Feestelijke kaasdesserten met St Môret

De Holy Joly periode komt steeds dichterbij en dat is hét moment suprême voor wie van zoete zaligheden houdt. Bakheldin Julie Stampaert ging aan de slag met de verse kaas van St Môret en deelt voor de gelegenheid haar recepturen. Pak uit met smeuïge amandelcupcakes, een imposante pavlova of een naked kerstbuche, met veel ‘oe’s’, ‘aa’s’ en ‘mm’s’ van je gasten als gevolg!

Patissier Julie Stampaert van het bakhuisje Julie’s House is verknocht aan St Môret. Ze doet niets liever dan werken met verse, onbewerkte ingrediënten. In St Môret® – een verse kaas, gemaakt van melk, room en een snuifje zout – vond ze haar ideale “partner in crème” voor deze feestelijke desserts.

R E C E P T E N

AMANDELCUPCAKES MET BRAAMBES EN ST MÔRET® TOPPING –

INGREDIËNTEN voor 12 cupcakes: 2 eieren, 300g suiker, 55 g bloem, 250g boter op kamertemperatuur, 55g amandelpoeder, 300g braambessenconfituur (optioneel), 50g St Môret® natuur, 100g geroosterde amandelschilfers,   12 verse braambessen, Cupcakevormpjes

BEREIDINGSWIJZE

 1. De cupcakes: Verwarm de oven voor op 175°C. Klop 100g zachte boter samen met 150g suiker tot een luchtige massa. Roer er het amandelpoeder en de bloem onder en voeg een voor een de eieren toe. Spuit of lepel dit beslag in de cupcakevormpjes. Vul elk cupcakevormpje voor 2/3. Bak de cupcakes gedurende 17 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn.
 2. Vulling (optioneel): Als de cakes helemaal afgekoeld zijn, maak je met een appelboor een holte in het midden van elk cakeje. Deze vul je met een kleine theelepel op met braambessenconfituur.
 3. De St Môret®-topping: Klop 150g boter samen met 50g St Môret® en 150g suiker tot een luchtige crème. Vul een spuitzak met een rond mondje met deze crème en spuit een toefje op elke cupcake.
 4. Afwerking: Werk de cupcakes af met geroosterde amandelschilfers en een verse braambes.

PAVLOVA MET VERS SEIZOENSFRUIT EN ST MÔRET® –

INGREDIËNTEN voor 4 personen: 180g rietsuiker, 4 eieren, 2 hele citroenen, 50g boter,        120g St Môret® natuur, 40g mascarpone, 2g vanille extract, 150g seizonesfruit naar keuze, Limoenzeste

BEREIDINGSWIJZE

 1. De meringue : Verwarm de oven voor op 200°C. Plaats 60g rietsuiker in een hoopje op een bakplaat met bakpapier. Laat deze gedurende 8 minuten opwarmen in een voorverwarmde oven. Klop vervolgens het eiwit van 2 eieren op samen met de warme rietsuiker tot het eiwit een stevige structuur heeft en de massa volledig afgekoeld is. Teken een grote ring af (diameter 20cm) op een nieuw vel bakpapier. Schep het mengsel binnen de ring op de bakplaat. Strijk het uit met een lepel tot een cirkel die overal even dik is. Bak de pavlova 1 uur lang op 110°C en laat deze vervolgens nog 3 uur in de oven staan tot hij is afgekoeld.
 2. De citroencurd : Giet het sap en de zeste van de 2 citroenen in een glazen kom, samen met 100g rietsuiker en 50g boter. Roer de ingrediënten au bain-marie tot de boter helemaal gesmolten is. Klop terwijl 2 eieren en een extra eigeel licht op en roer ze onder de gesmolten boteremulsie. Laat het geheel nog 10 minuten verder sudderen tot het volledig ingedikt is. Daarna laat je, terwijl je af en toe nog eens roert, de citroencurd afkoelen.
 3. De St Môret® crème : Klop de mascarpone en St Môret® op met de overige 20 g rietsuiker en het vanille extract. Doe dit niet te lang, anders wordt de crème te zacht.
 4. Afwerking: Strijk de St Môret® crème over de afgekoelde meringue. Daarboven smeer je een laagje citroencurd. Werk af met het zomerfruit naar keuze en wat limoenzeste. Tip: i.p.v. een grote pavlova kan je ook miniversies maken (identieke hoeveelheden).

NAKED KERSTBUCHE MET ST MORET® CREME EN BLAUWE BESSEN –

INGREDIËNTEN

Biscuit: 12 ei, 288g bloem, 12g bakpoeder, 300g suiker, 144g geroosterde amandelschilfers

Crème: 200g mascarpone, 400g St Môret, 60g poedersuiker, 20g citroensap, 200g room

Confituur : 1000g blauwe bessen(diepvries, 250g suiker, 50g water

BEREIDINGSWIJZE

 1. Biscuit : Klop de eieren met de suiker op tot bleke massa. Meng het bakpoeder en de bloem en zeef. Giet vervolgens bij het eimengsel, Meng rustig verder, Leg op een bakplaat het bakpapier en strooi de amandelschilfers uit; Strijk 1150g beslag open op de bakplaat , Bak af in een oven van 175°C gedurende 15 minuten, Direct nadat het gebak uit de oven komt, het gebak uit de warme bakplaat snijden en oprollen in een goed uitgewrongen handdoek , Laten rusten tot de biscuit helemaal afgekoeld is
 2. Crème: Room opkloppen en in een potje aan de kant zetten, Meng de mascarpone, St Môret en suiker in een keukenrobot met klopper, Voeg het citroensap toe en meng er de opgeklopte room onder
 3. Confituur: Warm de blauwe bessen op samen met de suiker en het water op een matig vuur, Van zodra de massa begint te koken, de massa mixen, Laat verder inkoken op een laag vuur
 4. Afwerking: Rol de afgekoelde biscuit open, Smeer 450g crème op een halve plaat uit , Strijk 80g confituur over de crème uit, Rol op, Meng bij de resterende crème 10g confituur , Spuit deze op de bovenkant van de rol , Werk af met kleine stukjes meringue, verse bosbes, braambes