Food for change 2021

Relais & Châteaux en Slow Food bundelen krachten

Relais & Châteaux verbindt voor het eerst in de geschiedenis de vereniging met de Ark van de Smaak. Dit initiatief vanuit Slow Food geeft chefs over de hele wereld de kans om hun lokale en bedreigde producten te beschermen en verzekert daarmee het behoud van culinair erfgoed. Met de Food for Change-campagne hopen Relais & Châteaux en Slow Food mensen over de hele wereld te inspireren om bewuster om te gaan met ons voedingssysteem. Deze bijzondere campagne wordt dit jaar van 7 tot 10 oktober gevierd!

De Ark van de Smaak van Slow Food, opgericht in 1996, is een online catalogus van meer dan 5500 voedingsmiddelen. Van plantensoorten en dierenrassen tot traditionele verwerkte producten zoals kazen en snoepgoed. Een autoriteit op het gebied van biodiversiteit, die de eetbare geschiedenis in kaart brengt en een verbinding creëert tussen kleine producenten, chefkoks, academici, consumenten en beleidsmakers.

Slow Food heeft tot nu toe al 39 producten van Relais & Châteaux in 21 verschillende landen goedgekeurd, met als doel maar liefst 99 nieuwe nominaties te behalen tegen oktober dit jaar. De nominaties zullen een strenge evaluatie ondergaan via 20 technische comités, de Content and Projects Hub van Slow Food en de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo, voor ze worden goedgekeurd voor de Ark van de Smaak. Deze mijlpaal wordt vervolgens gevierd onder de gezamenlijke campagnenaam; Food for Change.

Brabantse Grijze Boekweit is een van de 39 producten die al is goedgekeurd voor de Ark van de Smaak. Het product is genomineerd door chef-kok Raymond Remmen van Relais & Châteaux   Château restaurant L’Auberge de Neercanne. Grijze boekweit heeft geen meststoffen nodig en zelfs op rijke kleigrond of zwaar bemeste grond juist snel groeien, veel blad produceren en nauwelijks zaad. Vandaag wordt de kleine oogst gebruikt om de productie uit te breiden en het gewas terug te brengen naar de Brabantse velden. Het wordt momenteel niet in hoeveelheden geteeld die groot genoeg zijn voor de verkoop. De teelt van grauwe boekweit is in verval geraakt door de opkomst van kunstmest en planten die wel op de bemesting reageerden met een hoge opbrengst. Boekweit vereist een vrij intensieve teelt en is een kwetsbaar ras. Eén nacht vorst kan de hele oogst verpesten. Boekweit heeft voor mij een sterke verbinding met mijn jeugd en regio, ik werk in het najaar graag met het meel of de hele zaden. Voor Food for Change combineer ik het zaad in een salade met yoghurt en bietjes waardoor het zijn eigen karakter behoudt. De Brabantse grijze boekweit is steeds lastiger te vinden doordat de teelt ervan enorm veel wisselende resultaten geeft en dus vaak ook niet economisch verantwoord is. Maar door het te blijven gebruiken kunnen we een ondergewaardeerd product wel blijven behouden voor de toekomst. Een bewuste keuze voor latere generaties, aldus chef-kok Raymond Remmen.

De campagne “Food for Change” 2021:

Van 7 tot 10 oktober vestigen de chefs van Relais & Châteaux de aandacht op de bijna uitgestorven voedingsmiddelen die zij hebben genomineerd. Tevens leggen ze aan de gasten uit waarom biodiversiteit en culinair erfgoed belangrijk zijn en hoe de ingrediënten worden beschermd en bereid. Anderzijds zijn sommige Ark of Taste-producten bedreigde wilde diersoorten, die minder of helemaal niet geconsumeerd moeten worden om de soorten de kans te geven uit te rusten en zich te herstellen. Het algemene doel is bewustmaking van de manier waarop deze producten kunnen worden beschermd. Biodiversiteit in de landbouw en kleinschalige, familiale voedselproductiesystemen zijn wereldwijd in gevaar door industrialisatie, genetische erosie, veranderende consumptiepatronen, klimaatverandering, het verlaten van plattelandsgebieden, migratie en conflicten. Door onze voedselkeuzes kunnen we collectief invloed uitoefenen op de manier waarop voedingsmiddelen verbouwd, geproduceerd en gedistribueerd worden.

De leden van Relais & Châteaux zetten zich allemaal in voor een betere wereld door middel van gastronomie en gastvrijheid, zoals toegezegd op de UNESCO in 2014. De chef-koks verkleinen de CO2-voetafdruk door te koken met lokale en seizoensgebonden producten (<50 km), vlees van de industriële veeteelt te elimineren en zich te richten op een plantaardige benadering. Met Food for Change hopen Relais & Châteaux en Slow Food mensen over de hele wereld te inspireren om bewuster om te gaan met ons voedingssysteem, dat verantwoordelijk is voor 30% van de uitstoot van broeikasgassen