze wijnen van de Sauternes. Een prachtig domein waarop de Sémillon heer en meester is. De beplanting wordt vervolledigd met wat Muscadelle en Sauvignon.

Dit domein is in de 18de eeuw eigendom van de Karmelieten van Langon maar wordt tijdens de Franse revolutie aangeslagen en in 1790 als ‘nationale eigendom’ verkocht aan de heer Marheilhac, op dat ogenblik eveneens eigenaar van Château la Louvière in Leognan.

Bij de opmaak van de wijnclassificatie in 1855 blijkt het eigendom van een zekere Monsieur Mayne, gezien de rijkdommen in de ondergrond van Rieussec wordt het domein als Premier Cru Classé Sauternes en Barsac gecatalogeerd. Tussen 1870 en 1984, aankoop door de Domaines Barons de Rothschild, wordt het domein figuurlijk om de haverklap verkocht met de nodige nefaste gevolgen voor de wijnteelt.

Op het ogenblik van de aankoop strekt het domein zich uit over 110 ha waarvan 68 ha wijngaarden. Domaines Barons de Rothschild zorgt voor ingrijpende wijzigingen, heraanplantingen, nieuwe chai, reductie van de productie, fermentatie in eiken vaten maar vooral voor een zeer selectieve oogst waardoor de kwaliteit van de Grand Vin aanzienlijk wordt verhoogd. Nagenoeg onmiddellijk volgens succesjaren met een uniek drieluik 1988, 1989 en 1990. Ook de volgende millésimes scoren behoorlijk en in 2004 wordt Le Château Rieussec 2001 door het magazine Wine Spectator als de wijn van het jaar 2004 bekroond.

Château Rieussec ontwikkelt zich ondertussen als een van de belangrijkste wijndomeinen van de Sauternes met 90% Sémillon, 7% Sauvignon en 3% Muscadelle. Een zeer selectieve oogst met aandacht voor de maturatie van de druiven en de evolutie van de botrytis, neemt 6 tot 8 weken in beslag, september tot november. Het domein staat olv Charles Chevalier bijgestaan door Jean de Roquefeuil, verantwoordelijke voor de wijngaarden en Serge Lagardère als keldermeester. Château Rieussec zorgt voor volle aromatische wijnen met aroma’s van citrusvruchten. De wijnen van Château Rieussec kunnen zich meten met de allergrootsten van de appellatie. Naast Château Rieussec worden op het domein de Sauternes Carmes de Rieussec, de « R » de Rieussec en Château de Cosse geproduceerd.

Geproefd:

R de Rieussec 2013 – 52% Sauvignon, 48% Sémillon: droge en fruitige wijn, vrij bleke kleur, subtiele houttoetsen met behoorlijk lange afdronk.

Carmes de Rieussec 2013 : 87% Sémillon; 8% Sauvignon en 5% Muscadelle: mooie lichtgele kleur met aroma’s van suiker in de neus, residu 140gr per liter, zoet maar toch breed smaakpalet. Toont heel wat frisheid bij de afdronk.

Château Rieussec 2013: 95.5¨Sémillon, 4.5% Sauvignon, mooie gele kleur, suikers, 14% alc met licht exotische en subtiele citrustoetsen. Mooi evenwichtig en gezellige met aangename accenten voor de smaakpapillen, minutieus samenspel tussen hout en wijn.

Op de proeftafel: Château Rieussec 2007:

Wijn die ten volle het subtiele evenwicht tussen smaak en aroma laat openbloeien. Een topwijn die ruim 26 maanden rijpte op eiken vaten waarvan 55% nieuwe vaten. Een wijn waarvan jaarlijks maximaal 6000 kisten worden geproduceerd met een zeer kleine productie in 2000, slechts 3000 kisten en zelfs een volledige nulproductie in 1993 en 2012 toen de kwaliteit van de druiven onvoldoende bleek om in productie te gaan.

De stevige goudgele kleur met aangenaam aroma van licht gebrande noten in de neus. In de mond een zeer zoet accent met mooi evenwicht en delicate toetsen van noot en hout. Laat in het middenpalet een mooi floraal bouquet tot ontwikkeling komen dat zorgt voor een aangename afdronk. Château Rieussec 2007 bleek een uitzonderlijk wijnjaar met een iets hogere productie, deze wijn biedt 13.5% alc en blijft de papillen aangenaam bekoren.