Eat Brussels! Drink Bordeaux! Droge wijnen van de Bordeaux, rosés en crémants

Eat Brussels! Drink Bordeaux! is elk jaar opnieuw een ontdekking van nieuwigheden en trends in deze bijzonder rijke wijnregio. Dit jaar een opmerkelijke aanwezigheid inzake witte wijnen, die stilaan meer en meer aandacht krijgen nadat ze een tijdlang in de schaduw van de rode wijnen bleven treuzelen.

De levendige en fruitige droge witte wijnen vertegenwoordigen meer dan 10% van de totale productie van het wijngebied van de Bordeaux. Deze wijnen zijn doorgaans afkomstig van één vinificatie en één rijping in vaten en ze geven een verrassende frisheid en explosieve aroma’s van Sauvignon vrij.

Hoewel de meeste “jong” gedronken worden, zoals bijvoorbeeld de EntreDeux-Mers, zijn andere, zoals de Pessac-Léognan, vooral gegeerd om hun complexiteit en hun kracht, en ook om hun verouderingspotentieel.

De droge witte wijnen worden gedronken als aperitief en passen perfect bij fijne en lichte gerechten, zoals visschotels, oesters, weinig gekruid wit vlees, zomerse salades. De Pessac-Léognan gaan dan weer mooi samen met rijke en complexe gerechten.

Rosés de Bordeaux

Deze behoren tot de familie van de frisse en fruitige wijnen of tot de familie van de frisse en rijke wijnen. De eerste zijn helder roze en beschikken over een mooie frisheid en fruitige – pompelmoes, rode bes, aardbei en delicate aroma’s.

De tweede, ook wel Clairet genoemd, onderscheiden zich door hun framboosachtige kleur, lichte tannines van rode wijn en de frisheid van rosé. Hun aroma’s: verse roos, aardbei en braambes.

De rosés passen perfect bij lichte gerechten. De frisse en fruitige varianten gaan goed samen met tapas, salades, pizza, gegrild vlees, desserten met fruit. De frisse en rijke rosés passen dan weer goed bij tartaar, gegrild vlees, kaas, taarten en desserten met fruit.

Crémants de Bordeaux

Deze delicate schuimwijnen hebben fijne bubbels, delicate aroma’s en een heel frisse smaak. Ze kunnen gemaakt worden met alle witte of rode druivensoorten van de Bordeaux.

De witte Crémants met aroma’s van hazelnoot, citroen en witte bloemen zijn perfect voor bij het aperitief met tapas, zeevruchten, wit vlees of bij desserten met rode vruchten.

De Crémants rosés met aroma’s van rode bes, aardbei of braambes zijn de sterren van het aperitief maar passen ook bij carpaccio’s, gerechten met wit vlees of desserten met chocolade.

Zoete witte wijnen – Sweet Bordeaux

Deze kunnen opgedeeld worden in twee categorieën: likeurachtig en intens en zacht en fruitig. De likeurachtige wijnen bevatten meer residuele suiker dan de zachte wijnen. De Sémillon domineert, gevolgd door de Sauvignon blanc en de Muscadelle. De likeurachtige wijnen beschikken over aroma’s van sinaasappelzeste, mango en honing.

De zachte en fruitige wijnen geven toetsen van ananas, pompelmoes en witte bloemen vrij. Deze wijnen moeten heel fris gedronken worden. De likeurachtige en intense wijnen passen perfect bij zoete-hartige of kruidige gerechten (sushi, foie gras, exotische en kruidige bereidingen, blauwe kazen, rijke desserten, vers fruit).

De zachte en fruitige wijnen sluiten dan weer mooi aan bij zoete-hartige of lichte gerechten (salades, exotische gerechten, blauwgeaderde kaas, desserten met verse vruchten).