Expo extravaganza – cultuurhoppen in Wallonië 1/3

Op de expositie van Rodin in het BAM in Bergen is het nog een jaar wachten. In afwachting van dit culturele hoogstandje vervaardigd uit klei en brons, wacht er ons dit voorjaar nog heel wat ander moois.  Bekijk het beste dat op de gevoelige plaat werd vastgelegd in Charleroi, laat je meeslepen door de monumentale, architecturale hoogstandjes van Daniel Buren in Luik of laat de mythologische god of godin in je los in Namen.

Charleroi

Museum voor Schone Kunsten: Na drie jaar wachten is Museum voor Schone Kunsten in Charleroi weer helemaal open. Een frisse start op een nieuwe locatie in het hart van de voormalige Defeld-stallen. Het ideale moment om de gemeentelijke collecties van de stad te (her)ontdekken en een blik te werpen op de werken van bekend lokaal talent. Ook stripfavorieten Robbedoes en de Smurfen komen voorbij want uitgeverij Dupuis viert met een grote tentoonstelling haar honderdjarige bestaan. Hoera! Nog tot 30 juli 2023

Fotografiemuseum : Het Fotografiemuseum vormt de ideale omkadering voor het tentoonstellen van de meest indrukwekkende beelden en momentopnames. Gehuisvest in een oud gerenoveerd karmelietenklooster in neogotische stijl, krijgt het museum regelmatig het werk van de beste fotografen over de vloer. Deze twee expo’s beamen bovendien het internationale karakter van de expositieruimte.

Stéphan Gladieu. Corée du Nord : een land dat niet eenvoudig in enkele plaatjes te bevatten is. Stéphan Gladieu ging voor deze fotoreportage dan ook op zoek naar het individu in de groep. Hij verbleef hiervoor meerdere keren in Pyongyang en op het Noord-Koreaanse platteland om dit nieuwe land in wording zonder vooroordeel en met frisse blik te aanschouwen. Dit resulteerde in een echte typologie. Hij maakte een dwarsdoorsnede van mannen, vrouwen, kinderen, beroepen, vrijetijdsplekken… illustratie Stéphan Gladieu.

Brian McCarty. War-Toys : Een oorlog door de ogen van een kind.  Een perspectief dat uitnodigt tot reflectie. Zo zag Amerikaanse fotograaf Brian McCarty het ook voor hem tijdens een reis naar Kroatië in 1996, kort na de Onafhankelijksheidsoorlog. In 2011 gaf hij door een reeks foto’s getiteld War-Toys vaste vorm aan zijn samenwerking met kinderen die door oorlogen waren getroffen in Syrië, Israël, Palestina, Libanon en ook recent in Oekraïne. Op basis van verhalen en tekeningen die ze maakten met specialisten tijdens kunsttherapie en met hulp van tweedehands speelgoed uit lokale winkels, reconstrueerde McCarty de oorlogsscènes. Hij concretiseerde ze en fotografeerde ze, vanuit het gezichtspunt van de kinderen. Fotografiemuseum Charleroi – Nog tot 21 mei 2023.