Château Lecourt Caillet, cuvée Mahel 2017- AOC Bordeaux Blanc

Château Lecourt Caillet, op enkele kilometers van Saint-Emilion, ligt in het midden van een wijngaard van 53 hectare op een perfect gedraineerd klei-kalksteenplateau, volledig op het zuiden. Deze ligging komt de rijping van de druiven ten goede, zodat zij perfect rijp zijn wanneer het tijd is om te oogsten.

Vandaag wordt het domein beheerd door de derde generatie. Carole en haar zus hebben zich volledig toegelegd op de productie van een breed scala aan kwaliteitswijnen, en ze combineren hiervoor traditionele methodes en geavanceerde materialen. Carole Lecourt neemt vele aspecten van de uitbating op zich: ze werkt in de wijngaarden en in de wijnkelder, zorgt voor de marketing, de klanten…

Aanvankelijk hadden de gezusters Lecourt niet voor dit beroep gekozen. Carole studeerde af als diëtiste en werkte zes jaar in de sector alvorens het familiebedrijf over te nemen met haar zus. Stéphanie was afgestudeerd in de richting Handel, drietalig en import-exportspecialiste. Zij werken samen met een groot enthousiasme en creëren fijne en zeer vrouwelijke wijnen, waaronder een cuvée genaamd Rosé Princesse. Carole houdt vooral van lichte, fruitige wijnen die eerder gemakkelijk wegdrinken maar ook wijnen op basis van één enkel druivenras.

De gezusters Lecourt wilden onder de slogane “een hart voor groen” meer terug naar de natuur in hun wijngaard. Ze hebben geïnvesteerd in moderne technologieën, bewerken het land met tractoren in plaats van onkruidverdelgers en beperken de productiemiddelen. De wijngaard is gecertificeerd AREA Agriculture en HEV.

Carole Lecourt: “De cuvée Mahel is een wijn 100% Sémillon, ontstaan onder de impuls van de jongere generatie, draagt de naam van de oudste zoon van mijn zus. Het heeft ons zes jaar gekost om hem te maken. De wijn wordt gevinifieerd door koude fermentatie en gerijpt in nieuwe vaten. Die geven hem lichte aroma’s van hout en brioche.”

Hun ambitie voor de toekomst is duidelijk, meer naar het buitenland exporteren. Ze hebben al enkele grote klanten in La Réunion en Ile Maurice, dus moet ppl België als exportland in aanmerking komen.

Op de proeftafel: Château Lecourt Caillet, cuvée Mahel 2017 – AOC Bordeaux blanc

Blend: 100% Sémillon

Rijping: Onmiddellijke persing en opslag in nieuwe vaten van minder dan zes maanden voor een koude gisting en rijping op wijnmoer, die om de twee dagen wordt geroerd.

Degustatie: Bereide vis en schelp- en schaaldieren, kaas, gevogelte en wit vlees.

Schenken: Zeer fruitige wijn, pittig en droog, met aroma’s van brioche en toast. Mooie ronde smaak in de mond.

Adviesprijs: 6,50 € (prijs bij verkoop op domein)