GaultMillau lanceert 3de editie van gids met beste chocolatiers

Gault&Millau maakt voor de derde keer een selectie van de beste chocolatiers bekend in een nieuwe gids. Dit jaar werd er door middel van anonieme degustaties een selectie gemaakt van de beste chocolatiers in België en, voor de eerste keer, in Luxemburg. Bovendien bekroonde de bekende gids de ‘Chocolatier of the Year’ en dit zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië.

Gault&Millau en hun projectpartners nodigden chocolatiers, pers en specialisten uit de sector uit in de Callebaut Chocolate Academy voor de voorstelling van de gids “Gault&Millau’s Selection of the Finest Chocolatiers in Belgium and Luxembourg”. Daarmee komen zij tegemoet aan de toenemende vraag van een publiek dat het groeiende aanbod alsmaar meer weet te waarderen. De lijst is niet exhaustief en dat kan moeilijk anders als je weet hoeveel ambachtelijke chocolaterieën er de laatste jaren zijn geopend. Maar ze geeft een exclusieve selectie van de beste chocolatiers uit onze diverse degustaties. België maakt deel uit van de wereldwijde culinaire elite, maar onze chocolade geldt zowat overal als een referentie. De Belgische chocolatiers danken hun internationale reputatie aan de ongebreidelde creativiteit waarmee zij de Belgische chocolade op de kaart zetten.

Selectieprocedure : De uitgever benadrukt dat er voor de selectie niet over een nacht ijs is gegaan. Er waren uitvoerige degustaties vereist om het “neusje van de chocolade” juist te kunnen selecteren. Zoals gebruikelijk bij Gault&Millau werden de keuzes met de grootste redactionele onafhankelijkheid gemaakt op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item. Nog niet alle gerenommeerde huizen van ons land zijn in de gids opgenomen. Wij hebben een meer dan uitgebreide selectie gemaakt en hebben nagenoeg 140 adressen getest. Hiervan hebben er 73 chocolatiers de selectieproeven met vlag en “garde” doorstaan. Deze 73 chocolatiers zijn samen goed voor meer dan 120 winkeladressen. In vergelijking met de eerste uitgave zijn er in deze nieuwe versie meer dan 25 nieuwe adressen opgenomen.

Chocolatier of the Year

Drie chocolatiers werden bekroond met de titel ‘Chocolatier of the Year’. De zaken die dit jaar het meeste indruk maakten op het proefpanel en dus de winnaars van de awards zijn: Vlaanderen: Zuut te Leuven – Brussel: Frederic Blondeel te Brussel –        Wallonië: Sigoji in Ciney

Praktisch : De gids voor Chocolatiers 2019 telt 52 pagina’s om van te smullen en kost 9,95 euro via shop.gaultmillau.be (gratis verzending). De ganse selectie staat online op www.gaultmillau.be en op www.chocolatierpatissier.be. Via de gratis Gault&Millau APP zijn alle adressen gemakkelijk te vinden in de buurt waar men zich bevindt.