Een geschiedenis, een man: Bernard Massard

 

Het begint allemaal met de visie en het visioen van een jonge man, Jean Bernard-Massard. Hij is een briljante Luxemburgse oenoloog die zijn vak eerder in de champagnestreek heeft geleerd. Hij keert terug naar zijn geboorteland en richt zijn eigen bedrijf op in 1921.

Hij krijgt de financiële steun van enkele oenologe vrienden waaronder Bernard en Frederic Clasen. Hij brengt zijn droom tot voltooiing met de bouw van de kelders van Bernard-Massard aan de oevers van de Moezel bij Grevenmacher.

Het microklimaat van de Moezelvallei, niet te warm of te koud, is uitstekend voor de ontwikkeling van kwaliteitswijnen. En geven we Caesar wat Caesar toekomt: de Romeinen hadden dit al eerder ‘gespot’ en wijnstokken in dit gebied geplant. Maar toch: in 1842 bedroeg het wijngebied slechts 500 hectare en is het in 1920 al 1.730 hectare.

Jean-Bernard-Massard overlijdt echter al zeer onverwacht in 1923 en het Huis wordt overgenomen door de familie Clasen: Joseph (broer van Bernard), André en Carlo (zijn zonen), Hubert (zoon van Carlo) en Antoine (zoon van Hubert) worden de opvolgers.

Le ‘savoir-faire’, dat u dat maar weet.

Het Huis Bernard-Massard streeft naar de ontwikkeling van kwaliteitswijnen en cuvées met respect voor de aloude traditie. Maar het bedrijf heeft ook oog voor de technologische vooruitgang en investeert voortdurend om het niveau van zijn productie te verbeteren.

Dankzij – onder meer de eigen wijngaarden langs de Moezel – produceert Bernard-Massard jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen flessen schuimwijn en 500.000 flessen ‘stille’ wijn. De schuimwijnen zijn de onbetwiste sterren van het huis. Het gaat om wijnen die gemaakt worden op de ‘traditionele methode’ (voorheen ‘méthode champenoise’ genoemd). Ze bekoren al jaren de kenners, de fijnproevers en de liefhebbers. Dit succes heeft veel te danken aan de selectie van de gebruikte druivenrassen, de controle van de oorsprong van de druiven, de controle over de omstandigheden van de opslag en de rijping in kelders met constante temperatuur.

Bernard-Massard en België

Een van de sleutels van de snelle uitbreiding van het Huis Bernard-Massard is te danken aan de toetreding in 1922 tot het Verdrag tot oprichting van de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie dat er kwam onder impuls van Charlotte, Groothertogin van Luxemburg (1919-1964). De vrijhandelszone – die overigens nog steeds bestaat – was niet meer of niet minder dan de vonk voor de latere Benelux en nog later, van de Europese Unie. Kortom, het Huis heeft veel te danken aan België, inclusief enkele van zijn eminente stichtende leden! Bovendien zijn de Belgen altijd vragende partij voor kwaliteitsproducten voor een redelijke prijs. Ons land is trouwens een van de grootste afnemers van schuimwijnen ter wereld (bijna 40 miljoen flessen per jaar) en is het het belangrijkste exportland van Bernard-Massard met bijna 30% van zijn productie, bijna een miljoen flessen. Maar daar blijft het uiteraard niet bij en intussen verkoopt Bernard-Masssard zijn producten in niet minder dan 20 landen over de hele wereld. Na België zijn Canada en Finland twee snelgroeiende markten. En nieuwe klanten in het VK, in Nederland en Rusland zijn ook steeds meer geïnteresseerd in minder bekende appellations als Luxemburg en Bernard-Massard in het bijzonder. Vandaag exporteert het Huis dan ook de helft van zijn productie, een uitzondering voor een appellation waarvan de meeste wijnen meestal ter plaatse worden geconsumeerd. In 2018 blijft het Belgische succes van de Luxemburgse wijnmaker groeien met een stijging van +/- 5% in volume.

Wijn met bubbels, maar niet alleen dat …

Bernard-Massard is diepgeworteld in de Moezelstreek en is ook een van de belangrijkste producenten van zogenaamde ‘stille’ wijnen (volledig uitgegiste en tot rust gekomen wijn) met twee eigen wijngaarden, de Clos des Grevenmacher Rocks en de Schengen Castle in Schengen. Het is dankzij zijn passie en constant kwalitatief onderzoek dat Bernard-Massard elk jaar weer deze Luxemburgse wijnen van een zeer hoge kwaliteit produceert.

Het bewijs hiervan is dat Bernard-Massard in 2017 een van de meest prestigieuze prijzen van de internationale wijnpers kreeg: de beroemde platina medaille van het magazine ‘Decanter’. Dit prestigieuze vakblad gaf de medaille aan de ‘Cuvée de l’Ecusson’ voor de beste mousserende wijn in zijn categorie. De platina-medaille bekroonde uiteindelijk slechts 34 wijnen van 17.500 geproefde wijnen.

Topkunst voor en met Bernard-Massard, een limited edition cuvée zonder grenzen! Bernard-Massard steunt en promoot al meerdere jaren jonge kunstenaars. Zij krijgen dan de kans hun creativiteit de vrije loop te laten op een cuvée speciaal voor het eindejaar. Het gaat om flessen die als limited edition op de markt komen.

Dit jaar kregen vijf internationaal bekende kunstenaars hun kans: Nina Ballerini (Luxemburg), Sophie Pirot (België), Cornelius Commans (Duitsland), Katja Lindell (Finland) en Gabrielle Hennion (Canada). Hun werk in zwart en goud speelt met het thema ‘Golden Talents’ en u vindt het op de cuvée Signature Edition en alle ‘muselets’ (of capsules) van de cuvées Bernard-Massard 75 cl.