Bruneau by Maxime Meziers

De geschiedenis van het restaurant Bruneau begint op 14 maart 1975 wanneer de gelijknamige chef-kok, Jean-Pierre Bruneau, zich vestigt in het noorden van de hoofdstad. Al snel maakt Bruneau naam in de gastronomische kringen van het land en over de grenzen: hij verovert een 1e ster in 1977, de 2e in 1982, en de prestigieuze 3e in 1988. Naarmate de successen elkaar opvolgen, groeit de zaak uit tot een toprestaurant waar het stijlvol elegante interieur een weerspiegeling is van de exquise keuken. Voor de eigenaar-chef die zelf achter het fornuis staat, geldt het motto: “Maak vooral je dromen waar, stop nooit met groeien en verbeter jezelf voortdurend”.

Als voorstander van een genereuze en traditionele keuken, die klasse en professionalisme uitstraalt, liet Jean-Pierre Bruneau duidelijk zijn invloed gelden op deze zaak, die op 1 juni 2018 werd overgenomen door Maxime Maziers. Deze jonge sterrenchef, geboren in 1988, is een fervent bewonderaar van zijn voorganger, die hij vijf jaar assisteerde als souschef alvorens in 2017 zelf zijn eerste ster te behalen. De opvolging gebeurt met respect voor het levenswerk van Jean-Pierre Bruneau enerzijds en vertrouwen in de competentie van Maxime Maziers anderzijds. Het restaurant heet voortaan Bruneau by Maxime Maziers, een zaak waar sierlijkheid en verfijning, savoir-vivre en gastvrijheid primeren, in een sfeer van luxe, sereniteit en liefde voor goede smaak.

Naast een elegant ingerichte restaurantzaal waar tot 70 personen kunnen plaatsnemen, biedt Bruneau by Maxime Maziers ook een schaduwrijk terras in een piekfijn verzorgde tuin waar het in de zomer zeer aangenaam tafelen is, en een privésalon. Deze banketzaal wordt gebruikt voor familiediners of professionele samenkomsten en biedt ruimte voor 22 personen. In een eerste fase blijft de decoratie met het gerenommeerde Bruneau-logo behouden, maar geleidelijk zal Maxime de inrichting naar zijn hand zetten, te beginnen met het privésalon.

Maxime Maziers

Nadat hij met glans afstudeert aan de Hotelschool van Namen, begint Maxime Maziers zijn loopbaan in het restaurant Spud’s van het Sofitel Brussels Europe op het Jourdanplein in de Brusselse Europawijk. Hij werkt er samen met de grote Parijse chef-kok Alain Senderens***, consultant voor Spud’s. Vervolgens besluit hij zijn vleugels uit te slaan, en – een eerste keer – het team van restaurant Bruneau te versterken, toen twee Michelinsterren rijk en hofleverancier. Hier werkt hij een jaar als entremetier (chef-kok voor-, na- en bijgerechten). Van 2008 tot 2009 gaat hij aan de slag bij traiteur Loriers, waar hij zijn talent ontwikkelt om schitterende banketten te ontwerpen en te realiseren.

In mei 2009 stapt Maxime Maziers over naar het tweesterrenrestaurant van Wout Bru ‘Chez Bru’ in Eygalières in de Provence, als chef de partie. En in oktober 2009 keert Maxime terug naar zijn inspirator, sterrenchef Jean-Pierre Bruneau, met wie hij als souschef samenwerkt tot in 2014, tussen 2011 en 2012, maakt hij nog een korte overstap naar de Villa Lorraine om de toenmalige chef Alain Bianchin te assisteren.

Van juni 2014 tot december 2015 is Maxime Maziers chef-kok in het restaurant Bowery van de Groupe Smets, alvorens te beginnen in restaurant L’Écailler du Palais Royal aan de Zavel, waar hij op 20 november 2017 zijn eerste Michelinster in de wacht sleept. De overname van restaurant Bruneau, op 1 juni 2018, ervaart hij als de kroon op zijn werk: Maxime Maziers keert terug naar de plek waar hij de basis legde van zijn kookkunst, met de ambitie dit prestigieuze Brusselse restaurant weer als een ster te laten schitteren op de gastronomische kaart.

“Een cruciale ontmoeting in mijn professionele leven: Jean-Pierre Bruneau. Ik was meteen te vinden voor zijn gastronomische filosofie, zijn feeling, zijn manier van werken. Een levensles.”  Maxime Maziers