Fitou wijnen 4/slot – mozaik van terroirs

Rebelle 2015 – Château Wiala

Assemblage van 20% Carignan, 55% Grenache noir en 25% Syrah. Manuele oogst met traditionele vinificatie en rijping in cuves.

Granaatkleur in het glas met purperen reflecties. In de neus vermengen zich fruitige expressieve aroma’s met accenten van gedroogd fruit, maar evenzeer met toetsen van zachte kruiden en lichtgerookte hints van de garrigues.

In de mond een rijke, krachtige en volronde aanzet met duidelijke accenten van tannines met een persistante lange afdronk die deze complexe wijn kenmerken.

Compagnon bij gekonfijte haas met rozemarijn

Château Leucate-Cézelly 2014 – Vignobles Cap-Leucate

Assemblage van 40% Mourvèdre, 40% Carignan en 20% Grenache noir. In het glas een intense purperen mantel met leuke violetachtige accenten. In de neus intense aroma’s met toetsen van kers, cassis en zwarte bessen. Ook mooie delicate toetsen van hout en vanille.

In de mond een frisse soepele aanzet met mooi volume en aangename hints van kersenpitten en fijne tannines. Evenwichtige en delicate afdronk.

Past bij eend met kastanjes en Banyulsazijn.

Via Fonteius 2014 – Dell’Ova Frères

Assemblage van 40% Mourvèdre, 40% Syrah en 20% Grenache noir. Traditionele vendange met lange maceratie, rijpt deels op eiken vaten.

In het glas vermengt de intense granaatkleurige mantel zich met bruine accenten. In de neus rijke en complexe aroma’s met mooie hints van toast en vanille en eerder kruidige accenten uit de garrigues.

In de mond een stevige en karaktervolle wijn die zorgt voor een mooie volronde aanzet. De harmonieuze toetsen worden subtiel doorboord door persistante tannines.

Compagnon bij rijkere gerechten zoals hert en hinde met aardappelen van Sault met een romige truffelsaus.

Gabrielle 2014 – Château de Nouvelles

Assemblage van 60% Carignan, 30% Grenache noir en 10% Syrah. Verzorgde manuele oogst met koude prefermentatie en traditionele maceratie. Rijpt voor de helft gedurende 12 maand op eik en de helft in cuves.

In het glas rubiskleurig met violetachtige glinsteringen. Mooie complexe aroma’s in de neus met toetsen van zwarte bessen, licht gerookte accenten en hints van kreupelhout.

In de mond leuke en intense aanzet, mooi volrond met subtiele minerale accenten en enkele lichte toetsen van tannines.

Past bij fazant met noten en gedroogde rozijnen.