VIGNOBLES ARBO – 40 ha – Francs Côtes de Bordeaux – ISO 14001- en HVE-certificaat – Betrokken bij het SME sinds 2010 – Agrobosbouw voor meer biodiversiteit : “Wij doen aan agrobosbouw op onze percelen. Om de hoge biodiversiteit hier te bevorderen, planten we hagen aan in het midden van onze percelen van meer dan 2 hectare en behouden we de natuurlijke hagen aan de rand van de wijngaarden. Zo houden we het leefgebied van vogels, schildpadden en vleermuizen in stand. We zijn tevens weer begonnen met een aantal eenvoudige maatregelen, zoals bij het maaien: vroeger deden we dat systematisch overal, terwijl we nu een veel grotere plantendekking behouden door afwisselend om de andere rij te maaien. De paadjes in de wijngaarden maaien we nu ook maar één keer, vlak voor de oogst.” Bernadette Arbo, eigenares
CHÂTEAU D’ARCHE – 56 ha – Sauternes, Grand Cru Classé – ISO 14001- en HVE-certificaat – Betrokken bij het SME sinds 2010 – Aanplanting van hagen langs de percelen : “We zijn er trots op dat we de grond opnieuw bewerken, ook al is het soms moeilijk te aanvaarden dat er wijnstokken bij zijn waarvan de toestand te wensen overlaat. Maar we vinden weer een evenwicht, zowel in de wijnen als in de wijngaard. We hebben gemerkt dat de flora gevarieerder is en dat er weer bepaalde insecten opduiken. Ondanks de beperkingen raakt niemand van ons ontmoedigd, wel integendeel: het hele team zet het avontuur gemotiveerd voort.” Jérôme Cosson, operationeel directeur
LE BON PASTEUR – 15 ha – Pomerol – ISO 14001- en HVE-certificaat – Betrokken bij het SME sinds 2017 – Bloemrijk braakland voor bestuivers van de wijngaard: “Om de biodiversiteit op ons domein te behouden en te bevorderen, hebben we bloemrijk braakland aangelegd, met plantensoorten die gunstig zijn voor bestuivers en andere kleine insecten op en rond de wijngaard.” Benoît Prevot, directeur
CHÂTEAU BOURDICOTTE ET GRAND FERRAND – 179 ha – Bordeaux Supérieur – ISO 14001- en HVE-certificaat – Betrokken bij het SME sinds 2015 – Agrobosbouw en inventarisatie van de biodiversiteit : “Op enkele van onze percelen hebben we 220 meter beschuttende hagen uit lokale soorten aangeplant. Die vormen een natuurlijke barrière en een herkenningspunt voor vleermuizen, die verlekkerd zijn op de larven van de druivenbladrollers (die de wijnstokken aanvreten). Om inzicht te krijgen in de biodiversiteit van ons domein hebben we de fauna en flora in kaart gebracht, met als doel de invloed van de elementen aanwezig op het domein te evalueren en eventuele kwalitatieve en kwantitatieve gebreken te visualiseren.” Jean-Baptiste Soula, algemeen directeur
CHÂTEAU BRANDA – 21 ha Puisseguin Saint-Emilion – 14 ha Lussac Saint-Emilion – ISO 14001- en HVE-certificaat – Betrokken bij het SME sinds 2015 – Ontwikkeling en behoud van een levende bodem: “Het behoud van de biodiversiteit is een dagelijkse uitdaging in onze wijnbouwpraktijken. De voorbije drie jaar hebben we in de herfst groenbemesting in de tussenrijen geplant om de grond op natuurlijke wijze te verrijken met organisch materiaal, terwijl we de grond ook beluchten dankzij het wortelstelsel van de graan- en peulgewassen die we laten groeien tot de wijnstokken uitbotten. Zo zorgen we niet alleen voor de aanvoer van essentiële elementen voor de wijnstokken, maar dragen we ook actief bij tot de ontwikkeling en het behoud van de natuurlijke biodiversiteit van de bodem. Bovendien onderhouden we onze sloten en greppels slechts één keer per jaar, in de herfst, zodat de natuurlijke flora zich er kan ontwikkelen.” Paul Rafin, operationeel directeur
CHÂTEAU LA BRANDE – 16 ha – Fronsac – ISO 14001- en HVE-certificaat – Betrokken bij het SME sinds 2017 – Weiland voor bijen en nestkasten voor vleermuizen: “We hebben aanpassingen doorgevoerd om de aanwezigheid van bestuivers op de wijngaard te bevorderen. Zo hebben we bijenkorven geplaatst en ook een weide aangelegd met een lappendeken van verschillende plantensoorten, zodat er van april tot oktober stuifmeel is voor de bijen. We hebben ook nestkasten voor vleermuizen geplaatst, want zij zijn onze bondgenoten in de strijd tegen de larven van druivenbladrollers.” Benoît Soulies, zaakvoerder
CHÂTEAU BRILLETTE – 44 ha – Moulis-en-Médoc – ISO 14001- en HVE-certificaat – Betrokken bij het SME sinds 2015 – De biodiversiteit op het domein behouden en verhogen : “Wij zetten ons actief in voor het behoud van de biodiversiteit in onze wijngaard. Er is gras ingezaaid tussen onze wijnstokken en langs de rand van het perceel zijn hagen aangeplant, die groene corridors vormen voor de lokale fauna. We hebben ook bijenkorven geplaatst op ons domein en we leven in harmonie met de vleermuizen die hier sterk aanwezig zijn.” Lucile Dijkstra, directeur
CHÂTEAU DAUZAC – 45 ha – Margaux – ISO 14001- en HVE-certificaat – Betrokken bij het SME sinds 2012 – Behoud van een biodiverse zone midden in onze wijngaard : “We hebben een biodiverse zone van 60 ha bos en grasland aangelegd te midden van ons bestaande park, met een boomgaard en een meer waar ooievaars en andere vogels leven. We hebben ook 18 bijenkorven geplaatst en laten schapen grazen in het park. Deze biodiverse zone met agrobosbouw weerspiegelt onze huidige praktijken en ook waar we in de toekomst naartoe willen, en daar communiceren en overleggen we ook over met onze buren. We gebruiken ook planten die op het domein worden geteeld voor onze biodynamische praktijken.” Philippe Roux, technisch directeur
CHÂTEAU D’EYRAN – 36 ha – Pessac-Léognan – ISO 14001- en HVE-certificaat – Betrokken bij het SME sinds 2017 – Behoud van het ecosysteem van onze wijngaard : “We onderhouden een rijk en vruchtbaar ecosysteem door gras te zaaien in onze tussenrijen en door de hagen en bomen op het domein te beschermen. We besteden ook bijzondere aandacht aan vleermuizen.” Charles Savigneux, medezaakvoerder
CHÂTEAU GUIRAUD – 112 ha – Sauternes – ISO 14001- en HVE-certificaat – Betrokken bij het SME sinds 2013 – Oog voor biodiversiteit en strijd voor het milieu : “Biodiversiteit was het onderwerp van een telling in 2010, die 635 soorten geleedpotigen aan het licht bracht. In de wijngaard zijn veel schuilplaatsen aanwezig: hagen, bossen, bomen, insectenhotels, muurtjes en gebouwtjes. Sinds 2015 hebben we een moestuin met vele soorten tomaten, groenten, kruiden en bloemen. Naast de vele agro-ecologische infrastructuren die al op het domein aanwezig zijn, vormt deze tuin een extra toevluchtsoord voor insecten.” Luc Planty, directeur
CHÂTEAU MONT-PERAT – 98 ha – Bordeaux, Côtes de Bordeaux – Betrokken bij het SME sinds 2017 – Aanleg van hagen en struiken uit lokale soorten : “Om ons domein in harmonie te brengen met de onmiddellijke omgeving, hebben we hagen en struiken aangeplant. Daarbij gaat het om lokale soorten: eik, den, pijnboom, haagbeuk, kastanje … Door deze inspanningen rond agrobosbouw creëren we een habitat voor de fauna in en om de wijngaard.” Joël Elissalde, technisch directeur
De goede praktijken van de bovengenoemde domeinen komen uit editie 2018 van de ‘Gids voor goede milieupraktijken van het SME voor bordeauxwijnen’
Deze gids is bedoeld om de goede praktijken van de leden van het SME te verspreiden binnen de sector van de bordeauxwijnen. Het in 2010 gelanceerde Système de Management Environnemental (SME) of Milieumanagementsysteem voor bordeauxwijn is gebaseerd op vrijwillige deelname, gebundelde krachten en de uitwisseling van ervaringen en competenties tussen de verschillende spelers (wijnbouwers, handelaars) in de wijnsector uit de Bordeaux. Via werkgroepen delen de leden goede praktijken rond ecologische en menselijke doelstellingen.
Het doel van het SME is om de bedrijven te betrekken bij een proces van vooruitgang en, als ze dat wensen, te komen tot een HVE-certificering of een collectieve ISO 14001-certificering. Hierbij dient opgemerkt dat Gironde sinds 1 januari 2019 het departement met het grootste aantal HVE-boerderijen (400) in Frankrijk is. Het SME heeft aanzienlijk bijgedragen aan dit goede resultaat, met 221 certificaten in 2018. Acht jaar na de lancering is de SME-aanpak al ingevoerd in meer dan 800 bedrijven van alle slag, onderverdeeld in 40 werkgroepen, samen goed voor ruim 25.000 ha, ofwel 20% van het totale wijnbouwareaal van de Bordeaux (112.200 ha).
De aanpak van duurzame en collectieve vooruitgang op milieuvlak, zoals die vooropgesteld wordt door het SME, draagt actief bij tot de ambitie om ervoor te zorgen dat 100% van de wijnproductie op een milieuvriendelijke manier gebeurt.