Erfgoed en tradities in Tsjechië

Ken jij de belangrijkste producten van Tsjechië die nauw verbonden zijn met de Tsjechische cultuur? Bier komt misschien als eerste in je op, maar er zijn meer producten die een kostbare erfenis zijn voor Tsjechië. Bekwame ambachtslieden maken op bijna dezelfde wijze de producten zoals tientallen jaren geleden. Sommige ambachten zijn nu zelfs immaterieel cultureel erfgoed.

Tsjechisch bier: Gekwalificeerd als een nationale drank, is bier een belangrijk symbool van de Tsjechische cultuur. De geschiedenis van het brouwen van bier in Bohemen gaat terug tot de 9de eeuw waar het voornamelijk verbonden was met kloosters. Tegenwoordig telt het land meer dan vijftig brouwerijen en meer dan 270 microbrouwerijen, sommige gericht op organisch bier en andere uniek vanwege de bijzonder locatie, zoals brouwerij Friesovy boudy in het Reuzengebergte.

Boheems glas : De productie van Boheems glas blijft al sinds de 13e eeuw de wereld verbazen. Dit glas, bekend als Boheems kristal, werd zo populair dat in de eerste helft van de 18e eeuw Bohemen de belangrijkste exporteur van glas ter wereld werd. De Boheemse kristalwerken liggen aan de basis van vele artistieke technieken die geleidelijk over de hele wereld zijn overgenomen en tegenwoordig zeer gewild zijn bij makers, architecten en specialisten in decoratie en design. De techniek van het maken van kerstversieringen in kleine geblazen kralen werd begin 2021 op de lijst gezet als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Blauwdruk op textiel: De textieldruktechnologie staat sinds 2018 op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Blauwdruk bestaat al sinds de 18e eeuw en vandaag de dag zijn er in Tsjechië slechts twee bedrijven waar deze oude ambacht wordt uitgevoerd. De stempels die worden gebruikt voor het bedrukken van het textiel zijn soms meer dan 300 jaar oud. Een speciaal mengsel zorgt ervoor dat de patronen wit blijven als het textiel een indigo blauwe kleur krijgt. Elk stuk blauwdruk draagt de boodschap van honderden jaren oud vakmanschap en langdurige familietradities.

Het poppenspel: Je verwacht het misschien niet zo snel, maar het poppenspel heeft in de Tsjechische geschiedenis veel betekenis gehad. Er zijn nog maar weinig mensen die weten hoe je een marionettenpop moet maken en  ermee moet optreden en daarom is de kunst van het poppenspel sinds 2016 geregistreerd bij UNESCO. De traditie gaat terug tot de tweede helft van de 18e eeuw, toen het poppenspel een belangrijke sociale rol had. Poppenspelers hielpen de Tsjechische taal levend te houden onder de bevolking en elke pop had zijn eigen unieke stijl.

Tsjechische kuuroorden: Kuren is verworven in het Tsjechische leven. Ben je langdurig ziek of moet je herstellen van een operatie dan is het in Tsjechië heel normaal om een aantal weken naar een kuuroord te gaan. Een verblijf bij een van de kuuroorden wordt zelfs door de zorgverzekering in Tsjechië vergoedt. Veel Tsjechische kuuroorden hebben ook in het buitenland een hoge reputatie. Mozart, Beethoven en de Britse koning Edward VII gingen allen naar Tsjechië om te kuren. Bij de kuuroorden wordt de helende kracht van natuurlijke bronnen gebruikt, zoals mineraalwater, zuivere lucht en turf. De meeste spa’s bevinden zich daarom vlakbij de bronnen of genieten van unieke klimatologische omstandigheden, zoals Jeseník met de schoonste berglucht van het land.