Verwenadresjes 2016 – september – Meson de Candido – Segovia /Spanje

Het historische Segovia raakte de laatste decennia van de 19de eeuw in verval en werd in de vergeethoek gedrongen en dit ondanks vele gloriedagen met o.m. de bouw van een romeins aquaduct, nog steeds indrukwekkend aanwezig, de kroning van Infante Isabelle en koningin van Castilla op zijn grote markt, het koninklijk huwelijk van Filipe II in het Alcazar en de economisch bloei dankzij de landbouw en de wolindustrie.

De hoop op enige heropleving werd ingegeven door de aanleg van een spoorwegverbinding met de hoofdstad waardoor bezoekers makkelijker toegang kregen tot de stad. De opening van deze verbinding in 1884 leverde aanvankelijk weinig resultaat op hoewel voor deze gelegenheid meerdere hotels en restaurants werden opgetrokken. Een van hen, in de schaduw van het aquaduct was de woning waarin thans het Meson de Candido is ondergebracht. Het is uiteindelijk de enige zaak die de tand des tijds wist te overleven.

Het oorspronkelijke restaurant, Meso del Azuguejo, groeide midden vorige eeuw uit tot een absolute pleisterplaats die door Candido, die ondertussen een mythische figuur is geworden, werd getransformeerd tot het toonbeeld van gastvrijheid. Hij serveerde gebakken en gebraden biggetjes en speenvarkens die hij met behulp van een bord, sneed en verdeelde. Een eenvoudig trucje dat ondertussen wereldbekendheid meekreeg en tot het handelsmerk van het restaurant werd uitgeroepen. Hij vergrootte het restaurant, schonk het een unieke zaal stijl koning Enrique II, zorgde voor een selectieve wijnkaart en uitstekende grillades. Initiatieven die voor een onvermijdelijke naamsverandering zorgden en uitmondden in het Meson de Candido.

Het interieur doorstond de tand des tijds en is nog steeds een treffend voorbeeld van de rijkelijke inrichting van weleer. Het terras in de schaduw van het indrukwekkend aquaduct geniet figuurlijk evenveel bekendheid als het interieur. Bij valavond genieten van de lekkere bereidingen overgoten door tintelende lokale wijnen en dit in een zomerse sfeer zorgt immers voor tal van leuke herinneringen.

Hoe dan ook, voor al wie in Segovia vertoeft, of er een halteplaats van maakt tijdens het toeren in de regio, is en blijft Meson de Candido een absolute aanrader en een halte die meer dan een ommetje waard is.

Meson de Candido – Azoguejo5 – 40001 Segovia

www.mesondecandido.es