Domein De Kluizen

Domein De Kluizen wil als Belgisch, Vlaams wijnbouwbedrijf in de eerste plaats een aantal eerlijke mooie wijnen produceren, met een goede kwaliteit, een duidelijk smaakpalet. Wij  streven ernaar om de typiciteit van de gebruikte druivenrassen te accentueren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een aantal Europese druivenrassen die in ons klimaat hun volle aromatische eigenschappen kunnen ontwikkelen. Zowel in de wijngaard als tijdens het vinificatieproces wordt er gewerkt met respect voor de natuur.

‘Domein De Kluizen’ is een initiatief van Herman Troch opgericht in 1997.  Het Domein heeft zijn wijngaard  binnen de muren van de toenmalige abdij Maria Mediatrix in Affligem , de wijnmakerij is even verderop gelegen in de Broekstraat in Herdersem. Momenteel beslaat de hele wijngaard een oppervlakte van 2,8 hectare. Het produceren van wijn is een zekere familietraditie,  zowel Hermans vader als zijn  grootvader waren bedreven fruitwijnmakers. De wijngaard ‘De Kluizen’ groeide vrij snel en werd verder uitgebreid in ‘98  en ’99 en 2004.  In 2006, met nog een extra stuk  grond.

Sinds 2005  valt Affligem binnen het gebied waar de wijn erkend kan worden  als “Vlaams Landwijn”. Dit is een label dat overeenkomt met “Vin de pays” in Frankrijk. Deze erkenning wordt gegeven aan elke  wijn apart  elk jaar opnieuw. Een commissie , ondersteund door de nodige analyses, bepaalt of de wijn de erkenning verdient.

Bij de uitbouw van de wijngaard is gekozen voor een ruime plantafstand van 2,30m tussen de rijen en dit om een zeer goede bezonning van de druiven  en van het gewas te bekomen en dit gedurende de gehele groei-en rijpingsperiode.  Dit heeft tot gevolg dat er per hectare van een lage plantdichtheid kan gesproken worden.

Als snoeisysteem wordt het enkel Guyot-systeem aangehouden.  De beheersing van het onkruid gebeurt normaal mechanisch. Van belang hierbij is zeker het onkruidvrij houden van een strook grond onder de planten. Tussen de rijen mag er een kruidenlaag aanwezig zijn. Deze dient voor de bescherming van de grond  en zijn structuur en als groenbemesting, dit door het regelmatig onderwerken van deze onkruiden.  Een gevolg hiervan is dan ook dat er zeer weinig bemest moet worden.  Indien dit toch nodig blijkt dan zal dit gebeuren met een organische bemesting.  Een regelmatige bekalking is echter wel noodzakelijk.

Er zijn verschillende druivenrassen aangeplant, dit met een specifieke bedoeling volgens de eigenschappen van het ras.  Dit is zeker het geval indien het ras gebruikt wordt in een van de mengwijnen. Als witte druivenrassen werd gekozen voor Kerner, Sieger, Optima, Schonburger en Reichensteiner, als blauwe druivenrassen voor Dornfelder, Zweigelt en Pinot Noir.

Voor de Stoempdog selecteerde Eric Boschman een Dornfelder-Zweigelt 2015, een assemblage van beide wijnrassen die zorgt voor een dieprode wijn, tamelijk krachtig met leuke aroma’s van kers, rode bes en cassis. De wijn heeft een lichte kruidigheid en een subtiele zuiveltoets met gestructureerde zachte zuren en tannines, maar biedt vooral een leuke fruitigheid. Een aangenaam jonge wijn die na 2 tot 3 jaar tot volle ontwikkeling komt.