Een veelbelovende start van de wijnoogst 2018 in de Rhônevallei

Het gebeurt niet vaak dat de noordelijke appellaties van de Rhônevallei de oogst eerder starten dan de zuidelijke appellaties, maar 2018 is zo’n jaar. Na een relatief zachte winter, een uitzonderlijk regenachtige lente in het zuidelijk gedeelte van de vallei en een perfecte zomer, zijn de wijnproducenten, wijnkelders en de handelaars klaar voor de start van de oogst.

De aftrap van de oogsten werd op vrijdag 31 augustus gegeven voor de witte AOPs van de zuidelijke Rhônevallei. Dit jaar werden de snoeischaren in augustus echter uitzonderlijk al sneller bovengehaald in het Noorden van de wijngaarden.

Na de intense warmte van de laatste weken, afgewisseld met enkele regenbuien, bevinden de wijngaarden in de Rhônevallei zich in een uitstekende staat. “Het lenteweer heeft voor enkele wijnboeren in bepaalde streken voor moeilijkheden gezorgd, maar vanaf de maand juli is alles weer in de plooi gevallen. Vooral tijdens de eerste helft van augustus waren de klimaatomstandigheden gunstig, met een groot aantal regenbuien die de wijngaarden van de nodige verfrissing voorzagen en zo het volume van de druiven deden groeien” aldus Françoise Dijon, verantwoordelijke van het Quality Monitoring Centre van de wijngaarden.

In het zuidelijke gedeelte, een delicate ontwikkeling van de wijngaarden maar zonder impact op de kwaliteit van de druiven…

In het zuidelijke gedeelte van de wijngaarden was de winter zacht en droog. Hoewel de lange periodes van regenval tijdens de lente het verlies van enkele druiventrossen veroorzaakten heeft de oogst van 2018 tot op heden nog geen ingrijpende klimaatsincidenten gekend. Hagel is gelukkig beperkt gebleven tot enkele zones, de gehele regionale Côtes du Rhône appellatie is hiervan gespaard gebleven. Een groot deel van de zuidelijke wijngaarden zijn aangetast geweest door meeldauw maar desondanks hebben de wijngaarden een mooi volume kunnen behouden.

Vanaf midden juni en gedurende de gehele zomer zijn de temperaturen tot boven de normale seizoenstemperaturen gestegen; de wijngaarden hebben kunnen profiteren van deze warmte en de regenbuien in de maand augustus kwamen net op tijd om de perfecte omstandigheden te creëren voor het einde van de groeicyclus.

… een vroegrijpe oogst in het noordelijke gedeelte

Na een droge en hete lente- en zomerperiode, is de oogst van de witte appellaties van de noordelijke Rhônevallei tijdens de laatste dagen van augustus reeds gestart en werd het startsein voor de rode appellaties zeven dagen eerder dan gewoonlijk gegeven, begin september.

Dit jaar, met een vroegrijpe oogst in de wijngaarden van de noordelijke Rhônevallei, werd gekenmerkt door een hete lente en enkele hittegolf uitschieters in juni wat resulteerde in een snelle ontwikkeling van de wijngaarden en de rijpheid van de druiven.

Over de grote lijn zijn de wijngaarden gezond en de weersvooruitzichten zijn gunstig, wat een behoud van de uitstekende staat van de wijngaarden belooft. Al deze positieve elementen beloven een geslaagde wijnoogst van 2018 met een voorspelling van volumes die de lage volumes van 2017 zullen overstijgen.

  • De wijnen van de Rhônevallei worden geproduceerd in 6 departementen. Met een verkoop van 371 miljoen flessen in 2017 is de wijnproductie de grootste economische activiteit van deze regio.
  • De wijnen van de Rhônevallei vertegenwoordigen : 69 500 hectare en 5 300 wijnbouwondernemingen – 2,5 miljoen hl geoogst in 2017
  • De sector van de wijnproductie creëert direct en indirect 50 000 jobs, wat het de grootste werkgever in de Rhônevallei maakt.
  • Iedere seconde worden 12 flessen van de wijngaarden van de Rhônevallei ergens in de wereld geconsumeerd.